Obavijesti

News

Komentari 185

Ratnog zločinca Daria Kordića pitali: 'Je li vrijedilo zatvora i rata?': Sve bih ponovio...

Ratnog zločinca Daria Kordića pitali: 'Je li vrijedilo zatvora i rata?': Sve bih ponovio...

Objavljena je snimka na kojoj ratni zločinac Dario Kordić, osuđen za pokolj u Ahmićima, odgovara na pitanje koje je postavio, kako navode u videu, prijatelj sa sjevera Hrvatske

VIDEO

Je li vrijedilo zatvora i rata? To je pitanje postavljeno haškom osuđeniku tijekom druženja s prijateljima, pretpostavlja se 5. kolovoza 2022. godine, za vrijeme proslave godišnjice Oluje.

- Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila - odgovorio je Kordić na pitanje koje je, kako kažu u videu, postavio prijatelj sa sjevera Hrvatske.

POGLEDAJTE SNIMKU:

Okupljeno društvo odmah je zapljeskalo na njegov odgovor, a potom su zapjevali pjesmu Miroslava Škore 'Vrijedilo je'.

Pokolj u Ahmićima

Ahmići: Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje obilježena 29. godišnjica masakra

Pripadnici HVO-a napali su Ahmiće u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine. U napadu je ubijeno 116 osoba uključujući 32 žene i 11 djece, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba. Većina kuća u selu minirana je i porušena kao i dvije lokalne džamije.

Zločin u Ahmićima procesuiran je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a bivši dužnosnik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Dario Kordić proglašen je krivim po zapovjednoj odgovornosti i osuđen na 25 godina zatvora.

Miroslav Bralo osuđen je na 20 godina zatvora, zapovjednik postrojbe "Džokeri" Vladimir Šantić osuđen je pred ICTY-em na 18 godina zatvora, a pripadnik HVO Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Osuđeni ratni zločinac Kordić hodao za život: Teretili ga i za ubojstvo bebe od tri mjeseca
Osuđeni ratni zločinac Kordić hodao za život: Teretili ga i za ubojstvo bebe od tri mjeseca

Pred Sudom BiH za zločine u Ahmićima bivši pripadnik HVO Paško Ljubičić osuđen je na deset godina zatvora.

Bob Stewart, umirovljeni pukovnik britanske vojske koji je 1993. godine zapovijedao postrojbom UNPROFOR-a čiji su pripadnici prvi ušli u Ahmiće nakon masakra također je tamo bio u nedjelju i pri tom na komemoraciji kazao kako ga i danas progone prizori ubijenih civila.

Ispovijesti iz Ahmića

Vitez: Obilježavanje 29. godišnjice ratnih zločina u Ahmićima

“16. travnja 1993, ujutro, u 6 sati, osjetila sam kao jaku oluju, onda sam ugledala kako meci udaraju preko glave u zid. Zatim sam čula jako udaranje na vrata. Sa mnom u kući su bili muž i troje djece. Čim sam čula lupanja na vrata, krenula sam prema hodniku. Moj sin je govorio da hoće vršiti malu nuždu. Ja sam mu rekla da vrši u sudoper i on je ustao i krenuo preko sobe. Odjednom sam čula vrisak. Nakon toga, moj sin je rekao da je ranjen. Okrenula sam se i vidjela sina kako stoji na nogama dignute desne ruke. U tom momentu nisam vidjela gdje je rana. Zatim sam povikala: ‘Ne pucajte, dijete mi je ranjeno!’ U tom momentu i muž je povikao: ‘Dijete mi je ranjeno, ne pucajte!’ 

Predavanja Darija Kordića baš i nemaju puno veze s Bogom...
Predavanja Darija Kordića baš i nemaju puno veze s Bogom...

Vidjela sam cijev od puške kroz prozor. Jedan od bojovnika je rekao da izađem napolje. Muž je uzeo sina u naručje i pošao prema vratima. Čula sam pucanj i vidjela kako padaju. Pokušala sam izaći napolje. Prišla sam sinu, uzela ga u naručje i vidjela da je mrtav. Ponijela sam ga u kuću, položila na pod i zatvorila oči. Lice mu je bilo krvavo. Uzela sam mokru krpu i umila ga. Pokušala sam nekoliko puta izaći vani da vidim šta mi je sa mužem. Nisu mi dali rafali. Zovnula sam ga, a on mi se odazvao. Tražila sam nešto kako bi pomogla mužu. Kada sam se vratila, bio je mrtav. Djevojčicama sam rekla da su oba mrtva. Na sinovljevom tijelu vidjela sam na stomaku tri rane i jednu na grudima.”

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a