Obavijesti

News

Komentari 31

Radnici: Radimo, ali plaće ne primamo već mjesecima

Radnici: Radimo, ali plaće ne primamo već mjesecima
3

UZBUNA: Teret gospodarske krize i nelikvidnosti tvrtki prelamaju se uglavnom na leđima radnika. U RH čak 73.000 ljudi mjesecima nisu primili ni lipe

VIDEO

Teret gospodarske krize i teške nelikvidnosti tvrtki prelama se uglavnom na leđima radnika. Ako i imaju sreću da su zadržali radno mjesto, njih 73.000, iako rade za to, već mjesecima nisu plaćeni.
Strahuje se da bi do ljeta bez plaće moglo raditi više od 100.000 ljudi. Najgore stanje je u prerađivačkoj industriji i uslužnim djelatnostima. Za svoje plaće štrajkom glađu bori se više od 30 radnika splitske Željezare, a utemeljili su i stožer za obranu tvrtke. Od travnja 2009. godine nisu primili plaću, a prije godinu dana obustavljena je i proizvodnja. Radnici su dobivali tek minimalac od 2100 kn, koji im sad kasni već mjesec i pol.
- Doma se odričemo svega, a najgore je što nedavno nisam mogao platiti ni kćerino vjenčanje. Čitav mi minimalac, kad uopće i stigne, ode na podmirenje rate kredita - rekao je Tonći Mužić (61), poslovođa u pogonu posrnule tvrtke. Supruga mu je u mirovini, a sreća je, kaže, što su mu djeca odrasla pa ih ne mora hraniti. Plaću pola godine nije vidio ni Slavko Devčić (50), koji je osam godina zaposlen u Sušionici voća i povrća iz Vrpolja. Plaći se ni ne nada jer je tvrtka, kaže, već sedam godina u dubiozi. Navodi i da mu već pet i pol godina nije uplaćena naknada za mirovinsko osiguranje.
- Dvoje djece i supruga su mi na burzi. Preživljavamo od sezonskih poslova. Djeca konobare, ja odradim neki fuš - rekao je.
U Agroiloku 62 radnika prazne novčanike gledaju tri mjeseca. Varioc Ivan Horvatić (56) već je nekoliko mjeseci na bolovanju  i sprema se na tešku operaciju tumora. Ne može shvatiti da država dopušta tvrtkama da ne isplaćuju radnike, kao i da im tolerira da godinama ne uplaćuju mirovinsko osiguranje. Njegov kolega Mirko Kujundžić (51) nakon mjeseci “vaganja” odlučio je dati otkaz iako mu je supruga trudna. Vjerovao je da će teška situacija kratko trajati, no bilo je, kaže, sve gore. Tijekom godine su on i njegovi kolege dobili, kaže, samo četiri ili pet plaća. 
- U Agroiloku izvjesna mi je bila samo neizvjesnost. Nekad smo bili biser Srijema, a danas smo sramota - kaže Kujundžić. Nada se da će ostvariti pravo na mirovinu, koja bi mu trebala biti i do 500 kuna viša nego dosadašnja plaća, a što je najvažnije - bit će redovitija.

Mirko Kujundžić (51)
Staž: 30 godina
Tvrtka: Agroilok
Ne prima plaću: 3 mjeseca

Ivan Horvatić (56)
Staž: 30 godina
Tvrtka: Agroilok
Ne prima plaću: 3 mjeseca

Slavko Devčić (50)
Staž: 8 godina
Tvrtka: Sušionica voća i povrća
Ne prima plaću: 6 mjeseci

Tonći Mužić (61)
Staž: 41 godina
Tvrtka: Željezara Split
Ne prima plaću: 10 mjeseci

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature