Obavijesti

News

Komentari 22

Reiner mladima: 'Prije izbora promislite tko vam obećaje med i mlijeko, a nema rezultate'

Reiner mladima: 'Prije izbora promislite tko vam obećaje med i mlijeko, a nema rezultate'
3

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Savjeta mladih podsjetio što je sve njegova Vlada do sada učinila, posebno za mlade, a potpredsjednik Sabora Željko Reiner neizravno ih je pozvao da zato glasaju za HDZ

VIDEO

Dragi, mladi prijatelji, naša sloboda i samostalnost plaćena je krvlju zato je nikada nemojte zdravo za gotovo. Najveći festival demokracije su izbori, promišljajte kome ćete dati svoj glas, o svojoj budućnosti i aktivno se uključite u politiku, ne zato što je to profitabilno i isplativo, odmah vam iz vlastitog iskustva mogu reći da nije, uključite se prije svega kako bi imali mogućnost sami kreirati pravila, promijeniti sve ono što možda sada nije dobro, poručio je mladima potpredsjednik Sabora Željko Reiner na konferenciji Savjeta mladih. 

'Promislite tko obećava med i mlijeko, a nema nikakvih rezultata, pogledajte što je s Jakuševcem, je li oko vas pokošena trava...'

Osvrnuo se i na rusku agresiju na Ukrajinu i okolnosti u kojima danas živimo te iskoristio priliku za još jedan obračun s oporbom i neizravan poziv da glasaju za HDZ.

- Dragi, moji mladi prijatelji, demokracija danas ne umire isključivo zbog tenkova, odumire pod pritiskom demagogije, populizma, laži koje se prikazuju kao istina, manipulacije. Itekako sam svjestan vremena u kojem živimo, novih medija i društvenih mreža, ali i tradicionalnih medija koji izravno promiču određene političke stavove. Radi se o vašoj budućnosti i prije nego na idućim izborima date nekome svoj glas i odlučite se priključiti nekoj političkoj opciji, uzmite si vremena, istražujte i provjeravajte, analizirajte programe i postignuća - kazao im je još poručivši da se sjete samo kolika je bila minimalna studentska satnica prije ove Vlade, a kolika je danas, kolike su im bile porezne olakšice, kakve su bile mjere za samozapošljavanje, koliko su prethodne Vlade povećavale rodiljne i roditeljske naknade, da usporede brojke nezaposlenih i zaposlenih prije i sada....

Vlada usvojila Nacionalni program za mlade: 'Pridonijet će podizanju kvalitete života'
Vlada usvojila Nacionalni program za mlade: 'Pridonijet će podizanju kvalitete života'

- Raspitajte se i usporedite tko obećava med i mlijeko, a nema nikakvih rezultata, a tko je onaj iza kojeg stoje stvarni i mjerljivi rezultati, tko je od zastupnika od početka agresije na Ukrajinu dolazio s ukrajinskim znakovljem, a kako su onda glasali ti isti kada se odlučivalo o obučavanju ukrajinskih vojnika. Kad dođu lokalni izbori, pogledajte je li se išta dogodilo s, recimo, Jakuševcem, je li pokošena trava i zapitajte se jesu li obećanja ispunjena, jesu li mjere koje je aktualna vlast Grada Zagreba na korist ili štetu građana, stavite se u ulogu majki i očeva koji moraju ići na posao, a nisu im osigurane jaslice i vrtići za djecu, skandale, licemjerje, pogodovanje bez natječaja... - nabrajao je.

Na mladima svijet ostaje, istaknuo je Reiner poručivši im još da budu vrijedni, ambiciozni, odgovorni, da kritički promišljaju, propitkuju i sudjeluju u demokratskim procesima.

3D - Tri najvažnije točke za godine pred nama

Premijer Andrej Plenković podsjetio je kroz konkretne brojke sve što je Reiner usput nabrajao. 

Zagreb: Plenković na otvorenju Treće godišnje konferencije Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj

- Država je stala uz građane i gospodarstvo, tu zadaću smo dobro napravili, činjenica da u Hrvatskoj nije bilo vala stečaja, socijalne krize nije se dogodila slučajno već odvažnim, snažnim, financijski voluminoznim mjerama. Bilo je ljudi u ovom Saboru koji su najavljivali 400.000 nezaposlenih, a mi danas imamo najmanji broj nezaposlenih od 1982. - istaknuo je. 

Naglasio je tri najvažnije točke za godine pred nama, tzv 3D - dekarbonizaciju, digitalnu transformaciju i demografsku revitalizaciju.

- 2016. je prosječna stopa nezaposlenosti mladih bila 24,6 posto, danas 13, svaki segment naših resora ima dio aktivnosti posvećenih politikama mladih. Posebno je bitno obrazovanje, ono je ključ uspjeha svakog društva, a mi smo u zadnjih 6,5 godina osigurali 15.5000 strukovnih stipendija, 75.000 socio-ekonomskih i STEM stipendija, povećali iznos na 200, odnosno 300 eura, uložili u izgradnju studentskih domova, udvostručili minimalnu studentsku satnicu, podigli porezni limit, u krizi spriječili porast cijena prehrane u studentskim centrima, za 30.000 smanjili ugovore na određeno vrijeme, na neodređeno smo ih povećali za 52.000, ukinuli stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, ojačali pripravništvo i samozapošljavanje, oko 10.000 mladih je zahvaljujući toj mjeri ostvarilo svoju poslovnu ideju, vodili smo računa o zapošljavanju mladih s invaliditetom... - naveo je premijer i podsjetio na poreznu reformu kojom mladi do 25 godina dobivaju povrat poreza u 100-postotnom iznosu, a do 30 godina u 50-postotnom.

 

- Želimo jačati mlade obitelji, to je pitanje opstanka hrvatskog naroda, subvencionirali smo  stambene kredite i osigurali dom za 34.000 obitelji u kojima je rođeno ili posvojeno 7000 djece, mjerom POS smo osigurali više od 1000 obitelji, omogućili smo dvosmjenski rad u stotinjak vrtića, regulirali rad od kuće, ulažemo u jačanje infrastrukture, škola, vrtića, dvorana, izgradili smo ili obnovili već 500 vrtića, povećali rodiljne i roditeljske potpore, regulirali očinski dopust - nabrajao je. 

Smisao ovog Savjeta je da mladi budu što aktivniji u društvenom životu, kazao je, a zadaća je da u suradnji s lokalnim jedinicama što više mobilizira lokalne čelnike kako bi iznjedrili kvalitetnije politike i projekte.

- Otvoreni smo za vaše sugestije - zaključio je. 

'Lokalni čelnici, slušajte mlade, dajte im stručnu, ali i materijalnu pomoć'

Što nam je donijelo 10 godina članstva u EU? 'Napredujemo, ali može bolje. Pri dnu smo'
Što nam je donijelo 10 godina članstva u EU? 'Napredujemo, ali može bolje. Pri dnu smo'

Mladi okupljeni u Savjetu odvažili su se doprinositi poboljšanju položaja mladih, istaknuo je predsjednik Savjeta Josip Jagodar.

- Poražavajuća je činjenica da samo 12 posto lokalnih jedinica ima osnovan Savjet mladih, a pitanje je i koliko je njih stvarno aktivno. Treba raditi na uklanjanju barijera između mladih i čelnika lokalnih jedinica jer mladi najbolje znaju što im je potrebno i što treba promijeniti. Zato mi je drago da su u proceduri izmjene Zakona o Savjetima mladih i što je izbačena diskriminirajuća odredba da članovi nemaju pravo na naknadu. Lokalni čelnici, sastajte se sa svojim Savjetima mladih i dajte im stručnu, ali i materijalnu pomoć kako bi bili zadovoljniji kvalitetom života i kako bi na svoja područja vratili što više mladih. U Hrvatskoj, moramo se složiti, se danas živi bolje, ali zajedničkim snagama možemo kreirati zemlju iz koje se neće iseljavati - rekao je.

I državna tajnica Ureda za demografiju i mlade Željka Josić lokalnim čelnicima je poručila da budu podršku mladima. 

- Bitno nam je na svim razinama da čujemo vaše probleme i prijedloge, zato sudjelujte što više u procesima, želimo da se vaš glas doista i čuje - poručila je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...