News

Komentari 1

Reis Kavazović uz Ramazanski bajram: 'Muslimani su pozvani graditi i težiti miru i toleranciji'

Reis Kavazović uz Ramazanski bajram: 'Muslimani su pozvani graditi i težiti miru i toleranciji'

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović upozorio je u četvrtak muslimane u toj zemlji kako moraju biti svjesni opasnosti s kojima je njihova domovina suočena, ali i da na sve izazove odgovaraju gradeći mir i toleranciju.

Reis Husein Kavazović po tradiciji je, u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji, predvodio središnju molitvu u povodu Ramazanskog bajrama, a u svojoj hutbi (propovijedi) kazao je kako je posebni izazov vjernicima u današnjem vremenu boriti se svim silama protiv mržnje, posebice kada je pokušavaju nametnuti drugi.

Sarajevo: Muslimani obilježavaju jedan od najznačajnijih blagdana Ramazanski bajram

"Mržnja ne može obogatiti našu zajednicu, niti povećati njen ugled, ali može uništiti mostove među našim ljudima i svaku nadu u zajedničku budućnost", rekao je Kavazović podsjećajući kako vjera umjesto svađa nudi dijalog kao put do dogovora o zajedničkom dobru.

Dodao je kako su muslimani pozvani težiti miru među ljudima i narodima. Stoga se trebaju "osloboditi zapaljivih riječi i glasnogovornika koji truju odnose".

"Ne podcjenjujmo opasnosti koje su pred nama. Ne smiju nas zateći uspavane, ali ni obeshrabriti. Svaka zajednica koja vjeruje i bori se i koja je spremna suočiti se sa sobom, sa svojim slabostima, sposobna je rasti i razvijati se", poručio je reis Kavazović. Poglavar Islamske zajednice kazao je kako BiH jest u poteškoćama, no da one nisu ni blizu onima kakve je imala u prošlosti te stoga nema mjesta malodušju i beznađu.

Najčitaniji članci