Obavijesti

News

Komentari 99

Raskošna diplomacija: Trošili smo poput pijanih milijardera

Raskošna diplomacija: Trošili smo poput pijanih milijardera
8

ZEMLJA IZ SNOVA Za kuću u Londonu dali smo 27 milijuna kuna, a za veleposlanstvo u Parizu čak 51 milijun kuna. U Bratislavi smo kupili kompleks u kojem je nekad bio kupleraj

VIDEO

Apsurd hrvatskog upravljanja nekretninama u inozemstvu je u tome da apsolutno najvredniji od 39 objekata koji imamo - već tri godine zjapi prazan! Istodobno država, koja je opterećena dugovima, plaća oko 100.000 kuna mjesečno za najam prostora u Bruxellesu.

Zgradu za naše veleposlanstvo i misiju u glavnom gradu Belgije i sjedištu Europske unije platili smo prije tri godine gotovo 88 milijuna kuna, ali ona još nije uređena. Kako smo otkrili, potrebno je uložiti još 27 milijuna za njezino uređenje.
Ali nažalost, zgrada u Bruxellesu nije jedina koja je prazna. U nizozemskom Den Haagu stoji predivna, ali potpuno zapuštena zgrada.

Rasprodaja nasljeđa

Hrvatska ju je dobila podjelom imovine bivše Jugoslavije. U njoj je nekad bilo veleposlanstvo bivše države, a zatim ju je koristila Srbija. Nisu ulagali jer su znali da će je izgubiti. Tako je lani predivna kuća zbog zapuštenosti procijenjena na tek 3,9 milijuna kuna. Ove godine ju je Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo prodati. Hrvatska i u Madridu ima predivnu praznu vilu, koja će na prodaju za 5,3 milijuna kuna.

Hrvatska nakon osamostaljenja nije mogla čekati podjelu imovine bivše države, pa je kupovala veleposlanstva i rezidencije, koje danas, prema službenoj procjeni Ministarstva vanjskih poslova, vrijede 443 milijuna kuna. Hrvatska će dobiti još vrijedne imovine jer sukcesija nije završila, ali u ministarstvu kažu da ne mogu procijeniti koliko i koje vrijednosti. Vjerojatno će sva biti prodana pa je to dobra vijest za proračun. U zadnjih pet godina Hrvatska je zaradila 96,6 milijuna kuna od prodaje pet objekata i zemljišta koje je naslijedila ili je procijenjeno da nam više ne trebaju. Najvrednija prodana nekretnina je u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, za nju smo dobili čak 33 milijuna kuna. Prodane su vile i zemljišta u Torontu, Lisabonu, Oslu, Helsinkiju i Budimpešti.

Londonski luksuz

Međutim, čekajući sukcesiju, Hrvatska je kupovala zaista reprezentativne objekte i pitanje je jesmo li morali imati baš tako luksuzne objekte. Kako smo jučer objavili u prvom dijelu specijala o nekretninama koje koriste veleposlanici, nekih kompleksa ne bi se postidjele ni mnogo bogatije zemlje. U Londonu je Hrvatska prije 13 godina potrošila gotovo 27 milijuna kuna za kupnju vile od 371 četvornog metra. Iako se izvana ne čini tako atraktivna, nalazi se u atraktivnom kvartu Hampstead, u slijepoj ulici u kojoj živi elita. Sa ulične strane kuća je minimalno otvorena, ali ima predivan izlaz na tihi vrt, pohvalili su se nakon kupnje iz ministarstva. Na samo uređenje potrošeno još 350.000 kuna, a interijer je ukrašen umjetninama hrvatskih slikara.

Slično je i s kompleksima u Bratislavi i Lisabonu, glavnim gradovima Slovačke i Portugala. Oba su smještena u mirnim četvrtima i u njima su i veleposlanstva i rezidencije.

Potrošili 51 milijun u Parizu

Tek pogled iz zraka otkriva pravu veličinu kompleksa u Slovačkoj površine čak 1107 četvornih metara. Ako su Berlin, London, Washington, Pariz, Bruxelles sjedišta važnih država za Hrvatsku, pa se u njima nije žalilo novca, ostaje nejasno zašto je u Slovačkoj kupljen takav kompleks.

