Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Ratne četrdesete u Istri: Ulice su okupirali njemački vojnici...

Radnja ratne komedije, u kojoj su glavne uloge igrali Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Carroll O'Connor i Donald Sutherland smještena je u okupirani francuski gradić Clermont, kojeg u filmu predstavlja Vižinada

Foto: Ivan Grgat/24sata
7 komentara

Tko se zatekao u Vižinadi, malom mjestu u Istri nedaleko Poreča, pomislio bi da ga neka vremenska kapsula prebacila u ratne četrdesete. No stvarnost je bila drugačija, radilo se o airsoft susretu i uprizorenju teme iz filma "Kelly's Heroes - Zlato za Odvažne" koji je davne 1969. sniman u Vižinadi.

Na ulicama se zbog toga okupilo više stotina igrača iz Slovenije, Slovačke, Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Engleske... obučeni naravno u vojna odjela s replikama naoružanja, a svud naokolo pratila ih i mnogobrojna publika i znatiželjnici.

Radnja ratne komedije, redatelja Briana G. Huttona u kojoj su glavne uloge igrali Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Carroll O'Connor i Donald Sutherland smještena je u okupirani francuski gradić Clermont, kojeg u filmu predstavlja Vižinada.

Foto: Ivan Grgat/24sata

Uprizorenje scena sa snimanja sastojalo se od dva dijela. Prvo je predstavljen život u okupiranom gradiću kako bi posjetitelji imali što bolji uvid u mračni dio povijesti, a posjetitelji slobodno mogli šetati s vojnicima i oficirima, dok obavljaju svoje dužnosti. Kasnije je izveden i sam napad 35. američke pješačke divizije na Clermont, odnosno Vižinadu. Bitka je trajala oko jedan sat, a publika zaista uživala u praćenju uličnih borbi između Amerikanaca i Nijemaca.

Foto: Ivan Grgat/24sata

Osim korištenja replika oružja, vozila i zvučnih efekta u skladu s razdobljem u kojem se bitka odvijala, na ulicama su odjekivale i eksplozije bombi i mina, a bilo je i žrtava ranjavanja. Publika je mogla vidjeti i kako se rade amputacije u poljskoj bolnici, što su vojnici jeli i pili, ili se zabavljali prije sukoba, te još mnogo toga.

Foto: Ivan Grgat/24sata

Ideja i cilj ovoga susreta bi je oživjeti kulturnu i turističku ponudu Vižinade tijekom listopada, a prema onom viđenome na terenu u tome su zaista i uspjeli.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message