News

Komentari 23

Radnici Brodosplita od DIV-a traže 25 posto dionica škvera

Radnici Brodosplita od DIV-a traže 25 posto dionica škvera

Škverani od DIV-a traže 6.400 kn otpremnine po godini staža onima koji odlaze, a 25 posto dionica radnicima koji ostaju. S kupoprodajnim ugovorom su zadovoljni

Radnici splitskog škvera traže od budućeg vlasnika, Samoborskog DIV-a, 6.400 kuna otpremnine po godini staža onima koji odlaze, a 25 posto dionica radnicima koji ostaju.

Naime, u četvrtak bi se u Zagrebu trebao potpisati kupoprodajni ugovor, a možda i takozvani "socijalni sporazum" koji bi radnicima splitskog škvera garantirao dodatnu zaštitu.

U socijalnom sporazumu sindikati traže 6.400 kuna otpremnine po godini rada u škveru za radnike koji odlaze. 

Puno je zanimljiviji zahtjev u kojem od vlasnika DIV-a traže da radnicima koji ostanu na poslu ustupi kao zalog dobre volje 25 posto dionica splitskog brodogradilišta.

Iako su iz DIV-a već najavili kako će zainteresiranim radnicima prodati 25 posto dionica, sindikati traže da im ih vlasnik ustupi:

- Nije realno očekivati da radnici u ovim teškim financijskim vremenima kupe te dionice. Iako sada izgleda da budućem vlasniku to nije u interesu, mi očekujemo da ih on ustupi radnicima koji ostanu raditi kao zalog dobre volje. Poznato je da dobru tvrtku čine dobri i zadovoljni radnici - rekao nam je Joško Franić iz sindikata metalaca.

Ipak je teško očekivati da se budući vlasnik iz čista mira odrekne četvrtine dionica, a osim toga sindikati više na to i ne mogu utjecati. Naime, ako DIV ne kupi škver, splitsko brodogradilište ići će u stečaj, odnosno likvidaciju.

Inače, sindikati su dobili na uvid nacrt kupoprodajnog ugovora splitskog brodogradilišta s kojim su, kako su nam rekli, vrlo zadovoljni.

Najčitaniji članci