Obavijesti

News

Komentari 478

Reiner novi šef Sabora: Protiv je bio samo jedan zastupnik...

Reiner novi šef Sabora: Protiv je bio samo jedan zastupnik...
10

Akademika Reinera je podržalo 88 zastupnika, a suzdržano je bilo 62. U svom prvom govoru istaknuo je da će predložiti povratak naziva Hrvatski državni sabor

VIDEO

14.50 Svoj glas Reineru uskratio je jedino Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji je to najavio prilikom dolaska u Sabor. Novog šefa Sabora podržali su zastupnici Domoljubne koalicije i Mosta, ali i zastupnici stranke Milana Bandića,  HDSSB-a, Radimir Čačić i zastupnici nacionalnih manjina. Reinera je podržao i sada već bivši šef Sabora Josip Leko. Suzdržani su bili zastupnici koalicije Hrvatska raste, IDS-a, Hridi i Stipe Petrina.

Kako su zastupnici glasovali pogledajte OVDJE.

14.11 - Predsjednik Sabora zahtjevna je dužnost, ne samo u fizičkom smislu nego je zaista teško proniknuti što je za Sabor važno. Često se politika skriva iza fraza i procedure, ali ja vjerujem u predsjednika Sabora gospodina Reinera s njegovim iskustvom, znanjem i sposobnostima. Ja mu čestitam, kazao je Josip Leko na primopredaji Reineru.

Na pitanje da li je spreman na to, Reiner je odgovorio kako se nada da jest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

12.39 Izabrano je i Mandatno imunitetno povjerenstvo na čelu s Margaretom Mađerić (HDZ). Njena zamjenica je Gordana Sobol.

12.31 Reiner je rekao da će od prvog dana morati donositi teške odluke te je poručio da je zajedništvo ono što "nasušno treba Hrvatskoj".

- Moramo građanima vratiti nadu i optimizam, osmijeh na lica te ponos. To je naša obveza i mi te obveze moramo biti svjesni. Podjele u društvu ne smiju više biti kočnica razvitka društva no prošlost ne smijemo zaboraviti - rekao je Reiner. 

Poručio je da se promjene trebaju donositi konsenzusom.

Reiner je najavio kako će kad se steknu uvjeti predložiti da se Hrvatski sabor ponovno preimenuje u Hrvatski državni sabor.

12.25 Strukturne promjene jedino su jamstvo za sretniji život građana te da se Hrvatska pretvori u državu blagostanja i prosperiteta.

- Na tom putu čuvao nas dragi Bog da donosimo najbolje odluke - zaključio je Reiner.

12.27 Leko je čestitao Reineru na izboru te ga pozvao da se obrati nazočnima te potom preuzme svoje mjesto i nastavi predsjedati. Novi predsjednik Sabora Željko Reiner zahvalio se svima koji su glasali za njega i izabrali ga, ali i onim koji nisu glasali jer to pokazuje da Hrvatska zemlja u kojoj svatko može iskazati svoje stavove i mišljenja. To je postignuće, kaže, koje moramo biti zahvalni prvom predsjedniku Franju Tuđmanu ali i svim braniteljima.

- Duboko sam uvjeren da se demokracija treba temeljiti na kulturi dijaloga, odbacivanju isključivosti i otvaranju prema različitim stavovima - rekao je.

Reiner je zahvalio Leki na vođenju Sabora, iako je svjestan da mu nije bilo lako.

HRT

12.20 Sabor je izabrao Željka Reinera za predsjednika Sabora i to s 88 glasova za, 62 suzdržana i jednim glasom protiv. Time je konstituiran Hrvatski sabor. Intoniranjem himne odana je počast domovini.

12.17 - Reiner je u svijetu najviše citirani znanstvenik s područja medicina iz Hrvatske. Bio je u 90-ima zamjenik ministra zdravstva i ministar zdravstva. Pozivam sve zastupnike i zastupnice da podrže izbor Reinera i da time pokažemo zajedništvo i dostojanstvo - rekao je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko obrazlažući prijedlog. 

12.15 Leko je objavio kako je prijedlog da se za predsjednika Sabora izabere Željko Reiner iz HDZ-a. 

- Hrvatska je ono što nas okuplja ili on što bi trebalo biti na vrhu prioriteta. Očekujem demokratsko odlučivanje, da  poštujemo demokratske institucije i vrijednosti, a zastupnike da poštuju dignitet Sabora. Demokracija traži strpljenje, toleranciju, razumijevanje svih procesa bilo u strankama ili izvan njih u korist svih građana. Toga se trebamo držati - rekao je Leko.

12.04 Dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko otvorio je sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj bi trebao biti izabran njegov nasljednik.

- Pripala mi je dužnost i čast otvoriti konstituirajuću sjednicu Sabora i privremeno joj predsjedati do izbora novog predsjednika, izjavio je Josip Leko koji je još jednom pozdravio izabrane zastupnike i čestitao im na izboru. Potom je redom pozdravio goste. 

12.01 Zastupnici sjedaju u klupe, Sabornica je puna. Stigla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u društvu mandatara Tihomira Oreškovića. Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na kratko su razgovarali prije početka konstituirajuće sjednice. 

Izabrani saborski zastupnici okupili su se kako bi na još jednoj sjednici pokušali izabrati predsjednika Sabora, čime bi se novi saziv konstituirao, a izabranim zastupnicima počeo teći zastupnički mandat.

Da će istaknuti zajedničkog kandidata na dužnost predsjednika Sabora najavili su iz HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta, a neslužbeno se spominje ime dosadašnjeg potpredsjednika Sabora Željka Reinera.

Nakon što se Most nezavisnih lista konačno odlučio na suradnju s HDZ-ovom koalicijom i nakon što je njihov zajednički kandidat Tihomir Orešković dobio podršku 78 izabranih zastupnika na temelju koje je postao mandatar za sastavljanje nove vlade, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović za ponedjeljak je sazvala novu sjednicu.

Uz zastupnike stranaka Domoljubne koalicije i Mosta, Oreškovića su kao mandatara potpisima podržali zastupnici stranke Milana Bandića te dvoje zastupnika nacionalnih manjina, a u HDZ-u očekuju kako će konstituirajuća sjednica Sabora pokazati da je parlamentarna većina koju su okupili i šira od toga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 478
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu