News

Komentari 1

Ratni zločinac u Vukovaru ubio 7 muškaraca, djetetu uperio pušku u glavu jer je plakalo

Ratni zločinac u Vukovaru ubio 7 muškaraca, djetetu uperio pušku u glavu jer je plakalo

Jednog muškarca uhvatili su za kosu i glavom mu udarali od beton. Dijete tog muškarca počelo je glasno plakati nakon što je vidjelo prizor. Okrivljeni je djetetu uperio cijev puške u glavu i zaprijetio mu.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog ratnog zločina nad civilima u Vukovaru, u rujnu 1991. godine, piše DORH

Tereti ga se da je kao pripadnih paravojnog odreda 'Petrova Gora', tijekom oružanog napada JNA i srpske vojske na Sajmištu, prekršio pravila međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.

Tijekom oružanog napada, optuženi je došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića broj 256 gdje su se se u podrumu skrivali civili. Zajedno s još desetak pripadnika odreda, muškarcima (1964., 1967., 1958., 1958., 1954., 1956. i 1936.) zaprijetio im je da će baciti bombu te su ih istjerali u dvorište. Među njima su bile i tri žene s djecom.

Zapovjedili su im je da legnu licem prema zemlji, a zatim su ih zlostavljali i brutalno udarali rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu. Jednog muškarca (1958.) uhvatili su za kosu i glavom mu udarali od beton.

Dijete tog muškarca počelo je glasno plakati nakon što je vidjela prizor. Okrivljeni je djetetu (1983.) uperio cijev puške u glavu i zaprijetio mu, a zatim se vratio udarati njezinog oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu.

Zatim su ih, uz prijetnju oružjem, istjerali iz dvorišta te proveli niz ulicu Svetozara Markovića orema Gelesovoj doli gdje su ih, sve osim jednog muškarca, ubili puškom. Muškarac koji je ostao živ uspio se vratiti u jednu kuću, ali su ga nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija nakon nekoliko dana ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, piše DORH.