Obavijesti

News

Komentari 40

Račan mlađi o strahu da će tron na ljevici od umornog SDP-a uzeti društvo iz Možemo...

Račan mlađi o strahu da će tron na ljevici od umornog SDP-a uzeti društvo iz Možemo...
1

Da, sviđa mi se projekt žičare. Ali one koja će biti sigurna, jednostavna i jeftina. Vidite što smo dobili...

VIDEO

Bivši saborski zastupnik SDP-a Ivan Račan govori o mandatima Zorana Milanovića i Davora Bernardića u SDP-u, ali i očekivanjima od aktualnog šefa Peđe Grbina. Nakon odbijenice Tomislava Tomaševića za zajednički izlazak na lokalne izbore, SDP traži kandidata za gradonačelničku funkciju. Iako se kao mogući kandidat spominje Joško Klisović, ali i Gordan Maras kaže samo kako će stranka vrlo brzo izabrati najboljeg kandidata.

Express: Mnogi razočarani birači kažu da ovaj SDP nema veze s onim koji je vodio vaš pokojni otac. Zaista, kako biste vi, u kratkim crtama, opisali mandate bivših šefova: Milanovića, Bernardića i sad Grbina...

Milanović je 2007. preuzeo SDP koji je bio uhodana stranka, ali koja je trebala i osvježenja, iskorake, promjene... Milanović je napravio neke promjene, ali se strankom zapravo nije dovoljno bavio. Imao je velik osobni javni rejting i njime je prekrivao slab unutarstranački život i procese koji su sve više slabili stranku iznutra. Njegovim odlaskom s mjesta predsjednika stranke nestao je pokrov velikog javnog rejtinga, a ostala je posvađana stranka bez puno sadržaja. Potrošena je SDP-ova supstanca građena od ranih 90-ih i bilo je potrebno graditi stranku gotovo iznova. Bernardić 2016. preuzima takav SDP i, nažalost, umjesto određenja da mora graditi iznova kreće uglavnom u alkemiju. Pokušavao je preraspodjelom onoga što je još postojalo, krpanjem i kozmetičkim promjenama održati privid SDP-a kao velike i jake stranke. To nije dalo rezultate. Grbin sad mora zaustaviti pad i pronaći novi put za SDP.

Express: SDP je imao uporište u radnicima. Toga više nema. Radnici se drže desnice, HDZ-a, DP-a i takvih. Je li uopće nužno takve vraćati u izborni bunar SDP-a ili treba tražiti nove potencijale: mlade intelektualce, žene, poduzetničku klasu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SDP je postao jaka stranka podrškom urbanih i obrazovanih. Među njima je bilo i radnika i poduzetnika i intelektualaca, ali ono što je njima bilo zajedničko je veći stupanj urbanizacije i obrazovanja. To je zahtjevno biračko tijelo i SDP mora ponovno osvojiti njihovu podršku.

Express: Na koji način SDP može pobijediti Bandića u Zagrebu? Tomašević je odbacio ideju izlaska na izbore u velikoj koaliciji sa SDP-om. Ima li uopće SDP nekog dovoljno jakog za rušenje tipa iz Pogane Vlake i njegove podzemne te nadzemne infrastrukture?

Zajednički nastup aktualne opozicije u Zagrebu bio je prilično siguran put za promjenu vlasti u Zagrebu kojim je Tomašević mogao postati gradonačelnik čak i u prvom krugu. Kako zajedničkog izlaska opozicije na izbore nema, sad je sve velika nepoznanica i onaj tko tvrdi da zna kako će izbori završiti, u stvari ne zna ništa. SDP ima svoje probleme u Zagrebu koje rješavamo, a vrlo brzo ćemo izabrati najboljeg kandidata.

Express: Priča se da bi, u nedostatku boljeg, kandidat SDP-a mogao biti Joško Klisović, a spominje se i dalje Gordan Maras. Je li rješenje u nekom od navedenih kandidata ili na tome mjestu vidite nekog trećeg?

Već sam rekao da ćemo izabrati najboljeg kandidata, a to će biti vrlo brzo.

Express: Centar Zagreba ne može smisliti Bandića. On tu prođe kao Hajduk u Maksimiru, napucan u stražnjicu. Ali ga na vlasti drže birači iz siromašnije i intelektualno jednostavnije suburbije. Kako taj mehanizam razbiti i usput natjerati dokone iz središta grada da izađu do birališta?

Na to će morati odgovoriti kampanja. Ono u što sam uvjeren, sljedeći gradonačelnik Zagreba mora prestati raditi show od svog posla, govoreći da nije Batman, a zapravo trčeći okolo glumeći Batmana, jedući snijeg, osobno crtajući zebre na cestama i sve ostalo što je Bandić radio kako bi prekrivao da njegova gradska uprava loše funkcionira. Sljedeći gradonačelnik Zagreba mora osigurati da gradski sustavi i usluge funkcioniraju bez osobnog paradiranja kroz njih. SDP-ov gradonačelnik Zagreba će se morati uhvatiti u koštac i s nasljeđem klijentelizma, nepotizma i korupcije u gradu, a temeljni fokus mora biti na javnom dobru.

Express: Lani u prosincu Davor Bernardić, još dok je Tomašević bio u igri kao zajednički kandidat za gradonačelnika, rekao je da bi SDP trebao u Zagrebu ići sa svojim kandidatom i da na tome mjestu vidi Gordana Marasa. Kako gledate na tu njegovu poruku, kad znamo da blago rečeno Maras nikad nije bio Bernardićev izbor za zagrebačku organizaciju?

U jednu ruku bizarno. Ako je htio povećati šanse Gordanu Marasu, onda ga je mogao staviti na bolje mjesto na listi na parlamentarnim izborima da ponovno uđe u Sabor. Odabrat ću misliti da Davor Bernardić želi najbolje i sad samo formacijski promovira predsjednika gradske organizacije kao kandidata za gradonačelnika.

Express: U javnosti se već priča da bi tzv. Bernardićevi ljudi mogli krenuti u rušenje Grbina nakon lokalnih izbora. Dođe li do takvog scenarija, što će to značiti za budućnost SDP-a?

Bilo bi bolje da se priča kako svi u SDP-u žele uspjeh na lokalnim izborima i rade na tome. Nažalost, predugo je u SDP-u postojala logika što gore to bolje, a ovakve priče su dio te logike. Kao da netko u SDP-u može profitirati lošim rezultatom SDP-a. Ako Grbin bude loše radio, bit ću prvi koji će mu to reći. Ako Grbin i aktualno vodstvo odu u nekom previranju ili za rezultat na kraju mandata budemo imali daljnji pad stranke, tad će sljedećem vodstvu biti još teže nešto napraviti.

*Cijeli tekst pročitajte u novom Expressu koji je na kioscima od petka 29. siječnja

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a