Obavijesti

News

Komentari 93

Reiner: Ta vrijeđanja najviše govore o samom Milanoviću

Reiner: Ta vrijeđanja  najviše govore o samom Milanoviću
1

Takvim pristupom pokušava bezuspješno sakriti nedostatak programa, argumenata i bilo kakvih pozitivnih postignuća, smatra Željko Reiner, potpredsjednik HDZ-a

VIDEO

U prvoj izbornoj jedinici u srazu ste s premijerom Zoranom Milanovićem. Birači u toj jedinici su do sada bili lijevo orijentirani. Na što će te se fokusirati u završnici kampanje. Koliko mandata očekujete?

Naprosto nije točno da su birači u Zagrebu do sada bili, kako Vi kažete „lijevo“ orijentirani. U '90-tim godinama HDZ je uvjerljivo pobjeđivao u Zagrebu tijekom desetak godina, a i na svim posljednjim izborima od onih za EU parlament do onih za predsjednicu Republike HDZ je dobio više glasova od SDP-a i odnio pobjede. Osim toga, HDZ-ova koalicija upravlja u ovom času s najvećim brojem gradskih četvrti i mjesnih odbora u Gradu Zagrebu. 

Uvjeren sam da će na ovim izborima  mnogi birači koji su na prošlim izborima glasovali za SDP ovaj puta apstinirati od glasovanja jer su svjesni da su ih Zoran Milanović i oni kojima se okružio naprosto prevarili i da su grubo izdali ideju socijaldemokracije, odnosno socijalne države. HDZ će u prvoj izbornoj jedinici osvojiti više mandata nego na bilo kojim zadnjim izborima. 

Politički analitičari kažu da su izborni programi Domoljubne koalicije te koalicija raste vrlo slični. Koja je najvažnija razlika između vaših programa? 

Ne znam o kojim analitičarima govorite, ali HDZ na čelu Domoljubne koalicije je na svom programu radio oko jednu i pol godine. Na njemu je radilo više stotina članova naših odbora, najistaknutijih stručnjaka iz različitih područja, uz savjete bavarskog IFO instituta i naših prijatelja iz Slovačke, Izraela itd. Nisu nam ga oni pisali, kako su u nemoći i zavisti govorili SDP-ovci, već je program napisan ovdje, u Hrvatskoj i pisali su ga naši najveći stručnjaci. 

Vladajući su najprije i nas i cjelokupnu javnost više od godinu dana doslovno svakodnevno maltretirali da objavimo svoj program a onda kad smo mi to učinili, oni su mjesec dana prije izbora priznali da nemaju nikakav program. Zatim su netom pred izbore ipak objavili par redaka nečega što nije uopće program nego skup prepisanih mjera iz dokumenata koje je Vlada bila prisiljena pripremiti zbog zahtjeva Europske komisije. To uopće nije program stranke. Prema tome istina je jednostavna - mi program imamo, a oni ga naprosto nemaju.

Hoćete li nakon izbora, bude li potrebe, koalirati s Milanom Bandićem, ali i HDSSB-om, jer prema anketama, to bi vam bilo dovoljno za sastavljanje Vlade? 

Domoljubna koalicija će imati komotnu većinu da sama sastavi vladu.

Dio javnosti godinama zaziva veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a. Je li u nacionalnom interesu moguća takva koalicija, ako HDZ ni SDP neće moći sastaviti stabilnu Vladu kako bi se izbjegle ucjene malih stranaka?

Zanimljivo je da navodni „dio javnosti“ to zaziva samo kad SDP gubi, a to im ne pada na pamet kad je SDP na vlasti. Domoljubna koalicija će 8. studenog uvjerljivo pobijediti s velikom prednošću i sastaviti stabilnu vladu. Ako će se netko nakon naše pobjede željeti dodatno pridružiti HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima u ostvarenju naših planova za bolju i sretniju Hrvatsku, rado ćemo prihvatiti sve koji dijele naše vrijednosti.

Tijekom izborne kampanje predsjednik SDP-a Zoran Milanović zaoštrio je retoriku prema čelnim ljudima Domoljubne koalicije. Naziva vas bezglavom koalicijom, govori da niste dobri ljudi. Kako to komentirate?

Zoran Milanović očito ne shvaća da vrijeđanja, blaćenja i agresivni pristup uvijek najviše govore o onome koji ih izriče. Rječnik koji je potpuno neprimjeren demokratskom ophođenju u politici pa i javnom životu uopće, koji je neprimjeren uljuđenom ponašanju i dobrom kućnom odgoju, a niti govor mržnje sigurno ne koristi niti njemu niti njegovoj stranci a još manje hrvatskim građanima. Takvim pristupom pokušava bezuspješno sakriti nedostatak programa, argumenata i bilo kakvih pozitivnih postignuća. Mi držimo da je hrvatskim građanima dosta sukoba, svađa i podjela na „mi ili oni“ i stoga naša kampanja poziva na ''zajedništvo za jaku Hrvatsku''. Mi o njemu i onima kojima se okružio nećemo govoriti ništa ružno, nećemo ih vrijeđati i ponižavati, nećemo se nikada spustiti na tu razinu.

Procjene ekonomskih stručnjaka su da bi Hrvatsku provedba programa Domoljubne koalicije stajao 8,2 milijarde kuna. Gdje bi se i kako taj novac nadoknadio? SDP vas optužuje da od građana skrivate rezove. Jesu li rezovi realnost?

Ako me pitate od kuda novac za naše projekte odgovor je jednostavan: iskoristiti ćemo neiskorištene potencijale - primjerice 58 posto neobrađenog zemljišta u državnom vlasništvu, poboljšati ćemo poslovnu klimu i privući investicije između ostaloga uspostavljenjem pravne stabilnosti, a ne da se porezni propisi mijenjaju svakih mjesec-dva, uspostavom socijalno tržišnog gospodarstva reafirmirati ćemo industrijsku proizvodnju, planiramo povući 5 milijardi eura iz EU fondova, a ne tek mrvice koje je povukla dosadašnja Vlada, dio sredstava ćemo iskoristiti iz potpuno neiskorištene imovine koja je u vlasništvu države - više od 270 milijardi kuna - preko 2100 građevina i građevinskih zemljišta, gotovo 8500 poslovnih prostora koji doprinose BDP-u sa svega 0,7% (u Norveškoj državna imovina donosi 11% BDP-a), nećemo trošiti velike novce na skupe savjetnike za propale projekte (monetizacija autocesta, „master plan“ bolnica i sl.), ukinuti ćemo skupocjene nepotrebne najmove (Zagreb Tower) i sl.

U upitniku udruge Vigilare je HDZ odgovorio da u biti želi mijenjati zakon o životnom partnerstvu, vaš kolega Ćorušić kaže da nećete. Hoće li ili ne HDZ mijenjati zakon koji je omogućio istospolnim zajednicama i u kojem smjeru? 

I kada se donosio Zakon o životnom partnerstvu mi smo imali dosta primjedbi i nastojali smo ga njima poboljšati. Vladajući SDP i partneri se, po običaju, na to nisu uopće obazirali. HDZ niti u kojem slučaju nije bio protiv boljeg reguliranja odnosa između homoseksualnih osoba koje žive u zajednici, jer se zakon zapravo na to odnosi iako se vjerojatno zbog dvoličnosti SDP-a tako ne zove, ali je to trebalo načiniti na primjereniji način. On osim toga taj zakon zapravo diskriminira neke skupine. No očito SDP-u ni nije doista bilo stalo da stvarnim mehanizmima osiguraju bolji položaj homoseksualnih osoba koje žive u životnoj zajednici već im je ovaj zakon poslužio samo za stjecanje poena kod osoba istospolne orijentacije i liberalno orijentiranog dijela pučanstva. 

Međutim, niti to im neće pomoći na ovim izborima. Njihov je najveći grijeh što su izdali ideju socijaldemokracije pa sam uvjeren da mnogi pravi socijaldemokrati, članovi SDP-a i ljudi lijevih uvjerenja zbog toga neće ni izaći na izbore da ne bi morali podržati Zorana Milanovića i krug oko njega koji su se svojom potpunom socijalnom bešćutnošću i nedostatkom empatije za radnike, a osobito one ranjive skupine u društvu, ponašali upravo suprotno onome što bi ideja socijalne države trebala predstavljati.

Ako zastupnici i ministri budu plaćeni po učinku kako je obećao Tomislav Karamarko, što će biti glavno mjerilo za ministre, a što za zastupnike?

Glavno će mjerilo za sve biti stručnost, rad i uspješnost. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da zatvaranje granica unutar Europe može dovesti do vojnog sukoba na Balkanu. Je li realna ta mogućnost ako Njemačka zatvori granice za izbjeglice i kako je spriječiti? 

Kancelarka Merkler to nije rekla takvim riječima već je ukazala da bi „ako Njemačka zatvori granice prema Austriji na Balkanu moglo doći do podjela“. Iako je dosadašnja hrvatska Vlada migrantsku krizu na žalost iz potpuno nejasnih razloga (radi li se samo o krajnjoj nesposobnosti koju je ta Vlada pokazala i u nizu drugih primjera?) dočekala potpuno nespremna, u ovom času se sve europske zemlje uspijevaju nositi s krizom. Jasno je, međutim, da se jedino pravo rješenje krize nalazi tamo gdje je nastala. Međunarodna bi zajednica trebala stvoriti uvjete da se svi ti migranti mogu mirno i sigurno vratiti svojim kućama i tamo pristojno živjeti od svoga rada bez straha od rata i pogibelji. Naravno, za to je potreban napor i veliki trud čitave međunarodne zajednice. Hrvatska bi u tome mogla i morala sudjelovati, no u ovom trenutku zbog vlade kakvu smo imali, hrvatska vanjska politika zapravo uopće ne postoji a Hrvatska je međunarodno beznačajna i blijeda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...