Obavijesti

News

Komentari 46

Recesija nije pri kraju? "Ovo je grebanje po dnu, ne oporavak"

Recesija nije pri kraju? "Ovo je grebanje po dnu, ne oporavak"
1

Iako premijerka Jadranka Kosor uz blagi rast BDP-a od samo 0,2 posto pliva prema izlasku iz krize, ekonomski stručnjaci upozoravaju da mjesta za veselje još nema

VIDEO

Nakon što je Hrvatska posljednjih šest tromjesječja bilježila gospodarski pad, treće tromjesečje ove godine obilježio je plus, i to za 0,2 posto BDP-a. Premijerki Jadranki Kosor to je dovoljno da čak iz Turske građanima kaže kako je ovaj podatak dokaz da smo sigurno počeli plivati prema izasku iz krize.

- To je mali rast, to je prvi znak, to je prva kaplja u tome moru, ali nas treba ohrabriti da zapnemo u provedbi programa gospodarskog oporavka - izjavila je. Za razliku od nje, predsjednik Ivo Josipović puno je oprezniji u procjenama.

- Svaki takav podatak je dobrodošao. Volio bih da to tako bude, međutim, prerano je. Budimo svjesni toga da su potrebni uporna borba i rad te da treba poštovati one koji rade i imaju razvojnu komponentu - rekao je. Ekonomisti stanje ne vide nimalo ružičasto.

- Za veliko veselje u ovom slučaju nema mjesta. Ovaj blagi rast BDP-a u okvirima je statističke pogreške i zapravo govori o tome da se ekonomija stabilizira - smatra Damir Novotny. Napomenuo je da industrijska proizvodnja i dalje pada, da raste broj nezaposlenih, ističući da nema govora o promjeni trenda. Blagi gospodarski rast očekuje tek iduće godine. Ako ne bude kvalitetnih mjera za oporavak gospodarstva, upozorava da možemo očekivati dugoročnu stagnaciju.

Premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević također napominje da je još prerano govoriti da smo izašli iz recesije.

- Ovaj blagi rast možda je prije grebanje po dnu uz zaustavljanje pada, a manje naznaka oporavka - ustvrdio je. 

Zraku optimizma uz aktualnu gospodarsku politiku ne vidi ni Dragan Kovačević (HNS).

- Iako premijerka kaže da plivamo prema izlasku iz krize, postoji problem. Oni koji plivaju su neplivači - rekao je. Slično misli i Zoran Milanović (SDP).

- Bio bih sretan da mogu reći i vjerovati da je ovaj mali gospodarski pomak najava ekonomske oluje koja će zemlju dići iz letargije. No nije. Hrvatska je i dalje u dubokoj recesiji, koja graniči s depresijom - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa