Obavijesti

News

Komentari 49

Reakcija MORH-a: Popravkom je ušteđeno 12,7 milijuna kuna

Reakcija MORH-a: Popravkom je ušteđeno 12,7 milijuna kuna
1

Tvrtke Thales, Rockwell Collins i Sensor Systems su pismeno ovlastile tvrtku ČLS za ugradnju njihove opreme, kažu iz MORH-a opovrgavajući da ČLS nema licencu

VIDEO

Nakon što je Večernji list objavio tekst o remontu MiG-ova, oglasio je i MORH. Tvrde kako nije točno da su ugovorili remont s tvrtkom ČLS za iznos od 1,8 milijuna kuna iako je remont te iste opreme, prema osnovnom ugovoru o remontu bila obveza ukrajinske tvrtke.

- Ugovorom o remontu aviona MiG-21, sklopljenom između ukrajinske tvrtke 'Ukrspecexport' i MORH-a, ugovoreno je da će MORH osigurati dio NAV/COMM/IFF opreme nužne za ugradnju, na način da će se iskoristiti postojeća oprema te se MORH obvezao da će sukladno Prilogu 13. Ugovora "Specifikacija ispravnih uređaja koje ustupa Naručitelj radi ugradnje na avione" isporučiti ukupno 83 komada različitih tipova ispravnih NAV/COMM/IFF uređaja. Budući se postojeća oprema nalazila u operativnoj uporabi više od 10 godina, bilo je nužno prije ugradnje provesti snimanja postojećeg stanja i ispitivanje ispravnosti, zbog čega je u dva navrata u Hrvatskoj boravio tim tvrtke ČLS. Po provedenim ispitivanjima utvrđeno je da 19 kom različitih NAV/COMM/IFF uređaja, od ukupno deklariranih 83 komada, nije ispravno. U svrhu njihovog dovođenja u ispravno stanje sklopljen je Ugovor za njihov popravak sa tvrtkom ČLS u iznosu cca 1,8 milijuna kuna. Razloga za ovakvo postupanje bilo je nekoliko. Prvi razlog je vezan za smanjivanje ukupnih troškova remonta, jer su se uporabom postojećih uređaja ostvarile uštede od cca 14,5 milijuna kuna. Drugi razlog je vezan za rokove isporuke komunikacijsko-identifikacijske opreme (COMM/IFF) vojne namjene na svjetskom tržištu, koji su znatno duži od rokova isporuke komercijalne opreme i kreću se u rasponu od  8 do 15 mjeseci. Posebno je bitno istaknuti da bi prema tržišnim cijenama nabava navedenih 83 kom uređaja iznosila 1.514.840,00 EUR, odnosno 14.390.980,00 kuna (uključujući PDV). Odlukom da se iskoriste postojeći NAV/COMM/IFF uređaji postignuta je ušteda u Državnom proračunu od cca 14,5 milijuna kuna, odnosno uvažavajući dodatne troškove vezane za popravak od 1,8 milijuna kuna, u konačnici ušteda iznosi cca 12,7 milijuna kuna. Uvažavajući navedeno bilo kakav navod o dodatnim troškovima je u potpunosti neutemeljen i neistinit, jer se upravo odlukom da se iskoristi dio postojeće NAV/COMM/IFF opreme uštedjelo gotovo 13 milijuna kuna, stoji u priopćenju iz MORH-a. 

Dodaju i da nije točna infomacija da ČLS nema NATO licence:

- U sklopu službeno dostavljene natječajne dokumentacije tvrtke 'Ukrspecexport' priložena su službena pisma s ovjerenim prijevodima izdana od strane tvrtke Thales, tvrtke Rockwell Collins i tvrtke Sensor Systems, prema kojima je tvrtka ČLS ovlaštena za ugradnju njihove opreme, čime su navodi o nekompetenciji tvrtke ČLS u potpunosti neutemeljeni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu