Obavijesti

News

Komentari 1

Rekordna podrška Ukrajinaca članstvu u EU-u, ali interes za ulaza u NATO se naglo smanjio

Rekordna podrška Ukrajinaca članstvu u EU-u, ali interes za ulaza u NATO se naglo smanjio

Podrška za članstvo u Uniji je posljednje tri godine iznosila oko 60 posto, no naglo je počela rasti nakon ruske invazije na Ukrajinu

Broj Ukrajinaca koji žele da njihova država postane članica Europske unije narastao je na rekordnih 91 posto krajem ožujka, no podrška za članstvo u NATO savezu se smanjila, pokazali su u utorak rezultati ankete, koju je provela nezavisna ukrajinska agencija.

Podrška za članstvo u Uniji je posljednje tri godine iznosila oko 60 posto, no naglo je počela rasti nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, prema nezavisnoj ukrajinskoj agenciji Rating.

Invazija, najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata, potaknula je Ukrajinu da zatraži ubrzani postupak pristupanja u EU, čije su članice uvele sankcije Rusiji i prihvatile izbjeglice koje bježe od sukoba.

NATO tvrdi da će Rusija pokušati zauzeti cijelo područje Donbasa
NATO tvrdi da će Rusija pokušati zauzeti cijelo područje Donbasa

Agencija je objavila da je podrška za pridruživanje NATO-u također porasla od početka rata, no da se kasnije vratila na predratne razine od oko 68 posto.

Zapadni vojni savez je Ukrajini poslao protuoklopno i drugo naoružanje, no nije slao i vojnike, a odbio je i zahtjev Kijeva da uspostavi zonu zabrane letenja iznad Ukrajine.

Moskva se protivi ukrajinskom članstvu u NATO-u. Ukrajinski pregovarači su dali naslutiti da bi Ukrajina bila spremna odustati od članstva u savezu i prihvatiti neutralni status u zamjenu za sigurnosna jamstva kako bi se postigao dogovor s Rusijom i okončao rat.

Ruska čestitka NATO savezu: 'Pratimo vas. Imajte to na umu'
Ruska čestitka NATO savezu: 'Pratimo vas. Imajte  to na umu'

Agencija Rating je istraživanje provela na uzorku od 1500 odraslih Ukrajinaca diljem Ukrajine, no ne i na Krimu, koji je anektirala Rusija i u istočnom pokrajinama pod kontrolom proruskih separatista.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<