Obavijesti

News

Rane nije dovoljno sušiti na zraku kako su nas bake učile

Rane nije dovoljno sušiti na zraku kako su nas bake učile
3

Od davnina bake su nas učile da je rane najbolje sušiti na zraku, no u to vrijeme one nisu imale drugog izbora

Nedavna istraživanja pokazuju da čak 9 od 10 osoba rane suši na zraku unatoč dostupnim sredstvima za njihovo ubrzano i sigurno zacjeljivanje, riskirajući tako komplikacije uzrokovane množenjem bakterija u rani.

Ljudska koža je po svojoj prirodi puna različitih bakterija na površinskom sloju koje nam u normalnim okolnostima ne čine problem. No kad se na koži pojavi oštećenje poput  najobičnije ogrebotine ili opekline, bakterije imaju otvoren put do unutrašnjosti i čak u ne tako rijetkim slučajevima mogu uzrokovati i ozbiljnije komplikacije. 

Ogrebotine na dječjem igralištu, zanoktice, piercing ili naušnice, opeklina od pegle, upaljeni prištići nakon istiskivanja ili najobičniji upaljeni korijen dlake nakon depilacije vrlo lako mogu postati opsežniji problem ukoliko ih na vrijeme ne tretiramo odgovarajućim antibakterijskim sredstvom. Moderna medicina spoznala je da je za pravilno zacjeljivanje rana uz antibakterijsko sredstvo od izuzetne važnosti i vlaga same rane. Kombinacija ovih dvaju svojstava osigurava ubrzano cijeljenje rane  i višestruko smanjuje mogućnost komplikacija uzrokovanih bakterijama.

Počela je apsolutna era hydro-gelova, a dostupni su i u Hrvatskoj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Manje je poznato da su uobičajeni antiseptici za dezinfekciju rana neselektivni i isušuju kožu, pa uz uništavanje mikroba često oštećuju  i zdravu okolnu kožu. Kako bi svaka kućna ljekarna uvijek trebala imati odgovarajuće sredstvo za saniranje malih rana, ogrebotina i opeklina - treba obratiti pažnju da ono ima antibakterijska i hidratizirajuća svojstva. Vlaženje rana osigurava ubrzano cijeljenje jer potiče prirodne mehanizme stvaranja novih stanica kože i zatvaranje oštećenja na koži.

U hrvatskim ljekarnama dostupan je Tyrosur - jedino sredstvo s antibakterijskimi hidratacijskim svojstvom koje ubrzava cijeljenje rana i trebala bi ga imati svaka mala kućna ljekarna. Tyrosur se izdaje bez recepta i dolazi u dvije varijante – gel i prašak.

Tyrosur gel i prašak jednostavni su i ugodni za upotrebu te omogućavaju sigurno i ubrzano cijeljenje svih tipova malih površinskih rana, zanoktica, upaljenog korijena dlake nakon depilacije ili brijanja, upaljenih prištića,  manjih opeklina, upala nastala nakon piercinga ili nošenja naušnica, raščešane rane nakon uboda komaraca, žuljeva i sličnih manjih ozljeda kože.

Gel je izrazito pogodan za korištenje na svim obraslim dijelovima tijela, a posebno na vlasištu jer ne masti kosu.

 

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Autor: Parlov Una

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina