Obavijesti

News

Komentari 2

Ravnatelj Montažstroja otkriva zašto su najrevolucionarniji

Ravnatelj Montažstroja otkriva zašto su najrevolucionarniji
1

Radikalizirali su učmalo kazalište: Nakon beskućnika u hit-predstavi ‘Timbuktu’ te nezaposlenih žena u ‘Srce moje kuca za nju’, novi projekt je zaboravljena generacija

VIDEO

Bile su to ovacije - javljali su nam iz Beograda - dok je žiri 47. izdanja BITEF-a, posljednje rujanske večeri obrazlagao da posebnu nagradu dodjeljuje predstavi “55+” Boruta Šeparovića i njegova Montažstroj kazališta, zato “što predstava daje glas ljudima koji ga inače ne dobivaju, tjerajući ih također da taj glas upotrijebe - ne uvijek u svoju korist”. 

Uživali smo u toj činjenici, znajući da je Montažstroj, nekad rubna kazališna skupina, danas pokret čije djelovanje nadilazi pojam kazališnog projekta, određujući se nazivom “kulturnog brenda koji ujedinjuje različite umjetničke discipline i medijsku kulturu na društveno odgovoran način”. Znači: posrijedi je politički osviještena akcija! Ukorak je to s jedinim doista živim dijelom svjetske umjetničke scene koji je izuzetno političan, i to toliko da iznova govorimo o angažiranoj umjetnosti.

Umjetničke prakse svijeta iznova zadiru u polje političkog, dakako na drukčiji način nego unutar realsocijalističkog sustava kad nisu imale subverzivni nego proklamatorski predznak, ishlapjevši naposljetku u kontroliranu vapaju protiv nuklearnog naoružanja i “make love not war” hipijevskoj etici kao dokazu socijalističke permisivnosti. Mladi su bili logična “ciljna skupina” Boruta Šeparovića, utemeljitelja Montažstroja (osnovanog 1989.) nakon lanjskog projekta “55+” koji je prije dva tjedna i na ljubljanskom 20. međunarodnom festivalu izvedbenih umjetnosti Ex Ponto publika upravo proglasila najboljim!

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...