Obavijesti

News

Komentari 160

Razočaranje među Hrvatima u BiH: 'Ovo nitko nije očekivao'

Razočaranje među Hrvatima u BiH: 'Ovo nitko nije očekivao'
1

Praljak je čovjek koji je pronašao mlade ljude koji nisu baš bili skloni organizaciji, a imao je redateljskog iskustva, organizirao je obranu, poveo ljude i slučajno ga je to pretvorilo u zapovjednika, kažu u Hercegovini

VIDEO

Neki likuju, ali na nepravdi ne treba likovati. Da su osuđeni stvarni počinitelji zločina, svi bi bili zadovoljni, a ovako je sada Bosna i Hercegovina još nestabilnija - kazao je prof. Ivo Lučić.

Dr. sc. Marko Tokić profesor je na Sveučilištu u Mostaru, a obnašao je i niz političkih dužnosti. Poznaje generala Slobodana Praljka, kako kaže kao iznimno hrabrog čovjeka za kojega dodaje kako je sklon jakim gestama, ali da ovo još nitko nije mogao očekivati.

- Praljak je čovjek koji je pronašao mlade ljude koji nisu baš bili skloni organizaciji, a imao je redateljskog iskustva, organizirao je obranu, poveo ljude i slučajno ga je to pretvorilo u zapovjednika. Podrhtava mi glas, opet smo izručeni protivnicima na milost i nemilost. Ispada da smo mi ovdje u BiH sami sebe okupirali. Sve što smo prošli i doživjeli i sad još ovakvo poniženje istine je nevjerojatno. Nisam ovo mogao očekivati - kazao je prof. Tokić, dodajući kako bi i on učinio isto što i general Praljak da ima hrabrosti.  

- Naši optuženici su 2004. dobili osobnu presudu a ovo je danas presuda hrvatskom narodu. Domovinski rat Hrvata u BiH produžen je udruženim zločinačkim pothvatom. Naša šestorka je u ovih 13 god zapravo doživjela pravnu inverziju - umjesto krivice oni su morali dokazivati vlastitu nevinost, a 29.11., kao simbolični datum nas još uvijek podsjeća na neke druge datume i druga rješenja, rekao je Tokić.

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović rekao je kako je loša poruka dovesti hrvatski narod u poziciju udruženog zločinačkog pothvata i u goru ravan nego je Ratko Mladić.

Video: Praljak ispio tekućinu, sjeo i rekao: 'Popio sam otrov!'
Video: Praljak ispio tekućinu, sjeo i rekao: 'Popio sam otrov!'

- Apsolutno sam razočaran. Danas na kraju postojanja Haškog tribunala je pokazao da je to politički sud, koji ne sudi po pravdi', rekao je Cvitanović, te kao i svi prokomentirao potez Slobodana Praljka. 

-Ljudi koji ga znaju iz rata, znaju koliko je odlučan i hrabar i znaju koliko je pružao pomoći narodu. To je zapovjednik koji se pokazao kako se zapovijeda i nije mirno mogao prihvatiti ovakvu presudu, dodao je Cvitanović.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i saborski zastupnik u Hrvatskoj, rekao je kako je ''ovo sve skupa dio međunarodnog pothvata''.

Ljubić je komentirao kako u presudi Ratku Mladiću nije spomenut Karadžić niti političko vodstvo Srba u BiH a kamo li Beograd.

'Izražavamo sućut Praljkovoj obitelji, moramo biti razboriti'
'Izražavamo sućut Praljkovoj obitelji, moramo biti razboriti'

- Ovo je ujedno i šamar Republici Hrvatskoj, jer zapravo odlučujuću ulogu i ovom političkom sudu u Haagu igrali su i igraju još uvijek saveznici NATO-a u Europskoj uniji i u svakom slučaju Hrvatska je mogla više učiniti. To ne ide na adresu postojećeg vodstva u RH, niti predsjednici niti premijeru jer su u zadnjih godinu dana učinili sve što je bilo moguće. Kad kažem prije to govorim u zadnjih 13 godina i na razdoblje predsjednika Mesića koji je dilajući dokumente iz ureda Predsjednika, koji su selektivno davani i korišteni omogućilo vijećima da donese ovakav zaključak - zaključio je Ljubić.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač