Obavijesti

News

Komentari 3

Radnici Dalmacijavina opet su u štrajku jer im kasne tri plaće

Radnici Dalmacijavina opet su u štrajku jer im kasne tri plaće
3

U najvećem pogonu u Sjevernoj luci zaposlenici Dalmacijavina su se obrušili na državu koja je ujedno i većinski vlasnik tog propalog socijalističkog giganta

VIDEO

Radnici Dalmacijavina od srijede su u štrajku, po 15. put u posljednje dvije godine. Rad je obustavilo svih 439 zaposlenika zbog nerealnih uvjeta za prodaju tvrtke i dugo očekivanu privatizaciju. Kasne im i tri plaće. U najvećem pogonu u Sjevernoj luci zaposlenici su se obrušili na državu koja je ujedno i većinski vlasnik tog propalog socijalističkog giganta. 

Drugi pak su u potpunoj apatiji nakon trogodišnje borbe za plaće i posao.

- Dosta nam je svega! Ovo je sve žalosno i jadno. Dica pitaju, a nemam im šta dati - kratko je kazala D.M. kojoj i suprug radi u Dalmacijavinu.

U ponedjeljak su odbijene dvije ponude za preuzimanje 79,82 posto temeljnog kapitala splitske tvornice pića jer ne ispunjavaju uvjete. Kandidati ne žele Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) isplatiti oko 100 milijuna kuna. 

Ponude su dali američki “Traubi International”, ali ne i jamstva, kao i  tvrtka naših radnika Dalmacijavino ESOP. 

- Mi smo napravili plan restrukturiranja, ali nemamo novac koji država traži, niti podršku banaka  - kazao je Lukica Bucat, predsjednik Nezavisnog sindikata “Dalmacijavina” i uprave tvrtke radnike.

Traubi International kani proizvode “Dalmacijavina” plasirati na američko tržište, a u Splitu pokrenuti proizvodnju traubisode i košer vina.

- Vrlo je neobično da AUDIO potražuje 71 milijun za “pozajmicu” iskorištenu za preseljenje pogona iz splitske trajektne u Sjevernu luku jer smo na to preseljenje bili prisiljeni. Potražuju i još oko 31 milijun kuna koji su utrošeni za plaće radnika. Čudno je da na tu svotu država obračunava 15 posto kamata mjesečno - kazao je Bucat.

Radnici u petak planiraju prosvjednu povorku do zgrade Splitsko-dalmatinske županije kako bi ih HDZ-ov župan Ante Sanader povezao s premijerkom Jadrankom Kosor. Idućeg tjedna moguće je da i radnici Dalmacijavina krenu na Markov trg u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...