Obavijesti

News

Komentari 85

Rat za imunološki: Otvarali bi muzeje ili širili svoje carstvo

Rat za imunološki: Otvarali bi muzeje ili širili svoje carstvo
2

Ponude za Imunološki zavod pršte sa svih strana. Zainteresirani su Milan Bandić i Luka Rajić, a ranije je ponudu dao i JGL. Sindikalisti zasad podupiru Bandića

VIDEO

Dan nakon što je Milan Bandić poslao pismo namjere da Zagreb preuzme posrnuli Imunološki zavod (IMZ), to je učinio i poduzetnik Luka Rajić, vlasnik carstva LURA i farmaceutske tvrtke PharmaS.

Bandić obećava da će od Imunološkog u Rockefellerovoj napraviti muzej, a Rajić bi uložio deset milijuna eura više nego što se sad procjenjuje kako bi se sva proizvodnja koju je IMZ izgubio vratila. No Luka Rajić želi samo jedan dio bivše proizvodnje.

Bandić obećaje brda i doline

A Bandić u svojem pismu doslovce obećaje brda i doline. Ne samo da bi preuzeo sva dugovanja, obećaje da bi vratio i sve izgubljene licencije, i to za proizvodnju krvnih derivata te bakterijskih cjepiva. U prostorijama u kojima su se proizvodila bakterijska cjepiva u Rockefellerovoj otvorio bi muzej. Konzervirao bi postojeće stanje (koje je očito dovoljno raritetno) kako bi u budućnosti turisti mogli obilaziti i vidjeti kako su i gdje nekad nastajala najbolja cjepiva na svijetu.

Naravno, uz ovaj projekt ide i gradnja novog parkirališta te podzemne garaže. I tu je Bandić jedino konkretan, da bi garažu izgradio do 2015. Ni u jednom retku ne spominje koliko bi novca Zagreb uložio u Imunološki uopće i kako bi taj novac osigurao. Uz spomenuti muzej, na istoj adresi bi u prostorijama u kojima su se proizvodila virusna cjepiva otvorio Centar za palijativnu skrb. Zbog ova dva projekta proizvodnja bi se izmjestila na neko drugo mjesto.

Rajićeva tvrtka ima konkretne planove

Istodobno je pismo namjere poslao i Nexus investicijski fond u suradnji s Pharmasom Luke Rajića. Oni su konkretniji. Dali bi 30 milijuna eura za preradu krvne plazme i virusna cjepiva. Proizvodili bi u Pharmasovim pogonima u Popovači, koje bi do kraja 2015. prilagodili za svu proizvodnju. Preuzeli bi gotovo sve radnike, a to obećaje i Bandić. Iako bi preuzeli i krvne derivate, s obzirom na to da je to strateški važan proizvod za Hrvatsku, Rajić nudi da ta proizvodnje ostane u suvlasništvu države.

Sindikalisti podupiru Bandića

Prije je već ponudu dao i Jadran galenski laboratorij (JGL).

Sindikalisti zasad podupiru Bandića s kojima je, čini se, dosad jedino i kontaktirao, čak i ako on ne daje nikakva jamstva. Jučer je trebala biti održana i sjednica nadzornog odbora IMZ-a na kojoj su trebali smijeniti direktora Davorina Gajnika. Predstavnici radnika u NO su to odbili sve dok se ne odluči tko će biti novi direktor i kakva im je budućnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi