Obavijesti

News

Komentari 17

Raiffeisen: Krediti su tada bili najpovoljnija opcija za mnoge

Raiffeisen: Krediti su tada bili najpovoljnija opcija za mnoge
1

Damir Kajin je prozvao HNB, Vladu i Ured bivšeg predsjednika da su otvoreno paktirali s kreditorima nelegalnih Raiffeisen zadruga na štetu građana i države

VIDEO

Nakon što je nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj tiskovnoj konferenciji prozvao HNB, Vladu i Ured bivšeg predsjednika da su otvoreno paktirali s kreditorima nelegalnih Raiffeisen zadruga na štetu hrvatskih građana i države, oglasila se Raiffeisen banka.

Iz banke poručuju da su krediti u skladu sa zakonima i da su tada predstavili najpovoljniju opciju hrvatskim građanima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Neke lokalne austrijske banke, članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske, odobravale su hrvatskim građanima kredite u Austriji (oko 3000 kredita), čija ukupna vrijednost prema zadnjim podacima iznosi otprilike 265 milijuna kuna.

Osim što je to predstavljalo regularno i uobičajeno bankovno poslovanje po svim austrijskim i hrvatskim zakonima, kreditni uvjeti tih banaka mnogim su građanima tada predstavljali najpovoljniju soluciju, čemu svjedoči veliki broj zadovoljnih korisnika koji regularno otplaćuju svoj kredit. Prilikom uzimanja tih kredita građani su kao jamstvo zalagali svoje nekretnine u skladu s hrvatskim zakonima.

Problemi su se pojavili s ekonomskom krizom, kada zbog teške financijske situacije neki korisnici kredita, nažalost više nisu bili u mogućnosti otplaćivati rate svojih kredita, što je rezultiralo time da su neke nekretnine ovršene.

Deložacije, odnosno ovrhe su dosad provedene u otprilike 70 slučaja (samo 2% korisnika kredita). Manji broj hrvatskih korisnika austrijskih kredita odlučio je na hrvatskim sudovima tužiti banke za ništetnost ugovora, no sve dosadašnje tužbe rezultirale su prvostupanjskim i drugostupanjskim presudama u korist banaka, uz nove visoke sudske troškove građanima.

Iz očitovanja Hrvatske narodne banke, jasno je vidljivo kako članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske nisu imale dozvolu rada u Hrvatskoj, no ona im nije ni potrebna, jer banke nisu poslovale u Republici Hrvatskoj već Republici Austriji. 

Članice Raiffeisen bankarske grupacije imaju razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalaze hrvatski korisnici kredita i čine sve u svojoj moći da u otvorenoj komunikaciji sa svojim hrvatskim klijentima nađu konstruktivna rješenja na obostranu korist, a s tim ciljem imenovan je i magistar Michael Spitzer kao povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankovne grupacije za pitanja austrijskih kredita hrvatskim građanima.

S obzirom na javno dostupne dokumente Vlade Republike Hrvatske, koji bi se uskoro trebali naći na dnevnom redu Sabora, vidljivo je su nadležne institucije reagirale na pozive građana i poduzele određene mjere. To potvrđuje i odgovor ministra financija Borisa Lalovca zastupniku Josipu Boriću na upit o poslovanju spomenutih banaka u Republici Hrvatskoj, u kojem navodi kako su „za sve prijavljene posrednike, odvjetnike i javne bilježnike obavljena je provjera činjenica bitnih za oporezivanje te usporedba ostvarenog dohotka i imovine. Za navedene osobe izvršena je analiza žiro-računa te detaljna analiza zemljišnih stanja u zemljišnim knjigama“ te kako je „izvršena analiza 21 Raiffeisenbank zadruga prema raspoloživim podacima iz Informacijskog sustava Porezne uprave. Utvrđeno je da navedene zadruge nemaju status poreznih obveznika u Republici Hrvatskoj“. Dodaje kako su „navedene Raiffeisenbank i Raiffeisenlandesbank zadruge ovlaštene za poslovanje sukladno propisima Republike Austrije usklađenim s Europskom pravnom stečevinom", stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu