Obavijesti

News

Komentari 56

Ravnatelji upozoravaju: 'Djeca više nikad ne smiju biti gladna'

Ravnatelji upozoravaju: 'Djeca više nikad ne smiju biti gladna'
4

Postoji još teškoća s prehranom učenika. Škole bez kuhinje nisu obuhvaćene novim mjerama. U Ministarstvu tvrde da će i djeci iz tih škola osigurati hranu

VIDEO

Kad vidim koliko će djece u sedam baranjskih osnovnih škola od početka školske godine dobivati besplatan topli obrok u svojim školama, ne možete ne zaprepastiti se dimenzijom gladi koja je bila godinama prisutna, a da se o tome nije javno govoriloNo čini se da je bilo potrebno da mediji neprestano o tome pišu pa da se netko napokon i pozabavi tim problemom. Mislim da su i u Ministarstvu prosvjete, kad su radili anketu po školama i centrima za socijalnu skrb, bili zaprepašteni brojem gladne djece, rekao nam je Damir Mendler, ravnatelj Osnovne škole Franjo Tuđman u Belom Manastiru. 

24sata

Svijest o problemu probudio je vapaj gladnog djeteta

Upravo je vapaj djeteta iz njegove škole, koji se učiteljici na početku prošle školske godine obratio riječima: “Učiteljice, gladan sam, pomozite mi! Je li danas netko izostao iz škole i bi li mogao dobiti ono što je ostalo od njih u školskoj kuhinji?”, ponovno probudio svijest o problemu o kojem se uglavnom šuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Apsolutno se sve ovo moglo mnogo ranije napraviti. Za mene bi bilo idealno da svako dijete u školi ima topli obrok koji nije Bog zna koliko skup za državu. Nedavno smo od Ministarstva dobili obavijest da smo na natječaju “prošli” sa 110 djece koja će se besplatno hraniti u našoj školskoj kuhinji. I to po onoj prošlogodišnjoj cijeni od 5 kuna po toplom obroku. Bio sam upozoravao više puta da će najveći problem sada biti učenici prvih razreda koje nismo, kad se radila anketa, mogli popisati, jer se tada još nije znalo tko će ići u školu. No i za njih 30-ak sam uspio organizirati prehranu u školi, a njihove troškove će snositi Grad Beli Manastir iz svog proračuna. Mislim da sad možemo napokon reći da su one mučne priče od prošle godine, ali i ranije, prošlost. Barem za ovu školsku godinu. Nadam se da će Ministarstvo ovo prakticirati svake godine, a ne samo u predizborno vrijeme - kaže Damir Mendler. 

Nastavnici će donositi hranu

Dosad su velik problem s prehranom imale i škole koje nemaju vlastitu kuhinju.

- Mi smo mala područna škola i hranu ćemo preuzimati iz glavne, matične Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću: menije, sendviče i voćne sokove za naših 28 učenika. Svi su oni manje-više slabijeg imovinskog stanja i ovo će nam iznimno olakšati situaciju jer u mjestu nema trgovine, a do škole je dolazila pokretna trgovina u kojoj su djeca kupovala i jela čips i gazirane sokove. Sada će barem dobiti sendviče i sokove. Hranu ćemo mi sami, nastavnici, preuzimati u školi u Gospiću prilikom dolaska u školu. S time se tek treba krenuti i još nismo upoznati s više detalja – kazao je Ivan Bronzović, ravnatelj Osnovne škole Anž Frankopan u Gonjem Kosinju.

Sustavno rješavati problem

U Ministarstvu kažu da su svjesni problema koje imaju škole bez kuhinje.

- Našim projektom nisu obuhvaćene 82 škole jer uopće nemaju organiziranu prehranu u školi. S obzirom na to da smo svjesni da bi i u tim školama mogla postojati potreba financiranja prehrane učenika čiji je roditelji ne mogu platiti, Ministarstvo je raspisalo i natječaj za projekte za pomoć socijalno ugroženim obiteljima, preko kojeg je i dio obitelji čija djeca pohađaju neku od ove 82 škole riješilo taj problem. Ali napominjemo još jednom da je ovaj projekt nadogradnja sustavnom rješavanju problema djece u riziku od siromaštva. Još jednom pozivamo da svatko tko ima saznanja o djeci u školama kojima roditelji ne plaćaju školski obrok iz bilo kojeg razloga ili primijete da su djeca pothranjena, to prijavi nadležnom centru za socijalnu skrb. Onog trenutka kad informacija o takvom djetetu dođe do centra, pokreće se mehanizam socijalne skrbi koja u konačnici mora rezultirati time da dijete više nije u opasnosti od pothranjenosti - rekli su nam u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Ministarstvo objašnjava sve detalje projekta 

Robert Anić/Pixsell

Naše čitatelje zanima broj djece za koju će biti pokriven topli obrok od početka školske godine te iz koliko škola ta djeca dolaze?

Ukupno u Republici Hrvatskoj obuhvaćeno je oko 17.500 djece u 597 osnovnih škola.

U kojim područjima u Hrvatskoj je najviše djece kojima roditelji nisu imali za topli obrok?

Izdvajamo Osječko-baranjsku županiju i Vukovarsko-srijemsku županiju s oko 2000 djece po županiji kojoj je na ovaj način osigurana prehrana u školi.

Postoje li djeca čiji roditelji nisu prijavili problem te koje su vaše procjene koliko još ima takve djece?

Postoji mogućnost da neka djeca iz socijalno ugroženih obitelji nisu uključena u projekt, ali imajući to u vidu predvidjeli smo mogućnost da se tijekom provedbe projekta oni naknadno uključe.

Koje su udruge radile na terenu na rješavanju problema gladne djece?

U projekt je uključeno 76 organizacija civilnog društva.

S koliko udruga je sporazum potpisan te s koliko njih se još očekuje potpisivanje sporazuma i u kojem roku? Koliko je novca za pokrivanje tog troška osigurano i gdje se novac pronašao? 

Potpisan je ugovor s 35 organizacija civilnog društva, a do kraja ovog tjedna očekuje se potpisivanje s preostalih 41. Za prehranu u školi osigurano je 20 mil. kuna lutrijskih sredstava. 

Oporbeni zastupnici poput Branka Vukšića već su prozvali Vladu, ali i potpredsjednicu i ministricu Milanku Opačić da nije riječ o brizi za gladne nego o predizbornoj kampanji. Pita kako to da Vlada nije imala rješenje za gladnu djecu prije godinu i pol dana niti je priznavala da problem postoji? Trebala bih komentar ministrice Opačić.

Odgovaramo protupitanjem. Zaista vjerujete da problem djece u opasnosti od siromaštva nije postojao 1995. godine, 2000., 2005 ili 2010. godine? Pa, ipak ova je Vlada prva poduzela ovako konkretnu mjeru da problem ukloni. No to ne znači da se kroz godine sustav nije brinuo o djeci kao što to pitanje spomenutog saborskog zastupnika insinuira. Dapače, postoji zakonska obaveza prosvjetnih radnika da ako, među ostalim, primijete da je učenik neuhranjen, dužni to prijaviti ravnatelju, a ravnatelj centru za socijalnu skrb. Nakon ispunjavanja te procedure sustav socijale osigurava da dijete ne može biti gladno.

Nadalje, nije istina da postojanje problema nije priznavala ova Vlada. Da je tako onda ne bi unijeli novu zakonsku odredbu po kojoj centar za socijalnu skrb može socijalnu pomoć uskratiti roditeljima ako primijeti da oni ta sredstva ne troše, među ostalim, i na dobrobit svog djeteta. U tom slučaju, centar za socijalnu skrb izravno školi uplaćuje novac za obrok školi. A složit ćemo se, najviše djece u opasnosti od siromaštva živi unutar populacije koja prima zajamčenu minimalnu naknadu.

Projekt financiranja obroka posljedica je recentnih kretanja u hrvatskom društvu gdje se zbog dugotrajne krize veći broj obitelji koje ne ispunjavaju uvjete za primanje zajamčene minimalne naknade privremeno našao u financijskim problemima. Ovaj je projekt samo nadogradnja unutar dugogodišnjeg provođenja sustavnog rješavanja problema opasnosti od siromaštva u području socijalne skrbi.

Pokretna trgovina u Gornjem Kosinju

Andrea Thomas/24sata

Djeca koja idu u područnu školu u Gornjem Kosinju u Lici dosad su se jedino mogla prehraniti kupujući namirnice iz pokretne trgovine koja bi dolazila u njihovo selo. Sada su se dogovorili s matičnom školom u Gospiću od koje će preuzimati hranu za 28 đaka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina