Obavijesti

News

Komentari 143

Zastupnici koji petkom ne dođu na glasovanje platit će kaznu

Zastupnici koji petkom ne dođu na glasovanje platit će kaznu
9

Milorad Pupovac, izrazio je mišljenje kao i oporbeni zastupnici. Također smatra da nije u redu da se uvodi kazna za neopravdane izostanke samo petkom

VIDEO

Na današnjoj sjednici saborskog Odbora za Ustav izglasani su Mostovi prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, o lokalnim izborima te o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji će ući u regularnu saborsku proceduru. 

Prema Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru novost je kažnjavanje zastupnika koji petkom, na dan glasanja, neće doći u Sabor. Zastupnike bi se kažnjavalo iznosom od tri dnevnice (dnevnica iznosi 170 kuna) od zastupničkog paušala (1500 kuna). Znači, zastupnici koji neopravdano izostanu petkom iz Sabora, ostat će bez 510 kuna. Mostov Miroslav Šimić rekao je kako je Most htio donijeti i radikalniji Zakon, no u dogovoru s partnerom HDZ- om, pristali su na ovo kompromisno rješenje kojim će se kažnjavati samo zastupnici koji petkom ne dođu. Oporba to smatra populističkom mjerom koja degradira zastupnike i kojom se prema zastupnicima odnosi kao prema djeci u osnovnoj školi. Smatraju da je to udar na demokraciju i da je intencija ovog Zakona samo prisila zastupnika na držanje kvoruma te onemogućavanje opozicije da ne glasa. Smatraju da, ako se uvode sankcije, onda treba kažnjavati zastupnike koji ne dolaze i ostalim danima, a ne samo petkom. Iz Mosta su objasnili kako nije točno da je intencija Zakona prisila na držanje kvoruma i kako oni podržavaju pravo opozicije da ne glasa ili da u trenutku glasovanja napusti sjednicu. Bitno je petkom pojaviti se u zgradi Sabora i registrirati svoj dolazak. Kazao je Šimić i kako ovo nije nikakva revolucionarna novost. Sličan model postoji i u europskom parlamentu.

Milorad Pupovac, predstavnik srpske nacionalne manjine, izrazio je mišljenje kao i oporbeni zastupnici. Također smatra da nije u redu da se uvodi kazna za neopravdane izostanke samo petkom i također je dao sugestiju za povlačenje ovog prijedloga. No, u trenutku glasanja pridružio se vladajućima i ipak glasao za usvajanje ovog prijedloga Zakona. Zakon je izglasan sa sedam glasova te pet protiv.

U saborsku proceduru ulazi i prijedlog dopune Zakona o lokalnim izborima kojeg su podržala sedam zastupnika Odbora, dok su četiri SDP- ova zastupnika bila suzdržana. Zakon se dopunjuje odredbom da se na lokalnim izborima ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u bilo kojem trajanju. Novost je uvođenje i rehabilitacijskog roka od izvršenja kazne koji mora proći da bi se osoba mogla kandidirati za političku funkciju. Za lokalne političare će vrijediti i proširenje kaznenih djela što bi trebalo značiti kako će se teže doći do funkcije dužnosnika, kao npr. do pozicije gradonačelnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

SDP je naveo nelogičnost u smislu da su uvjeti za kandidaturu za gradsko vijeće ili gradonačelnika puno stroži nego za zastupnika u Hrvatski sabor. Smatraju kako treba razlikovati kazneni postupak od pravomoćne presude te da bi trebalo kao kriterij onda uzeti duljina trajanja kazne. 

U izmjeni Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Most uvodi tri preferencijska glasa, odnosno mogućnost građana dana izborima glasaju za tri, a ne kao do sada za jednog kandidata. Prijedlog Zakona ide u Sabor glasovima osam zastupnika, od kojih i Vesne Pusić koja je jedina iz oporbe podržala ovu izmjenu. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...