U Lisabonu pogled iz zraka otkriva da rezidencija ima i bazen kako bi se veleposlanik s obitelji mogao osvježiti u vrelim danima.

Najvrednije veleposlanstvo je upravo ono u Parizu. Kupljeno je netom prije izbijanja svjetske krize 2007. godine. Utrošen je 51 milijun kuna, a veleposlanici u Francuskoj otad imaju za rad na raspolaganju 676 četvornih metara u samom središtu tog velegrada.

U Beču je također veleposlanstvo u vlasništvu Hrvatske i nalazi se uz predivni kompleks Belvedergarten. Zgrada od 770 kvadrata vrijedna je 19,2 milijuna kuna, ali za nju nismo trošili novac nego je dobivena sukcesijom. Iako smo od Beograda dobivali nekretnine u sklopu podjele, u glavnom gradu Srbije je veleposlanstvo kupljeno još 90-ih godina. Vrijedi više od 10 milijuna kuna i ima površinu od 709 kvadrata.

Skupa vanjska politika

Sve ove impresivne nekretnine u vlasništvu Hrvatske tek su manji dio onoga što trošimo na funkcioniranje veleposlanstava i konzulata po svijetu. Većina atraktivnih rezidencija za smještaj veleposlanika i obitelji je u najmu, kao i većina objekata veleposlanstava. Za diplomatska predstavništva godišnje trošimo 425 milijuna kuna.

 

Ambasadu bivše Jugoslavije željeli bi što prije prodati 

Den Haag, Nizozemska

485 četvornih metara

vrijednost: 3,869.419 kuna

Iako se nalazi na atraktivnoj lokaciji, vila u Haagu je iznutra prilično uništena. Fotografije pokazuju i curenje i loše zidove. Dobivena je sukcesijom. 

 

Na prodaju je i bivša rezidencija u elitnoj četvrti 

Madrid, Španjolska

451 četvorni metar 

vrijednost: 5,373.703 kune

Rezidencija je u mirnoj i elitnoj stambenoj četvrti, ima veliko dvorište. U Madridu smo inače kupili i zgradu veleposlanstva za 6,8 milijuna kuna. 

Vila u pitoresknom i gospodarski jakom kraju

Mui Bei Bern, Švicarska

380 četvornih metara

vrijednost: 7,567.630 kuna

Prekrasna vila u švicarskom stilu kupljena je 1994. godine. Osim nje u Ženevi imamo 246 kvadrata u stalnoj misiji pri UN-u. 


Kompleks koji podsjeća na utvrdu u maloj Slovačkoj 

Bratislava, Slovačka

1107 četvornih metara 

vrijednost: 13,399.097 kn

Fotografije s ulice otkrivaju samo mali dio kompleksa koji je država kupila u Bratislavi 1995. godine. U njemu su i rezidencija i veleposlanstvo.

 

U Kanadi je sve prostrano, a cijene nisu vrlo visoke

Ottawa, Kanada

1200 četvornih metara

vrijednost: 5,110.340 kuna

Vila za veleposlanstvo kupljena je 1995. U njoj je radila i sadašnja predsjednica Grabar Kitarović. Tad je upoznala suprugu premijera Oreškovića. 

 

Samo jedna od mnogih vrijednih nekretnina u Italiji

Rim, Italija

1400 četvornih metara

vrijednost: 13,491.164 kune

Osim rezidencije i veleposlanstva u Rimu, kupljene 1995. godine, u Trstu imamo generalni konzulat i dva stana. Vrijede 5,5 milijuna kuna. 

 

Vila u zatvorenoj ulici s vrtom i okružena šumom

London, Velika Britanija

371 četvorni metar

vrijednost: 26,782.712 kuna

Nalazi se u skrovitoj ulici u četvrti Hampstead, koja je građena kao niz ljetnikovaca za umjetnike i elitu. Veleposlanstvo je skromnije. 

 

Elitna četvrt u kojoj kuće imaju vrtove i bazene 

Lisabon, Portugal

500 četvornih metara

vrijednost: 7,412.846 kuna

Rezidencija i veleposlanstvo u Portugalu u elitnoj su stambenoj četvrti. U vrelim danima naši se predstavnici mogu okupati i  vanjskom bazenu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina