Obavijesti

News

Komentari 34

'Razgovor Zadravec i Beroša je kao jeftin trećerazredni film'

'Razgovor Zadravec i Beroša je kao jeftin trećerazredni film'

HUBOL je ustvrdio da se neodgodivo treba promijeniti načina kadroviranja u javnom zdravstvu, da izbor ravnatelja jednog KBC-a ne može i ne smije biti predmet političkih prepucavanja, ucjena i prijetnji

VIDEO

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ustvrdila je da politika "drži sve konce u svojim rukama", pa ako je možda i postojala iluzija da nije tako, uvjerili da smo da smo bili u teškoj zabludi, osobito kada je riječ o upravljačkim pozicijama u javnom sektoru, zdravstvu pogotovo.

HUBOL je u utorak navečer uputio priopćenje u kojemu stoji kako smo "danas na veliku žalost i sramotu svih djelatnika KBC 'Sestre milosrdnice', mogli čuti prijeizborni politički razgovor između aktualnoga i tadašnjega ministra zdravstva i predstojnice Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, kandidatkinje u tadašnjem natječaju za ravnatelja/icu".

Istaknuto je kako su se "u krajnje neugodnom, za dvoje visokih intelektualaca neprimjerenom i na trenutke ponižavajućem razgovoru, čule prijetnje, prikrivene ucjene, nadvikivanja... kao u jeftinom, trećerazrednom filmu".

'Ugasi zvuk, molim te': Nova snimka otkriva kako se snimao razgovor Beroša i Zadravec
'Ugasi zvuk, molim te': Nova snimka otkriva kako se snimao razgovor Beroša i Zadravec

HUBOL smatra da bi u nekim drugim, uređenim, zemljama u kojima se poštuju visoki etički standardi, ovakav sadržaj i način komunikacije bio javno osuđen, a akteri(ca) sramotnoga dijaloga ucjene i prijetnji udaljena iz svih bitnih javnih i ostalih društvenih funkcija.

"I time bismo  dosegnuli tek civilizacijski minimum suvremenoga društva", istaknuto je.

HUBOL je ustvrdio da se neodgodivo treba promijeniti načina kadroviranja u javnom zdravstvu, da izbor ravnatelja jednog KBC-a ne može i ne smije biti predmet političkih prepucavanja, ucjena i prijetnji. Izbori ravnatelja zdravstvenih ustanova moraju biti transparentni  i temeljeni na stručnim i organizacijskim sposobnostima kandidata, u cijelosti i isključivo bez utjecaja političkoga kadroviranja.

Kad dođemo do te razine, uvjereni smo da će zdravstveni sustav konačno biti uspješno reformiran, a do tada teško, zaključio je HUBOL.

Oštra osuda pokušaja diskriminacije liječnika

HUBOL je u utorak navečer u drugom priopćenju pak oštro osudio  pokušaje diskriminacije i mogućega protupravnog postupanja prema liječnicima i ostalim djelatnicima u zdravstvenom sustavu.

U priopćenju se podsjeća da je već prvoga dana po povratku s godišnjih odmora hrvatske liječnike dočekao obrazac, različit od ustanove do ustanove, kojim se procjenjuje epidemiološki rizik za zarazu SARS-CoV-2 virusom tijekom godišnjeg odmora.

U pojedinim ustanovama pitanjima se pak zadire u privatnost djelatnika, te ih uprave obavještavaju da im "neće biti isplaćena plaća ako od COVID-19 obole zbog svog 'skrivljenog' ponašanja".

Procurila snimka: Zadravec i ministar Beroš se svađaju oko izbora ravnatelja bolnice...
Procurila snimka: Zadravec i ministar Beroš se svađaju oko izbora ravnatelja bolnice...

HUBOL je upozorio da se, zbog neujednačenosti anketa, izjava i obrazaca po hrvatskim bolnicama, te nepostojeće pravne osnove, postavlja pitanje po čijem su naputku izrađeni, a ako su potrebni zašto nisu jedinstveni za cijeli zdravstveni sustav.

U HUBOL-u smatraju da se time diskriminira zdravstvene djelatnike u odnosu na ostalu populaciju, jer se samo njih planira "kažnjavati". 

Navode da je ministar zdravstva demantirao da će liječnici biti zakinuti za plaću, ali ih svejedno dijeli u tri kategorije (zaraženi na poslu, van posla i bolesni).

Dakle, pita HUBOL, način zaraze s COVID-19 kategorizira se jedino kod hrvatskih liječnika, te tvrdi da je "razvrstavanje i penaliziranje samo jedne skupine građana na temelju načina kako su se razboljeli jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno".

HUBOl je u priopćenju podsjetio da je, prema hrvatskim zakonima, neisplata plaće za obavljanje posla u skladu s Ugovorom o radu, kazneno djelo i da će hrvatski liječnici, ako njihova prava budu budu kršena i opet biti prisiljeni ponovo se uputiti na sud.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.