Obavijesti

News

Komentari 78

Radnice Kamenskog: Bez plaća i nakon punih šest godina...

Radnice Kamenskog: Bez plaća i nakon punih šest godina...
5

Bivše radnice Kamenskog prosvjedom u Zagrebu obilježile su dan na koji je propala njihova tvornica. Đurđa Grozaj tvrdi da će im plaće morati isplatiti i ispričati se svim radnicama

VIDEO

U ovom smo parku štrajkale glađu i neizmjerno patile. Do danas se ništa nije promijenilo u našim životima i čini se da ćemo opet morati pod vedro nebo, rekla je Đurđa Grozaj, bivša radnica Kamenskog.

Šest godina nakon propasti tekstilnog diva, bivše radnice, koje još nisu dobile zadnjih pet plaća i otpremnine, ponovno su se okupile u Parku dr. Franje Tuđmana. U njemu su 2010. godine provele devet dana u šatoru. Očajne, štrajkale su glađu nakon što je njih gotovo 500 ostalo bez posla. Grozaj ne isključuje mogućnost da se takav scenarij opet ponovi i da bivše radnice opet podignu šator. One već godinama sudskim putem traže odgovorne za propast tvornice, no iako DORH vodi nekoliko postupaka, rješenja za slučaj Kamenskog još nema.

Pokretanje videa...

01:26

- U međuvremenu smo od raznih institucija od kojih smo potraživale svoja prava, odnosno inzistirale da nam se isplati naš pošteno zarađeni novac, dobile odgovor da se ne smijemo miješati u rad suda. Na ovom prosvjedu želim uputiti pitanje svim tim institucijama na koji zakon da se pozovemo. Ni jedna država koja dopušta ovakvo postupanje s ljudima ne bi se smjela zvati pravnom - ogorčena je Grozaj. Ona je ujedno i predsjednica udruge Otvoreno Kamensko koja je nastala kako bi si radnice koje su ostale bez posla međusobno mogle pomagati. Danas broji čak 165 aktivnih članica.

- Osam žena koje su živjele u najtežim materijalnim uvjetima naša je udruga zaposlila u prostoru na Knežiji koji smo dobile od Grada Zagreba. Tamo šiju i zarađuju plaću - rekla je predsjednica udruge.

Dvije zgrade tvornice Kamensko prodane su u ožujku na dražbi za 24 milijuna kuna. Bivše su radnice bile zgrožene jer se u nekoliko navrata spominjalo da tvornica vrijedi 127 milijuna kuna, a na zadnjoj procjeni vrtio se iznos od 73 milijuna kuna. Radnice su zaostale plaće trebale dobiti od prodaje Kamenskog. S obzirom na to da je cijena nekretnine drastično pala, radnice s razlogom misle kako je vjerojatnost da će dobiti svoj novac vrlo mala. Iako se, tvrde radnice, radi o minimalnim plaćama.

- Želim im svima samo poručiti da nećemo odustati od svojih potraživanja. I ne samo to, morat će nam se i ispričati svi koji su odgovorni za propast naše tvornice - rekla je Đurđa Grozaj.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...