Obavijesti

News

Komentari 46

Reakcije na smjenu Lovrinčevića i ministra Filipovića: 'Duže je bio na semaforu nego u Vladi'

Reakcije na smjenu Lovrinčevića i ministra Filipovića: 'Duže je bio na semaforu nego u Vladi'

Reakcije na smjenu ministra Davora Filipovića: Duže je bio na semaforu, nego u Vladi

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Grmoja: 'Ovo je pokazatelj da treba pasti cijela Vlada'

- Pomalo razbijamo taj kartel, najavili smo razbijanje, ne samo hvarskog nego tog cijelog koruptivnog kartela unutar Plenkovićeve vlade. Prvo je otišao Barbarić, mi smo otvorili priču o nelegalnoj gradnji i aferi plin za cent, sada odlaze i Filipović i Lovrinčević, koji su bili na drugoj strani od Barbarića i Vujnovca, ali očito je da obje te ekipe imaju isti modus operandi. Ovo je pokazatelj da treba pasti cijela Plenkovićeva Vlada. Ovo je nova Fimi Medija, ovo je strašno, nevjerojatni su razmjeri korupcije i kriminala. Vidim da neki mediji pišu da su meni dostavljane informacije iz Ministarstva vezano za aferu plin za cent, pa ja pozivam sve HDZ-ovce koji žele iz bilo kojih razloga, možda iz sebičnih da se s nekim obračunaju unutar vlastite stranke, da mi dostave bilo kakve informacije koje imaju, ja ću svoje izvore štititi - poručuje nam Mostov Nikola Grmoja.

 

Smjene u Vladi kratko su na Twitteru komentirali i iz SDP-a Hrvatske.

- Filipović je duže bio na semaforu nego u Vladi  - napisali su.

Grbin: 'Ovo je rezultat panike', Ćipe: 'Očekujem do Božića i ostavku Plenkovića'

- Filipović, ime mu znate, je bio Plenkovićev osobni izbor za ministra, pokazalo se da nije samo potpuno nesposoban već da je bio i savršeno stanište za uzgoj korupcije u svom ministarstvu. Ćorića je maknuo iz Vlade zbog afere Vjetroelektrane, Horvat je završio u pritvoru i ima uskočki postupak, a o Dalićki i aferi Borg ne treba trošiti tintu. To su četiri Plenkovićeva ministra gospodarstva, ako itko misli da je to slučajno ili da to nema nikakve veze s Plenkovićem, onda je potpuna budala - poručuje šef SDP-a Peđa Grbin dodajući kako je ovo sada postalo gore od Fimi Medije u doba Ive Sanadera. 

- Jer razina na kojoj nas se pljačka je postala takva da ugrožava same temelje funkcioniranja države pa i njenog opstanka. Ovo se može riješiti samo odlaskom Plenkovića i HDZ-a i nema te smjene Filipovića koja može oprati ljigavu sluz korupcije s Plenkovićeva lica - kaže. 

Za ovako ekspresnu reakciju Plenkovića koji je odmah razriješio ministra Filipovića ističe kako je to samo rezultat njegove panike. 

- Obzirom da ovdje imamo transkripte i snimku, ne vidim što se išta drugo moglo napraviti kad je Plenkijeva guzica u pitanju. Ovo je rezultat panike, a ne nikakvog morala jer da je moral u pitanju postupio bi kao Costa u Portugalu i sam podnio ostavku - poručuje Grbin.

Oglasili se iz Vlade: Premijer Plenković razriješio je dužnosti Lovrinčevića i ministra Filipovića
Oglasili se iz Vlade: Premijer Plenković razriješio je dužnosti Lovrinčevića i ministra Filipovića

Da je u pitanju potez kojim premijer štiti sebe, smatra i zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. 

- Rekao sam na prvu adventsku nedjelju, kad je bio smijenjen šef HEP-a Barbarić, da očekujem na drugu adventsku nedjelju i smjenu ministra Filipovića, a za Božić očekujem i ostavku Plenkovića. Dobili smo informaciju da ovo ide skroz do vrha, do samog Plenkovića i sad pokušava zaustaviti to pa je ova njegova brza reakcija radi sebe vjerojatno - kaže.

'Filipović i suradnik su slali Mostu informacije zbog kojih je Plenković imao najviše štete i Plenković ima dovoljno dobar razlog da ga sada i smijeni'

Predsjednica Kluba Možemo, Sandra Benčić, podsjeća kako odlazi 30. ministar Andreja Plenkovića.

- Još jedan dokaz velike stabilnosti s kojom se puno hvali. Odlazi zbog afere Fimi Medija 2.0, to je ono što će Plenković reći, ali zapravo odlazi zbog druge stvari, a to je da je sada vidljivo da su Filipović, odnosno njegov najbliži savjetnik, izravno slali Mostu informacije koje su bile nužne da se raskrinka afera plin za cent od koje je najviše političkog gubitka imao Plenković i sada Plenković ima dovoljno dobar razlog da ga sada i smijeni. No, ostaje afera Fimi Medija, nova, koja je, osim onog što nije vijest, a to je da HDZ krade javne novce i stavlja u privatne džepove, pokazala i to da je Plenković nastavio politiku Ive Sanadera da koristi državna sredstva za financiranje medija od kojih se zauzvrat traži da stvaraju pozitivnu sliku o Vladi - komentirala nam je Benčić, koja od premijera Plenkovića traži da objavi sve iznose i sve medijske tvrtke kojima su uplaćivana sredstva. 

-  A kako bi se napokon vidio taj put novca i koliko Vlada troši na zakup medijskog prostora. Vrlo je lako moguće da Plenković neće odgovoriti na to zastupničko pitanje, iako mora, ali onda pozivam i medije da u cilju transparentnosti i borbe protiv porobljavanja države sami objave koliko Vlada troši sredstava za zakup medijskog prostora putem različitih svojih ministarstava i drugih. I treće najvažnije, apsolutno nam treba novi regulatorni okvir oko financiranja medija na nacionalnoj razini, kao što smo mi u Zagrebu napravili, kojim će biti obvezna transparentnost financiranja medija iz javnih proračuna - poručila je.

Nacional objavio snimke: Važni suradnik ministra obećava javni novac, ali da ga onda 'podijele'
Nacional objavio snimke: Važni suradnik ministra obećava javni novac, ali da ga onda 'podijele'

'Od ove Vlade nije ostalo ni slovo V'

Vrijeme je za nove izbore, naglašava i predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

- Toliko je smijenjenih ministara, dobar dio upravo zbog sumnje u korupciju ili same korupcije, da od ove Vlade više nije ostalo niti slovo "v". Umjesto da se pozabavi aferama plin za cent, Plenković o tome i dalje ništa ne govori, ali u svakom slučaju smjena i ovog ministra govori da je cijela Vlada izgubila legitimitet i da je krajnje vrijeme za nove izbore - kaže Pavliček, kojeg ovako brza Plenkovićeva reakcija u ovom slučaju zapravo iznenađuje.

- S obzirom da inače uvijek čeka i važe, ovdje je to napravio po kratkom postupku, ali očigledno su smjenu ministra uvjetovali neki drugi ljudi iz pozadine koji upravljaju i sa samim Plenkovićem, tako se meni čini - kazao nam je.

Zastupnica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković, također, smatra da ovo više nema smisla. 

Otkud krenuti uopće? Pričati o ustavnosti i zakonitosti u ovoj državi više stvarno nema nikakvog smisla pa ću preskočiti to da nije ovlast predsjednika Vlade da razrješuje ministra, on može sam podnijeti ostavku i to je po zakonu jedina situacija u kojoj premijer može razriješiti ministra, al to u kontekstu naših političkih prilika očito to više nikome nije bitno. Što se tiče povoda za ovu smjenu, očito je Plenković posegnuo za nekim oblikom zapovjedne odgovornosti i ne vidim apsolutno nikakav razlog da od te zapovjedne odgovornosti, po istoj logici, ne smijeni i sam sebe - kaže nam.

Ovako je Plenković govorio za Filipovića: On je space shuttle, ima znanje, superioran je!
Ovako je Plenković govorio za Filipovića: On je space shuttle, ima znanje, superioran je!

Ništa Plenkovićeva odgovornost nije manja, dodaje. Dapače.

- Nemojmo se zavaravati, mi živimo u sustavu, u državi u kojoj jedan čovjek odlučuje o svemu. Kako je Plenković danas odlučio o smjeni Davora, Danijela, Dimitrija Filipovića, kako god se više zvao, tako odlučuje i o svim drugim pitanjima i ne vjerujem, nitko me ne može u to uvjeriti, da u samim financijskim transakcijama i dogovorima po modelu Fimi Medija nije sudjelovao i sam premijer. Takav dogovor, s takvom jednom svirepošću i sigurnošću da za to neće kazneno odgovarati, nitko se ne bi usudio da nije računao na premijerovu zaštitu - naglasila je Orešković, koja smatra da je došlo vrijeme da se ovaj saziv Sabora raspusti odmah i da se ide na nove izbore. 

- Jer zaista nema više smisla da ovaj saziv nastavlja sa zasjedanjem - dodala je.

'Plenković je najtrofejniji premijer u Europi'

Obzirom na broj smijenjenih ministara, Plenković je najtrofejniji u Europi, kaže zastupnica Centra Marijana Puljak.

- Ovo je 30. ministar koji je otišao iz Plenkovićeve vlade i po tome je Plenković najtrofejniji premijer u Europi. Sve su ovo Igre prijestolja u HDZ-u i vjerojatni dogovor s Barbarićem, koji je za svoju šutnju tražio Filipovićevu glavu. Posebno zanimljiva informacija koja se otkrila u cijeloj ovoj priči je kako HDZ kupuje medije i izvlači provizije. Do sad su tražili desetak posto, a sad je naraslo na 50 posto. Bliže se izbori, Plenković želi ostaviti dojam čistoće, ali vrijeme je da šef ode s vrha korupcijske hobotnice - naglašava.

Raspudić: Plenković je potvrdio da im je Most najveći problem

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić ocijenio je u utorak da je premijer Andrej Plenković u izjavi o novoj aferi još jednom potvrdio da im je Most najveći problem i jedina brana korupciji, ustvrdivši kako su Filipović i Lovrinčević smijenjeni jer nisu dovoljno štitili kriminal.

Raspudić je u razgovoru za N1 ustvrdio kako je nevjerojatno da Plenković izjavi da su krivi savjetnik i ministar zato što nisu štitili dovoljno njihov kriminal nego su iscurili podaci o tom kriminalu do jednog novinara, pa je onda on to kasnije dojavio predsjedniku Antikorupcijskog vijeća Nikoli Grmoji, kome je posao da se tim stvarima bavi.

"Dakle, kriv je Most jer je javno objavio stvari oko afere 'plin za cent',  da veliko javno poduzeće koje svi plaćamo je obvezno kupovati po 47 eura megavat a onda ga prodaje po desetak eura, a neki danima za jedan cent njihovom Pavi Vujnovcu", ustvrdio je. 

"Kriv je Most koji to javno objavljuje i krive su moguće ili tobožnje krtice Antikorupcijskog vijeća u Ministarstvu, a nisu krivi oni koji taj kriminal provode. Ako je i od Plenkovića to je previše. On optužuje de facto ovu dvojicu da nisu dovoljno štitili njihov kriminal nego pustili da to curi u Antikorupcijsko vijeće i u javnost. Pametnome dosta", dodao je.

Po njegovim riječima, Plenković je očito zatečen, neće biti izvanredne sjednice Sabora, Sabor se neće raspustiti, neće žuriti na izbore jer su i sami pogubljeni. "Vidite kako izgleda i kako diše, ne znam što će se dogoditi narednih tjedana i mjeseci po pitanju ove afere", dodao je.

Premijer Andrej Plenković objasnio je u utorak da je smijenio ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića radi mogućeg školskog primjera koruptivnog djelovanja vezanog uz medijsko oglašavanju Ministarstva te zbog Lovrinčevićevog političkog komplotiranja s oporbenim Mostom protiv Vlade za koju je radio. 

Paus: Promijene ministara ne pomažu, treba nam promjena političke kulture

- Nakon najnovije afere, premijer Plenković je smijenio još jednog ministra u nizu. Promijene ministara ne pomažu, treba nam promjena političke kulture. Zato je IDS, zajedno s koalicijskim partnerima, ponudio opciju za bolju Hrvatsku temeljenu na primjerima razvijenih i uspješnih sredina koje je moguće primijeniti na cijelu zemlju.

IDS je prva stranka u Hrvatskoj koja je uvela imovinske kartice za članove koji obavljaju visoke dužnosti u IDS-u, kao i e-transparentnost proračuna u jedinice lokalne samouprave, što još nije učinila niti jedna stranka u RH, a što je očito goruća potreba za suzbijanje ovakvih afera - napisao je Dalibor Paus na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...