Obavijesti

News

Komentari 101

'Raspolažem s onim što imam, a jedem ono što sama zasadim'

'Raspolažem s onim što imam, a jedem ono što sama zasadim'
3

Ljubica ima 65 godina, no nije u mirovini. Preživljava od socijale i pomoći dobrih ljudi, a iako jedva hoda, danima strpljivo priprema gredice za povrće kako bi imala što jesti

VIDEO

Svijet je prošli tjedan obilježio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Uoči tog dana Eurostat je objavio nove podatke o problemu siromaštva u Europskoj uniji tijekom 2017. godine koji su pokazali kako je stanje u Hrvatskoj alarmantno. Čak 27,9 posto stanovništva je na rubu siromaštva ili društvene isključenosti, što je oko 1,2 milijuna ljudi. Čak i nakon što prime socijalne naknade, 20 posto stanovnika ne može si omogućiti osnovne životne potrebe. Zaboravili su ipak napomenuti da u Hrvatskoj živi dio nevidljivih ljudi koji nisu korisnici naknada i novac u ruci nisu vidjeli godinama.

Ljubica Rodić

Ovo je kućica koju dijelim s bivšim mužem. Nemam pojma gdje je on. Imam i dvije kćeri, ali ne znam gdje su i nismo u kontaktu. Za mene je svaki dan borba za život. Imam 70 posto invaliditeta i ne mogu hodati bez štaka. Imam manje od 15 godina staža pa nemam dovoljno za mirovinu, a i kad bih je dobila iznosila bi jedva 600 kuna, manje nego sadašnjih 920 koliko dobijem zajamčene minimalne naknade, govori Ljubica Rodić (65) iz Hrvatske Dubice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Živjela je, kaže, u Novoj Gradišci te je osamdesetih sa bivšim mužem i dvoje djece otišla u Bosansku Dubicu. Ratni vihor rastavio je obitelj, a ona se vratila u Hrvatsku. Prije rata bila je frizerka, no nakon rata se razboljela i nije mogla više raditi. Jedini spas bila je kućica u kojoj i danas živi.

- Tijekom rata sve je bilo srušeno do temelja, ovdje nije bilo ni golih zidova. Uspjela sam to obnoviti, ponajviše uz pomoć dobrotvora u mojoj adventističkoj crkvi. No to je još daleko od onoga što bi trebalo biti - objašnjava Ljubica pokazujući zemljane podove i zidove koje je nagrizla vlaga.

- Ja nisam pohlepna i raspolažem onim što imam. Snalazim se u životu. Uzmem drva, pa se dogovorim da im otplaćujem na rate. Sad sam dobila od Centra za socijalnu skrb jednokratnu pomoć pa sam tim novcem kupila materijal za obnovu kupaonice, a prijatelji su mi osigurali sanitarije - nastavlja Ljubica nadajući se kako bi joj neki dobrotvor mogao pomoći da dovrši kućicu kako bi u njoj mogla nastaviti normalno živjeti.

Ništa joj drugo ne treba, odlučna je ona, jer iako se otežano kreće, nije joj teško uzeti motiku i zasaditi vrt iz kojeg onda može obogatiti svoj jelovnik.

Hrvatski Crveni križ zajedno s HRT-om pokrenuo je akciju 'Uz nas niste sami - za dostojanstven život'. Cilj je prikupiti sredstva kako bi starim i siromašnim osobama osigurali uvjete za život dostojan čovjeka, a Ljubici se nadaju pomoći uređenjem kuhinje i sobe kroz postavljanje novih podova i uređenje zidova.

Podržite akciju pozivom na broj: 060 9001 (cijena poziva 6,25 kuna s PDV-om; teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.), uplatom na račun - IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

Akcija traje od 01.10. do 31.10.2018. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava