Obavijesti

News

Komentari 216

Radije u zatvor: Ima 2500 eura plaću, ali nema za alimentaciju

Njegova bivša supruga nam je rekla kako joj sve to “natezanje” po sudovima već ide na živce, jer izgleda da oni koji opstruiraju obveze bolje prolaze nego oštećenici...

Troškovi života u Njemačkoj su visoki, uzalud se pravdao neodgovorni otac varaždinskog sudu pokušavajući objasniti zašto ne plaća uzdržavanje sina.

Nakon nekoliko odgoda, vijeće varaždinskog Općinskog suda ukinulo je uvjetnu osudu ocu te je preinačilo u devet mjeseci bezuvjetnog zatvora. Prema pravomoćnoj presudi, nakon razvoda braka iz 2009. godine dužan je davati 960 kuna mjesečno za uzdržavanje sina (13). Zbog neredovitih isplata njegov dug se popeo na 41.000 kuna, a dosad je podmirio tek oko polovice, odnosno 23.700 kuna. Trenutačno radi u Njemačkoj, u kojoj, kako je i sam na sudu priznao, prima plaću u iznosu od 2500 eura mjesečno.

Njegova bivša supruga nam je rekla kako joj sve to “natezanje” po sudovima već ide na živce, jer izgleda da oni koji opstruiraju obveze bolje prolaze nego oštećenici.

Agonija ove majke seže daleko unazad. Prvih šest mjeseci dobivala je od Centra za socijalnu skrb 540 kuna, da bi se nakon jedne uplate oca od 700 kuna ta naknada obustavila. Ako otac i plati zaostatke, čeka ga novi postupak, jer bivša supruga nam kaže kako i dalje ne plaća redovito obroke.

- Ako distributeru ne platite u roku račun, na sljedećem već stoji obračun kamata, dok u mojem slučaju nikad nije obračunata ni lipa kamate - pojašnjava nam razočarana majka.

Slučaj neodgovornog oca s područja Varaždina nije usamljen. Iz Ministarstva pravosuđa kažu nam da je od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2017. na hrvatskim sudovima pokrenuto 3136 sudskih postupaka zbog kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja. Prema podacima iz Kaznene evidencije, od 2013. do kraja 2017. zbog povrede dužnosti uzdržavanja doneseno je ukupno 2350 pravomoćnih osuđujućih presuda.

- Novoprimljenih zatvorenika u 2017. godini zbog kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja na izdržavanju kazne zatvora bilo je ukupno 59, od čega 57 muškaraca i dvije žene - odgovorili su iz ministarstva.

Asenka Kramer iz Udruge Dijete-razvod smatra da je za nered u plaćanju alimentacije kriva neučinkovitost države.

- Probajte ne platiti kaznu za parking ili porez državi i odmah će vam sjesti ovrha i blokirat će vam račun. No kad ne plaćate uzdržavanje za svoje dijete, nikome ništa - objašnjava Kramer. Dodaje kako bi se problem vrlo lako mogao riješiti kad bi se rata alimentacije skidala odmah na obračunu plaće.