Obavijesti

News

Komentari 50

'Radimo mnogo i želimo raditi, ali tražimo da nas se cijeni'

'Radimo mnogo i želimo raditi, ali tražimo da nas se cijeni'
1

U zemljama EU medicinske sestre i tehničari imaju plaće od 2500 eura i više, dok u Hrvatskoj od mizernih početnih 3500 do 6000 kuna. Naše medicinske sestre tvrde kako odlaze zbog neadekvatnih uvjeta rada

VIDEO

Situacija je dramatična i krajnje je vrijeme da se to shvati. Nedostaje nam 12.000 medicinskih sestara, više od 1000 njih posljednjih godina napustilo je Hrvatsku, a više od 2000 ih je predalo zahtjeve za odlazak u inozemstvo, što dovodi u pitanje zdravstvenu skrb naših građana.

Poručila je to u četvrtak Ankica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, pozivajući vladajuće da hitno poduzmu nešto kako bi spriječili odljev zdravstvenih djelatnika. Prije svega, traže povećanje plaća koje su, dodaju, ispod svake razine dostojanstva.

- U zemljama EU, Njemačkoj, Austriji, Irskoj i Italiji, plaće medicinskih sestara i tehničara kreću se od 2500 eura naviše. Zemlje koje su donedavno bile iza nas, poput Rumunjske, Mađarske i Poljske, povećale su plaće svojim zdravstvenim radnicima 25 posto. U nekim zemljama čak i do enormnih 70 posto. Njihove vlasti su prepoznale da je situacija dramatična i da moraju ljude zadržati u svojoj zemlji. Mislimo da je nedopustivo da naše sestre i tehničari imaju plaću od 3500 do 6000 kuna - istaknule su.

No male plaće nisu jedini problem. Ima ih još.

Hrvatska će od sljedeće godine 'uvoziti' i - medicinske sestre!
Hrvatska će od sljedeće godine 'uvoziti' i  - medicinske sestre!

- Neki od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu, sve veća izloženost fizičkim napadima. Mladi nam odlaze van, a stariji u mirovinu - dodale su medicinske sestre.

Zbog nedostatka radne snage u sustavu zdravstvene zaštite, upozorile su, oni djelatnici koji su ostali rade pod prevelikim opterećenjem, a zbog stresa i fizičkog preopterećenja nerijetko obolijevaju i završavaju na bolovanju, što dodatno otežava ionako tešku situaciju.

- Da bi se zdravstveni sustav održao, sestre i tehničari rade prekovremeno, pa čak i iznad zakonski dopuštenih okvira, a prekovremeni im se ne plaćaju adekvatno. Jedna medicinska sestra ili tehničar mora skrbiti i do 20 pacijenata, a pri tome im je nametnuto obavljanje poslova koji ne ulaze u kompetencije njihova rada, poput, primjerice, primjene transfuzije, kateterizacije muškaraca, što je obveza liječnika - kažu.

Medicinske sestre i liječnici su sve traženiji zbog iseljavanja
Medicinske sestre i liječnici su sve traženiji zbog iseljavanja

Ogorčene su što vladajući ne poduzimaju ništa da zaustave egzodus ljudi svih profesija.

- Poslali smo više od 10 dopisa Ministarstvu zdravstva, kao i rada, HZZO-u... Nitko nam nije ništa odgovorio niti nas pozvao - poručile su dodajući kako se zbog nedostatka zdravstvenih djelatnika smanjuje i broj kreveta u pojedinim bolnicama.

- Ravnatelji KBC-a Zagreb i Opće bolnice Dubrovnik sami su naveli da će uslijed nedostatka medicinskih sestara zatvarati čak i odjele. Na kraju, ništa drugo ni ne preostaje jer sestra se ne može teleportirati i stvoriti si osam ruku kako bi bila istodobno u pet soba. Pacijenti se žale da ne dobivaju adekvatnu skrb, a sestre da ne mogu tako raditi. Situacija je vrlo zabrinjavajuća i pitamo se zabrinjava li se itko osim nas - rekle su.

Istaknule su i kako se treba ukinuti zabrana zapošljavanja te dati slobodu ustanovama, a ne čekati da ministarstvo odobri svaki zahtjev.

- Radimo mnogo i želimo raditi, ali tražimo da se naša profesija cijeni - poručile su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi