Obavijesti

News

Komentari 25

Reiner joj upao u riječ i nanizao opomene, Orešković van sebe: 'Vi naprosto niste normalni'

Reiner joj upao u riječ i nanizao opomene, Orešković van sebe: 'Vi naprosto niste normalni'

Oporba je u znak podrške kolegici Daliji Orešković, ali i protivljenja "teroru" kojim Željko Reiner vodi sjednice, izašla iz sabornice. Napustili su sjednicu i to na kojoj se raspravlja o oporbenom prijedlogu

VIDEO

Pa kad moraju Habijan i Borić ovako glupo, onda moram i ja promijeniti ono što sam zapravo htjela reći i pitati kolegicu Benčić, započela je zastupnica Centra Dalija Orešković, koja se javila za repliku tijekom rasprave o prijedlogu SDP-a i Možemo da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti zbog curenja osobnih podataka građana od strane agencija za potraživanje dugova.

No, u riječ joj je upao predsjedavajući, potpredsjednik Sabora, Željko Reiner. 

- Hajmo ne koristiti takve riječi - dobacio joj je, a Orešković mu odbrusila da ju ne prekida i da joj vrati vrijeme za govor na početak. 

- Nećete govoriti nekome da je glup - uzvratio je Reiner. 

Reiner mladima: 'Prije izbora promislite tko vam obećaje med i mlijeko, a nema rezultate'
Reiner mladima: 'Prije izbora promislite tko vam obećaje med i mlijeko, a nema rezultate'

- Pa hoću. Rekla sam da su glupo replicirali, niste slušali. Vratite mi vrijeme, moju minutu - poručila mu je Orešković, no Reiner nije htio. 

- Vratite moje vrijeme. Pa ne možete i vrijeme krasti kad ste sve drugo u ovoj državi popljačkali do korijena - galamila je zastupnica Centra potpuno bijesna, a podršku su joj aplauzom dali ostali oporbenjaci. 

Tri opomene zaredom i oduzimanje riječi pa izbacivanje sa sjednice na dva dana, Orešković van sebe

Reiner joj je udijelio dvije opomene pa odmah i treću kojom joj je oduzeo riječ.

- Ne možete mi to raditi, upali ste mi u repliku, pa jeste li vi normalni - van sebe je galamila Orešković, a onda dobila i četvrtu opomenu. 

- Izričem vam mjeru udaljenja sa današnje sjednice - rekao je hladno Reiner i još više naživcirao zastupnicu. 

- Ja vama moram reći da vi naprosto niste normalni - nastavila je i dobila zabranu sudjelovanja na sjednici dva dana.

Orešković je najavila pritužbu Odboru za poslovnik, a zastupnici iz oporbe iz klupa dobacivali kako ovo nema smisla. 

Na Reinera zagalamio i Grbin, oporba napustila sjednicu

HDZ: 'U Hrvatskoj se sve bolje i bolje živi', oporba se ne slaže
HDZ: 'U Hrvatskoj se sve bolje i bolje živi', oporba se ne slaže

- Vi ste povrijedili Poslovnik jer zastupnici upadate u riječ i ometate je tijekom rasprave, a to prethodno niste napravili svojim poslušnicima Habijanu ni Boriću. To je više stvarno sramotno, nije rečena nijedna uvreda, povucite ovu odluku - kazao je Reineru Mostov Miro Bulj, no Reiner se nije dao.

- Naravno da neću povući svoju odluku, nemojte vi mene podučavati kako da vodim sjednicu - odgovorio mu je, a da je upravo on taj koji je povrijedio Poslovnik ukazali su mu i HSS-ov Željko Lenart i i šef SDP-a Peđa Grbin.

- Vi pojma nemate kako se vodi sjednica, silujete Poslovnik, maltretirate nas sve ovdje i ja pozivam kolegice i kolege da ovom teroru dok vi vodite sjednicu, dalje ne prisustvujemo - zagalamio je Grbin, a oporba ga, nekolicina njih koja je uopće došla na ovu raspravu, i poslušala. 

Napustili su sabornicu i raspravu o svom prijedlogu.

- Pali ste na argumentima - dobacio je HDZ-ov Josip Borić, a netko ženskog glasa mu uzvratio da je jadan. 

Mostov Nikola Grmoja apelirao je na Reinera da sazove stanku jer je tema jako bitna i ne bi bilo dobro da se o njoj ne raspravlja.

- Krivo ste shvatili, nije bilo rečeno da su kolege glupani nego da su glupo reagirali, to se može reći - kazao je Grmoja, a Reiner je stanku i sazvao. 

Zbog curenja podataka AZOP je kaznio agenciju za naplatu potraživanja s 2,2 milijuna eura
Zbog curenja podataka AZOP je kaznio agenciju za naplatu potraživanja s 2,2 milijuna eura

Reiner nastavio sjednicu i zaključio raspravu

Nekoliko zastupnika oporbe vratilo se kako bi apeliralo na Reiner da prekine ovu točku. No, Reiner je ponavljao kako se može nastaviti. Ali nije bilo jasno kako kad predlagatelja - Možemo i SDP-a - kojem bi trebali postavljati pitanja, nema. Reineru je zazvonio mobitel pa se i javio, a zastupnici šutke sjedili i čekali. Nakon što je završio razgovor, Grmoja je ponovno poručio predsjedavajućem da je točka prevažna i da bi raspravu trebalo nastaviti drugi dan. 

- Tko je njima kriv što su se oni uvrijedili - poručio je HDZ-ov Josip Borić. Reiner je sjednicu nastavio, ali obzirom da većine prijavljenih za raspravu nije bilo u sabornici ona nije još dugo potrajala.

Prije sukoba, Grbin i Sandra Benčić u ime predlagatelja su upozorili kako je curenje osobnih podataka do kojih su došle agencije za naplatu potraživanja dugova i ovakav rad agencija posljedica nedostatka regulacije. 

HDZ-ovci protiv osnivanja Istražnog povjerenstva

Vlada odbila SDP i Možemo da se osnuje Istražno povjerenstvo zbog curenja podataka dužnika
Vlada odbila SDP i Možemo da se osnuje Istražno povjerenstvo zbog curenja podataka dužnika

- Moraju podnijeti račun kako su do tih podataka došli. Ovo curenje nije nimalo bezazleno, imamo s jedne strane utjerivače dugova koji funkcioniraju izvan zakona, nitko ih ne kontrolira, rade što žele, maltretiraju naše ljude i s druge strane podatke do kojih su na upitan način došli i o kojima ne vode brigu onako kako bi trebali. Jer ih nitko ne kontrolira - poručio je Grbin.

HDZ-ovci su odbili osnivanje Istražnog povjerenstva, a tijekom rasprave su podbadali oporbu jer im je u pisanju teksta za osnivanje ovog Povjerenstva ostao tekst od ranijeg zahtjeva kad su tražili osnivanje Istražnog povjerenstva zbog obnove nakon potresa.

- Potkrala nam se greška - priznao je Grbin i pozvao još jednom vladajuće da im se pridruže u zaustavljanju onih koji profitiraju na grbači građana. 

- Četiri mjeseca pričate o ovoj temi kako vam je bitna, kopirali ste nešto iz 2021. godine i nitko od 18 zastupnika, koliko ih je potpisalo ovo, nije to pročitalo, wanna be kandidati za premijera, vi i gospođa Benčić, vi bi upravljali državom - poručio je HDZ-ov Damir Habijan. 

Benčić ga je podsjetila na zakone koje je Vlada slala u saborsku proceduru, ne samo s gramatičkim greškama, nego krivim podacima, numeričkim greškama, pravnim pojmovima koji uopće ne postoje...

- Osim što ste stvorili mogućnost da djeluju na tržištu potpuno nekontrolirano, za razliku od drugih reguliranih profesija, primjerice trgovine plinom, koja isto nije Bog zna kak' regulirana, radi se o običnom d.o.o. i tome da ga može osnovati bilo tko sutra s 20.000 kuna i onda za dva dana može na financijskom tržištu otkupiti dugove od 50 milijuna kuna. Tko kontrolira u ovoj državi podrijetlo osnivačkog kapitala 20.000 kuna kojim je tvrtka otkupila dugove vrijednosti od 50 milijuna kuna? Tko to kontrolira? Nitko. Već smo pitali - poručila je Benčić vladajućima.

Ne spori da se dugovi moraju vratiti, ali maltretiranje preko telefona, zvanje susjeda, prijetnje, dolazak pred kuću, prikupljanje podataka o članovima obitelji, djeci, koji onda iscure van, mora se zaustaviti, naglasila je.

- Iscurilo je više od 200 osobnih podataka maloljetnika čiji su roditelji dužnici - istaknula je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije