Obavijesti

News

Komentari 244

Radnice pod ključem: Zaključali su nas da se ne možemo žaliti

Radnice pod ključem: Zaključali su nas da se ne možemo žaliti

Uprava tvornice Orljava zadržala je žene u pogonu dok je Kolinda obilazila kaznionicu Požega. Radnice su htjele vidjeti predsjednicu, ali kažu kako im nisu dali da dođu blizu nje

Htjeli smo predsjednici reći da nam prekovremeni sati nisu plaćeni godinu i pol. Htjeli smo je upozoriti da smo tek sada dobili plaće za prosinac. Ali to su nam zabranili.

Pričaju nam to radnice Orljave iz Požege, posljednje veće tekstilne tvornice u potpunom vlasništvu države. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak ujutro prolazila je pored njihovih pogona koji se nalaze u sklopu kaznionice u Požegi. Nije ni znala da je radnice žele vidjeti, inače bi se sigurno sastala s njima, kažu njeni suradnici. Iako je to neobično za jednu tvornicu, Orljavin pogon je od vremena socijalizma vezan za kaznionicu. Zapošljavaju 350 radnica.

- Dvoja vrata su uvijek bila otvorena. Malo prije nego što će Kolinda doći, došla je šefica i rekla je da se vrata moraju zaključati. Sve nas je otjerala, mada smo htjele vidjeti predsjednicu i mahnuti joj. Gledali smo je s gornjega kata poput osuđenica. Ako je pomislila da izdržavamo kaznu, onda je i u pravu jer ovo kako radimo i kako smo nagrađene malo je bolje od kazne - priča nam druga radnica.

Iako su identiteti poznati, nećemo ih otkriti jer su radnice u strahu. Zamjerile su predsjednici što nije obišla i njihovu tvrtku koja se bori se za opstanak.

Direktor Orljave Luka Balenović bio je jako iznenađen našim pozivom i kaže da ništa nije točno. Objašnjava da posjet tvornici nije bio u protokolu, a kako je predsjednica ulazila u kaznionicu u vrijeme gableca, radnice su zamoljene da sjede i zapale cigarete na drugoj strani.

- Nitko nije ništa zabranio, to su zli jezici. Samo smo ih zamolili da u vrijeme gableca ne budu na toj strani pogona - kaže nam Balenović.

Iz predsjedničina ureda iznenađeni su. Žao im je i poručuju da bi sigurno došli da su to znali.