Obavijesti

News

Komentari 137

Reding o Hrvatskoj: Prekršili ste zakon, ali i naše povjerenje

Reding o Hrvatskoj: Prekršili ste zakon, ali i naše povjerenje
4

Hrvatsku situaciju Reding je usporedila sa situacijom kada vozač prođe kroz crveno pa onaj iza njega pomisli da će i on proći za njim: 'Crveno svjetlo vrijedi za sve'

VIDEO

Na novinarskoj konferenciji u Trstu Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe, potvrdila je da će EU pokrenuti sankcije protiv Hrvatske. 

Prošli petak ona je obavijestila članove EK-a, među kojima je i Neven Mimica o njezinim prijedlozima za sankcije, i oni su je u potpunosti podržali. 

Sankcije će se provesti prema članku 39. koji navodi da EU ima pravo uvesti sankcije ako zemlja članica ne ispoštuje svoje obaveze. 

Sankcije stupaju na snagu trenutno, kako je objasnila Reding.  

'To nije ponašanje člana obitelji'

- Puno sam radila s hrvatskim Vladama i ministrima, i bila sam vrlo nesretna kad su prekršili dogovor. Radi se o povredi Zakona, ali i o povredi povjerenja.  Tako se ne ponaša član jedne obitelji -  rekla je Reding. 

'Hrvatski slučaj nije usporediv sa Slovenijom i Češkom'

Na pitanje zašto postoje drugačiji kriteriji za Hrvatsku, a drugačiji za Sloveniju i Češku, kojima zbog istog problema nisu uvedene sankcije, Reding je rekla kako je Hrvatska prekršila europski zakon u trenutku kada je već znala da je to ilegalno, upravo zato što su to učinile Slovenija i Češka. Problem je i to što je Hrvatska to učinila i prije ulaska u EU. Reding tvrdi da je zato i logično da nemamo isti tretman. 

Reding je napomenula da slučaj Češke i Slovenije nije usporediv sa slučajem Hrvatske. 

- Hrvatska je još prije ulaska u EU ugradila Zakon o europskom uhidbenom nalogu u svoj pravni sustav i zato nismo ni trebali govoriti o tome jer je Hrvatska već prije pristupanja obavila posao. A onda je Hrvatska jednostrano i u zadnji trenutak, baš prije proslave ulaska u EU, promijenila zakon. Ovo je prilično različita situacija i neprihvatljiva situacija - napomenula je Reding.

'Crveno svjetlo vrijedi za sve'

Reding je Hrvatsku situaciju usporedila sa situacijom kada jedan vozač na cesti prekrši pravila i prođe kroz crveno na semaforu pa onaj iza njega pomisli da će i on proći za njim. 

- Crveno svjetlo vrijedi za sve - rekla je Reding.

Kako se doznaje EK je odlučila da će Hrvatskoj obustaviti financiranje uvođenja schengenskog sporazuma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature