News

Komentari 5

Ravnateljica Katavić: I dalje odbacujem tvrdnje da sam prekršila propise o maturi

Ravnateljica Katavić: I dalje odbacujem tvrdnje da sam prekršila propise o maturi

Ostavku sam dala iz osobnih razloga nakon što sam pripremila sve potrebne radnje za provedbu državne mature, poručila je dosadašnja ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Moja ostavka ne bi trebala utjecati na provedbu ovogodišnje državne mature jer sam pripremila sve potrebne pripremne  radnje za provedbu državne mature, poručila je pismenim putem Ivana Katavić dan nakon što je dala ostavku na mjesto ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Njezinu ostavku već neko je vrijeme zahtijevao Upravni odbor NCVVO-a, zbog propusta vezanih uz dodavanje bodova učenicima na jesenskom roku državne mature. Kako su otkrili mediji nakon ostavke dva člana Upravnog odbora, članica Povjerenstva za praćenje provedbe državne mature po žalbi učenika dodala im je bodove na ispitima koje su trebali pasti. Učinila je to bez znanja stručnih povjerenstava. Rukovodstvo NCVVO-a priznalo je da je bilo propusta, no tek nakon što je sve objavljeno u medijima. Također, pozvali su se na činjenicu da su nepotpunim Pravilnikom o provedbi državne mature dovedene u pitanje njihove ovlasti. 

Katavić nije htjela dati ostavku krnjem Upravnom vijeću NCVVO-a, no onda je ministar Radovan Fuchs postavio nove članove, Suzanu Hitrec, predsjednicu Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Zlatka Stića, ravnatelja Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, te je u srijedu održana sjednica s kvorumom.

- Ostavku sam dala iz osobnih razloga nakon što sam pripremila sve potrebne pripremne  radnje za provedbu državne mature. Kao što sam  navela u mom priopćenju od 9. travnja 2021. i dalje  odbacujem  tvrdnje da sam sudjelujući u radu Povjerenstva za praćenje državne mature prekršila bilo koji zakon ili propis - istaknula je Ivana Katavić u priopćenju, dodavši kako nije prethodno zahtijevala i dogovarala novo radno mjesto ili funkciju unutar NCVVO-a. Za portal srednja.hr kazala je kako "će se nastaviti baviti poslovima u domeni obrazovanja i njezine struke". Ivana Katavić je profesorica fizike, a njezino mjesto u NCVVO-u preuzima Vinko Filipović, nekadašnji ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Inače, Upravno vijeće NCVVO-a u priopćenju je objavilo kako su iz medijskih napisa saznali za slučaj dodavanja bodova.

Najčitaniji članci