Obavijesti

News

Komentari 14

'Raskrstit ćemo s dosadašnjim načinom kadroviranja, učiniti da stanovanje bude priuštivo...'

'Raskrstit ćemo s dosadašnjim načinom kadroviranja, učiniti da stanovanje bude priuštivo...'

Kandidat za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević, predstavio je Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta kao svoje zamjenike ukoliko u svibnju na lokalnim izborima osvoji vlast i preuzme Grad Zagreb nakon Bandića

VIDEO

Danijela Dolenec i Luka Korlaet moj su tim s kojim ćemo zagrebačku gradsku upravu pretvoriti u suvremenu, pristupačnu, pravednu i kvalitetnu, po mjeri Zagreba 21. stoljeća, poručio je kandidat za nasljednika Milana Bandića na čelu Grada Zagreba, Tomislav Tomašević predstavljajući u ime Možemo i Zagreb je naš svoje zamjenike ukoliko osvoji vlast.

Tomaševićev tim

Istaknuo je kako je riječ o njegovim bliskim suradnicima s kojima godinama surađuje na gradskim temama i s kojima dijeli iste političke vrijednosti.

- Danijela Dolenec je među osnivačima Možemo! i Zagreb je naš! i koordinatorica procesa izrade programa sa stotinama ljudi, nagrađivana znanstvenica i izvanredna profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na kojem vodi jedan od najvećih znanstvenih projekata - rekao je Tomašević dodavši još kako je Dolenec magistrirala javne politike i administraciju na London School of Economics, doktorirala na ETH Zurich te se usavršavala na studijskim boravcima na Sveučilištu Harvard i Sveučilištu Oxford.

- Luka Korlaet je nagrađivani arhitekt, docent na Arhitektonskom fakultetu na katedri za projektiranje zgrada gdje vodi odsjek za projektiranje stambenih zgrada što će nam biti korisno u postpotresnoj obnovi koja slijedi. Luka je sudjelovao u višegodišnjoj studiji procjene rizika od potresa u Zagrebu čije se preporuke, nažalost, nisu poslušale prije zagrebačkog potresa, a trenutno radi na projektiranju kuća u postpotresnoj obnovi na Baniji gdje je i volontirao brojne sate na terenu u statičkim pregledima - istaknuo je i dodao kako je Korlaet i koordinator grupe za urbanizam i stanovanje u političkim platformama Možemo! i Zagreb je naš! te da je magistrirao i doktorirao na temama stambene politike.

'Raskrstit ćemo s dosadašnjim načinom kadroviranja'

Nedostatak vizije gradske uprave na odlasku, poručila je Dolenec, Zagreb je doveo do toga da je nespreman suočiti se s izazovima starenja stanovništva, klimatskim promjenama i socio-ekonomskom krizom. 

- Prioritet našeg tima u realizaciji vizije razvoja grada bit će prava promjena načina upravljanja, jer je šerifovski način upravljanja, u kojem se čeka mig gradonačelnika da bi se išta poduzelo, koruptivan, nepravedan, neefikasan i neambiciozan za grad veličine i važnosti kakvu ima Zagreb - kazala je i najavila kako su prioriteti njezinog rada ustroj i kapacitiranje gradske uprave, upravljanje u partnerstvu s građanima i jačanje inovacijskog potencijala Zagreba. 

- Raskrstit ćemo s dosadašnjim načinom kadroviranja i kroz javne i transparentne natječaje izabrati najmotiviranije i najsposobnije za provedbu programa, koji će omogućiti da se realizira i puni potencijal zaposlenika u gradu i gradskim poduzećima - rekla je Dolenec i dodala kako će revizija ugovora za vanjske usluge biti važna za smanjivanje gradskih rashoda jer oni često uključuju poslove koje bi trebao obavljati grad i njegova poduzeća. 

Uz to, naglasak je stavila i na jačanje mehanizama kojim će se gradsku upravu i mjesnu samoupravu približiti građanima i omogućiti im da suodlučuju o pitanjima koja ih se tiču kroz javna savjetovanja, jačanje ovlasti mjesne samouprave i referendumsko izjašnjavanje. 

- Jačanjem svoje uloge kao sveučilišnog i inovacijskog centra Zagreb može i treba doprinositi razvoju produktivnog privatnog sektora koji ima kapacitet za investicije, međunarodnu konkurentnost i izvoz i tim putem doprinijeti stvaranju kvalitetnih radnih mjesta, kvalitetnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti, odnosno s obzirom na važnost Zagreba u hrvatskoj ekonomiji, utjecati na cjelokupnu gospodarsku sliku Hrvatske - zaključila je. 

'Nastojat ćemo učiniti da stanovanje u Zagrebu postane priuštivo'

Korlaet je najavio kako će se, u skladu s time što u Možemo! vodi radnu grupu za stanovanje, urbanizam i poslijepotresnu obnovu, tim temama najviše baviti kao zamjenik gradonačelnika. Istaknuo je kako je stanovanje u Zagrebu nepriuštivo naglasivši kako su cijene prodaje i najma izvan kontrole jer je pretvaranje velikog broja stanova u apartmane za turiste smanjilo ponudu i povećalo cijene dugoročnog najma, a da je potres učinio nešto još i gore - trajno oštetio velik dio stambenog fonda, izazvao depopulaciju i rast cijena u nov(ij)im zgradama. 

- Nastojat ćemo uvođenjem pozitivnih praksi stambene politike zemalja u Europi učiniti sve što možemo da stanovanje postane priuštivo svima jer bi pravo na dostojanstven stan trebalo biti temeljno ljudsko pravo, kroz izgradnju fonda javnih i neprofitnih stanova za najam - najavio je i dodao kako je to dio šireg plana da se kroz izradu novog Generalnog urbanističkog plana Zagreb uredi, da bude adekvatno komunalno opremljen, prometno protočan, zelen, čist, a da njegova velika zemljišta bivše industrije u širem središtu grada budu privedena novim funkcijama, bez rasprodaje gradskog zemljišta. 

Podsjetio je i kako je od potresa prošlo već 400 dana, a da se stvari gotovo nisu pomakle s mrtve točke.

- Prvo smo čekali Zakon, pa smo čekali Prvi program mjera, pa osnivanje Fonda, pa se ispostavilo da su procedure zahtjevne, a novaca malo…U odgovoru na to, mi smo s eminentnim domaćim i stranim stručnjacima postavili tehnološki i financijski okvir koji bi obnovu trebao značajno pojednostavniti i ubrzati  poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca