Obavijesti

News

Komentari 77

Ramljak kredit predstavio kao uspjeh, ali sve će ići na bubanj

Ramljak kredit predstavio kao uspjeh, ali sve će ići na bubanj
1

Ramljak je založio preostalu imovinu zdravih tvrtki: tvornice, punionice, vinograde, tovilišta...Lešinarski fond i banke k dobivale su dupli povrat, a sad kontroliraju i nekretnine...

VIDEO

Posljednji kredit od 480 milijuna eura koji je spasio Agrokor ipak neće biti tako jeftin i povoljan.

Kad je kredit uzimao prije dva mjeseca, izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nije niti jednom riječju spomenuo da će banke i fondovi tražiti i upis hipoteka na sve najvrednije nekretnine Agrokora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:23

Ramljak je više puta ponovio da su investitori prepoznali potencijal za zaradu upravo zato što im je za svaku kunu novog kredita, osigurana i kuna starog kredita. Pohvalio se i niskom kamatom od samo četiri posto.

A onda su u utorak najzdravije Agrokorove kompanije objavile da su za kredit založile praktički sve što imaju i bez čega nema niti njihove proizvodnje. Detaljan popis je u okvirima, a iz njega je jasno da je primjerice najveći i najpoznatiji proizvođač sladoleda Ledo založio cijelu tvornicu u Zagrebu, ali i svoje poslovne zgrade. Vupik je osim tovilišta i zgrada založio i nogometno igralište. Banke i fondovi su kao zalog upisali i Zvijezdin proizvodni krug, upravnu zgradu.

Sve su to nekretnine koje nije bio založio Ivica Todorić, iako je iste kompanije opteretio visokim jamstvima za Agrokor.

Javnost je ostala zgrožena kad se pokazalo da je Ivica Todorić u svom krugu stalnog zaduživanja opteretio Jamnicu, PIK Vinkovce, Belje i Ledo sa skoro 70 milijardi kuna jamstava. No niti u tom slučaju nisu u igri bili same nekretnine i proizvodni pogoni nego su tvrtke jamčile svojim poslovanjem za Gazdina zaduženja.

- Ovo je skoro isti model zaduživanja kao što je radio i Todorić - kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Lažna slamka spasa

Kredit od 480 milijuna eura je pomogao Agrokoru da nabavi robu za sezonu. Od njega su isplatili i sve male dobavljače, a sad su odredili da će isplatiti i dio duga velikim dobavljačima.

Tu “slamku” spasa pružilo je 20-ak banaka i fondova, predvođenih američkim Knighthead Capital Managementom. Oni slove kao lešinarski fond zato što kupuju obveznice tvrtki kad su u padu i nadaju se zaradi. Oni su već kupovali jeftino obveznice, dobit će za svaku kunu novoga kredita i kunu starog duga, a sad su se osigurali nekretninama. S njima su u posudbi od 480 milijuna eura sudjelovali i američki divovi JP Morgan i Goldman-Sachs te manji fondovi. Od domaćih banaka tu su Zagrebačka banka, Raiffeisen i Erste. Nakon dugih pregovora uključila se i ruska VTB banka, ali Sberbank nije pristao na angažman. On sad pokušava zaplijeniti Agrokorovu imovinu u Srbiji i već je dobio odobrenje suda da krene u ovrhe kod susjeda kako bi osigurali više od 10 milijardi kuna koje je posudio Agrokoru.

Analitičara Novotnyja iznenadila je vijest da je za baš svih 480 milijuna eura tražen zalog za nekretnine.

- Nažalost, pokazala se prazna priča da će Agrokor dobiti kredite bez zaloga. Banke jednostavno ne mogu davati tako visokorizičnoj kompaniji kredite bez osiguranja. Mene više brine što podaci o poslovanju Agrokora pokazuju da bi bilo potrebno 30 godina poslovanja da se taj kredit vrati. Izvanredna uprava nije radila na restrukturiranju i poboljšanju poslovanja - kaže Novotny.

Super Konzum Supetar

Spašavanje Konzuma

Agrokor tek treba objaviti konačni popis svojih dugova. Prije nego što je Todorić otišao, registrirani dug je bio nešto više od 45 milijardi kuna. Taj iznos je sigurno probijen. Tek kad se vidi koliko kome duguje, Ramljak treba sjesti i sa svima se nagoditi. To obično znači da dobavljači i banke trebaju otpisati dio duga, dio duga bi im se trebao vratiti obročno, dio bi prebili ulaskom u vlasništvo tvrtke, dio nakon što Agrokor proda svoje nekretnine. I upravo tu su lešinarski fond i banke koji su odobrili zadnji kredit u prednosti jer su upisani na vrijedne nekretnine.

- Ako bi pristali na nagodbu, onda ta osiguranja ne vrijede puno. Međutim, ako nagodbe ne uspije i svi krenu protiv svih, onda će oni imati prednost za upis vlasništva na nekretnine u slučaju stečaja - kaže Novotny.

On napominje da Konzum nije popravio značajno poslovanje i da zbog toga vuče i druge, zdravije tvrtke, koje sad jamče i zalažu svoje nekretnine kako bi ga spašavale. Zalog na nekretninama perjanica Agrokora bit će problem i kad se koncern bude razdvajao.

Što su založile Agrokorove kompanije

Belje

Jamnica

Ledo

PIK Vinkovci

Zvijezda

Založena punionica vode, hoće li otići i državni izvor?

Jamnica je za kredite založila svoje poznate punionice u Sv. Jani, ali i punionicu u Pisarovini. Kad bi banke i uzele zgradu, još nemaju pravo na koncesiju za crpljenje vode. Međutim, ako cijela Jamnica promijeni vlasnika, onda će i izvore koji su jeftino dani Todoriću koristiti novi vlasnik. Država može razmotriti povlačenje koncesije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...