Obavijesti

News

Komentari 5

Radovan Fuchs o Strožancu: 'Jako je loše korištenje obrazovanja u političke svrhe'

Radovan Fuchs o Strožancu: 'Jako je loše korištenje obrazovanja u političke svrhe'

Vijeće roditelja zatražilo je objašnjenje zbog davanja otkaza učiteljici koja je upozoravala na opasnosti od vršnjačkog nasilja i prije incidenta

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs lošim je u petak ocijenio to što se situacija u školi u Strožancu izvrće i koristi u političke svrhe, istaknuvši kako u slučaju postoji puno elemenata te da su informacije koje su se u javnosti prvotno pojavile sada dobile potpuno drugu sliku.

"Prve informacije koje su se pojavile u medijima dobile su kompletno drugu sliku", rekao je ministar novinarima nakon sjednice Vlade, upitan za komentar oprečnih informacija koje dolaze iz škole u Strožancu, gdje su učenici u srijedu bojkotirali nastavu zbog otkaza ugovora o radu razrednici Zrinki Perković Dodig.

Centar za socijalnu skrb zatražio zaštitu učenika u OŠ Strožanac
Centar za socijalnu skrb zatražio zaštitu učenika u OŠ Strožanac

Školski odbor donio je odluku o otkazu učiteljici nakon konferencije za novinare stranke Most na kojoj je zatraženo da se rasvijetli incident u školi kada je učenik petog razreda željeznom šipkom zaprijetio učitelju i učenicima.

Ravnateljica škole Žana Prižmić objasnila je nakon toga da je odluka o otkazu donesena zbog brojnih propusta, a učiteljica i roditelji podnijeli su prijave DORH-u zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u školi.

Vijeće roditelja zatražilo je objašnjenje zbog davanja otkaza učiteljici koja je upozoravala na opasnosti od vršnjačkog nasilja i prije incidenta.

Reagirat ćemo kada budemo imali jasniju sliku

Ministar Fuchs istaknuo je da u slučaju postoji puno elemenata te da Ministarstvo prati cijelu situaciju i prikuplja informacije.

"Kada budemo imali jasnu sliku o tome što se konkretno zbivalo i tko je u stvari odgovoran. Je li to jedna osoba, dvije ili više njih, onda će Ministarstvo reagirati", rekao je dodavši da se prvo moraju dovršiti izvještaji policije i socijalne službe koji su bili na terenu.

Vijeće roditelja OŠ Strožanac traži objašnjenje od ravnateljice zašto je dala otkaz učiteljici
Vijeće roditelja OŠ Strožanac traži objašnjenje od ravnateljice zašto je dala otkaz učiteljici

Jako lošim smatra to što se "cijela priča" izvrće te što se obrazovanje koristi u političke svrhe, a školski prostor pretvara u političku arenu.

"To je između ostaloga i protuzakonito, pa očekujem da će se povući neke sankcije prema tome. Znate da se u prostoru škole ne mogu održavati politički mitinzi", napomenuo je ministar.