News

Komentari 83

Reforma Hitne leži u ladicama ministarstva već šest godina. Djelatnici: 'Ministre, krenite!'

Reforma Hitne leži u ladicama ministarstva već šest godina. Djelatnici: 'Ministre, krenite!'

U najtežim trenucima djelatnici Hitne pomoći su uz pacijente, građane, naše obitelji, susjede poznanike, dio su naših najgorih noćnih mora u raznim nesrećama no sada oni vape za pomoći da im se olakša posao

Najavljivali smo niz reformskih mjera, a jedan dobar dio tih reformskih mjera se odnosi na sustav zdravstva. Jedna od tih prvih mjera bit će reforma hitne medicine i u jednom segmentu reforma zdravstvenog osiguranja. Ovo je izjava stara šest godina tadašnjeg ministra zdravstva Daria Nakića, no za hrvatske prilike moglo bi se reći da je bezvremenska.

Po pitanju Hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj malo toga se promijenilo na bolje, tako nam barem svjedoče djelatnici koji godinama rade u Hitnoj službi. Danas zanemarivanje, manjak ulaganja, nestručna vođenja i politika “brigo moja prijeđi na drugoga” daje svoj danak i to u najgorem obliku.

Prometne nesreće koje su se nanizale zadnjih tjedana, a u kojima su sudjelovala kola Hitne pomoći, uglavnom s pacijentima od kojih je najtragičnija ona kod Virovitice gdje su poginule pacijentica i medicinska sestra, bile su okidač da djelatnici Hitne zavape za pomoći.

Ono najtragičnije je što rješenje svih njihovih problema leži u ladicama Ministarstva zdravstva zadnjih šest godina. Naime, 12 stručnjaka iz različitih područja medicine tada je napravilo Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja Hitne medicine koji je prošao i saborsku proceduru, a onda je ostao ležati u ladicama kao dio inventara.

U tom pravilniku je razrađeno sve do detalja, sve promijene koje se trebaju uvesti da bi sustav funkcionirao na razini kakvu pacijenti, a i djelatnici zaslužuju. Tehnički ministar zdravstva Dario Nakić je kratko bio na toj funkciji, a njegovim odlaskom nizale su se kritike oko njegovih pokušaja reorganizacije sustava. U javnosti se digla velika prašina na sam spomen da bi se hitni liječnički pregledi naplaćivali za pacijente koji nisu hitni.

No dan danas hitne su nam pune pacijenata koji dolaze sa zdravstvenim problemima koji ih muče danima, a da se uopće nisu obratili svom liječniku opće prakse jer im se ili nije dalo, ne znaju tko im je liječnik, ili se predugo čeka kod njihovog liječnika ili je na godišnjem i slično, svjedoče nam djelatnici Hitne.

Samo u Vinkovcima na hitno odjelu dnevno čeka po 150 ljudi iz čega se jasno vidi da sami pacijenti zbog neuređenosti sustava hitaju ondje gdje im sve ide brže i lakše, a to za djelatnike Hitne znači nepotrebno padanje s nogu od posla. Zbog toga djelatnici Hitne poručuju ministru Viliju Berošu: “Otvorite ladicu i uzmite Pravilnik u ruke!”

Najčitaniji članci