News

Komentari 8

Rasprodao je imovinu tvrtke prije stečaja za 7 milijuna kuna

Rasprodao je imovinu tvrtke prije stečaja za 7 milijuna kuna

U vrijeme blokade trgovačkog društva i neposredno prije otvaranja stečaja Miroslav G. (41) je, sumnja policija, imovinu Gamonta prenosio na druge firme ispod cijene

Zagrebačka krim policija podigla je kaznenu prijavu protiv 41-godišnjaka, odgovorne osobe trgovačkog društva iz Zagreba. Utvrdili su da je osumnjičeni 41-godišnjak uz pomoć još šest osoba starih 39, 43, 43, 40, 40 i 33 godine počinio četiri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičeni 41-godišnjak je Miroslav G., vlasnik oštećene tvrtke Gamont. Među tvrtkama s kojima je surađivao bile su Ferro Protectum, Piker-Tim i Summa-Nox.

U vrijeme blokade trgovačkog društva i neposredno prije otvaranja stečaja društva, u kojem je obavljao funkciju direktora, imovinu društva prenosio na druga trgovačka društva po cijeni ispod stvarne tržišne cijene. Iznos kupoprodajne cijene u poslovnim knjigama zatvarali su fiktivnim kompenzacijama, nakon čega su ta društva imovinu prodavala trećim osobama po realnim tržišnim cijenama.

Društvo je tako oštetio za iznos od 7.622.460,95 kn.

Također je utvrđeno da je 41-godišnjak kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Zagreba, zajedno sa 39-godišnjakinjom kao odgovornom osobom drugog trgovačkog društva iz Zagreba počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Krivotvorili su račun o isporuci nasipnog materijala na iznos od 23.399.773,38 kn koji su upotrijebili u poslovanju kao pravi i temeljem kojeg su odbili pretporez u iznosu od 4.375.567,38 kn, za koji iznos su oštetili Državni proračun, a društvu pribavili protupravnu imovinsku korist. U vremenskom periodu od 2012. do 2015. nisu vodili poslovne knjige društva koje su po zakonu bili dužni voditi.

Po završenom kriminalističkom istraživanju nadležnom državnom odvjetništvu podnijeto je posebno izvješće protiv osumnjičenih.

Najčitaniji članci