Obavijesti

News

Komentari 8

Radnici 3. maja: Ako treba izaći ćemo i na Markov trg!

Radnici 3. maja: Ako treba izaći ćemo i na Markov trg!
4

Rijeka: Tri tisuće ljudi, većinom radnika 3.maja, okupilo se popodne na parkingu kod samačkog hotela na Kantridi u prosvjedu za spas škvera...

VIDEO

Nakon što je bez konkretnog odgovora u ponedjeljak u Vladi završen još jedan sastanak u vezi aktuelnih problema vezanih za neplaćanje 2850 radnika 3. maja, u srijedu na platou ispred popularnog riječkog "tobleronea" ponovno su prosvjedovali.  Bivši i sadašnji radnici, ispred samačkog hotela na Kantridi počeli su se okupljati još oko 14:15. Istarska cesta bila je obustavljena u kratkom vremenu koje je trebalo da kolona od oko 1500 ljudi prijeđe put od sjevernog ulaza brodogradilišta do parkirališta kraj hotela. Mnogobrojni redari i policija pobrinuli su se za regulaciju prometa.
- Prvi krug privatizacije bio je fijasko, a sad nas tjeraju u drugi umjesto da ukinu tu ideju. Brodogradnja je jedine strateške grana industrije Hrvatske koju su sagradili naši preci i koju moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Ne tražimo novac nego jamstvo za kredite i pravo na život. A ova vlada se, umjesto da nam pomogne, ponaša kao loši glumci u loše isceniranoj predstavi. Ne ispune li zahtjeve, najavljujemo niz prosvjeda, a svoj 3. maj ne damo nikome! - poručio je glavni povjerenik saveza sindikata metalaca Juraj Šoljić.
- Predati se nećemo, ne želimo i ne smijemo! Iskazujem potporu svim trećemajcima jer samo s vama možemo biti sigurni, rasti i razvijeti se i u svim ostalima granama industrije. Do sada smo izgubili mnogo, ali razum nismo i učinit ćemo sve kako bi ovaj brod zadržali u svojim rukama - dodala je predsjednica SSSH-a Jadranka Tomašić.
Naime, sindikat 3.maja od vlade zahtijeva isplatu zakašnjelih plaća od rujna kao i izdavanje državnog jamstva za dogovorenu gradnju 4 tankera za domaće brodove (više od 200 milijuna dolara). Rok čekanja je 1. studenog, nakon čega SMH-a poručuje - izlazak na riječke ulice i odlazak na Markov trgu u Zagreb. Željko Starčević, predsjednik uprave "3. maja", koji je i u utorak bio u Zagrebu, rekao je kako se isplati plaća nada do kraja tjedna. U suprotnom na čekanje će biti prisiljen oš najmanje stotinjak radnika koji će se tako pridružiti listi od oko 1500 radnika koji su već na čekanju. Inače, na peticiji za spas brodogradilišta potpisima je podršku za osiguranje plaća i kredita za gradnju brodova dosad pružilo 24169 građana. Ta peticija uručena je premijerki Jadranki Kosor. A, dok se radnici nadaju plaćama do kraja tjedna, osim što je u sva brodogradilišta poslalo financijsku policiju, ministarstvo financija vjerno šuti oko izdavanja jamstava za nove kredite brodogradnje iako za program gradnje postoji odluka vlade za izdavanje tih kredita. Na kraju prosvjeda trećemajcima se, između ostalih, obratio i predsjednik SMH-a Vedran Dragičević
- Neka svima bude jasno, padne li jedno brodogradilište, pašće sva! Nema pada! U ovoj državi metalac, tokar i bravar neće prodavati sladoled nego će raditi svoj posao. Vladi poručujem da dođe pameti i sačuva ono što imamo kako bi mogli napokon krenuti naprijed!
I dok se mnogi nadaju kako će do kraja tjedna ipak i bar dobiti zaostale plaće kako bi imali čime prehraniti svoje mnogobrojne obitelji, gori i nada kako će se za skoru 105. godišnjicu industrije koja otvara vrata svim drugim industrijama, imati što i slaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...