Obavijesti

News

Komentari 0

Rektor Boras dobio nagradu za jačanje odnosa s Argentinom

Rektor Boras dobio nagradu za jačanje odnosa s Argentinom
1

Riječ je o nagradi koja nosi ime poznatog argentinsko-hrvatskog antropologa i policajca Juana Vuceticha - Ivana Vučetića, pionira metode identifikacije pomoću otisaka prstiju - daktiloskopije

VIDEO

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras primio je u petak Nagradu "Juan Vucetich" za 2019. za izvanredan doprinos u promociji odnosa i jačanju prijateljstva između Argentine i Hrvatske koju mu je uručio izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Argentine u Republici Hrvatskoj Maximilian Gregorio-Cernadas.

Svečanost je održana u Velikoj dvorani Hrvatskoga leksikografskog zavoda Miroslava Krleže na kojoj je veleposlanik Gregorio-Cernadas podsjetio na bogatu povijest hrvatsko-argentinskih odnosa istaknuvši kako je suradnja dviju država i naroda, koji dijeli sličan mentalitet, sve bolja zahvaljujući sustavnu zauzimanju institucija, ali i pojedinac kao što je rektor Boras.

Nagrada u ozračju obljetnica - sveučilišne i diplomatske

Riječ je o nagradi koja nosi ime poznatog argentinsko-hrvatskog antropologa i policajca Juana Vuceticha - Ivana Vučetića, pionira metode identifikacije pomoću otisaka prstiju - daktiloskopije, koji je uspostavio vlastiti sistem za klasifikaciju otisaka prstiju koji je nazvao ikonofalangometrija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sporazum sa sindikatima korak je unaprijed za bolju reformu
Sporazum sa sindikatima korak je unaprijed za bolju reformu

Veleposlanik Gregorio-Cernadas napomenuo je kako se ove godine nagrada dodjeljuju u ozračju sviju obljetnica - 350. godina Sveučilišta u Zagrebu i 27. obljetnice uspostve diplomatskih odnosa između Argentine i Hrvatske. 

Nagradu "Juan Vucetich" osnovalo je Veleposlanstvo Republike Argentine 2017., njezin prvi laureat je hrvatski političar Davor Ivo Stier, koji je rođen, odrastao i obrazovao se  u Argentini, a i nazočio je današnjoj svečanosti.

Laureat Boras posvjedočio je kako je osobito počašćen ovom nagradom koja na prvome mjestu pripada zagrebačkome Sveučilištu za njegovo sustavno nastojanje da ojača veze i sa zemljama izvan "staroga kontinenta", među kojima je na posebnom mjestu i Argentina zbog potomaka hrvatskih iseljenika koji su u velikom broju migrirali u Argentinu kraljem 19. i početkom 20. stoljeća. Podsjetio je da su među njima bili i članovi njegove obitelji po majčinoj strani.

Rektor Boras vjeruje kako će argentinsko-hrvatska suradnja jačati jer za to, smatra, ima puno elemenata.

Ivan Vučetić rodio se 20. srpnja 1858. na otoku Hvaru, koji se tada zvao Lesina i bio je u sastavu Austro-Ugarske, a upisan je u knjigu rođenih pod imenom Giovanni Antonio Vucetich i bio je najstariji od jedanaestero djece njegovih roditelja.

Pomagao je ocu u bačvarskom obrtu, a istodobno se školovao kod franjevca Bonagracija Marojevića koji je držao Učiteljsku školu. Tamo je Vučetić naučio čitati i pisati te čak dva jezika -  talijanski i njemački. Stekao je i zavidnu glazbenu naobrazbu pa je tako u Puli, gdje je početkom 1880-ih služio u austrougarskoj mornarici, vodio vojni orkestar.

No, prekretnica u njegovu životu bila je odluka da se zajedno s mlađim bratom Martinom i nekolicinom prijatelja 1884. uputi u Argentinu, gdje je četiri godine poslije, kao Juan Vucetich, postao službenik policije u La Plati i nakon početnih godina rada na statističkim poslovima, počeo se baviti poslovima identifikacije.

'Rezultati PISA testova su loši, obrazovna reforma ne radi...'
'Rezultati PISA testova su loši, obrazovna reforma ne radi...'

Poslije dodatnih studija dobio je posao u Središnjem uredu policije u La Plati, i ubrzo postao ravnatelj Odjela za statistiku. Šef policije povjerio mu je zadatak identifikacije počinitelja kaznenih djela metodom antropometrije, to jest na temelju njihovih fizičkih obilježja.

Međutim ta se metoda u mnogim slučajevima pokazala vrlo nepouzdanom. Proučavajući otiske prstiju Vučetić je došao do iznimnog otkrića. Prvi je otkrio da su papilarne crte nepromjenjive i da se razlikuju od čovjeka do čovjeka. Od velikog broja otisaka koje je skupio, nije mogao naći dva identična. Otkriće je nazvao ikonofalangometrijom, a poslije joj je promijenio ime u daktiloskopija.

Daktiloskopija je proslavila Vučetića diljem svijeta. Glasoviti izumitelj je 1913. u sklopu svoje svjetske turneje posjetio rodnu Hrvatsku i Hvar te prijateljima i općini darovao brojne knjige. 

Kada je u siječnju 1925. Vučetić umro, argentinski parlament prekinuo je sjednicu i počastio ga najvećim pohvalama, a u čast tom velikom velikom izumitelju u La Plati je još za njegova života osnovan "Muzej Vučetić" kojem je bio i prvi direktor.

Ime Ivana Vučetića danas nosi Policijska akademija u La Plati i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja hrvatske policije u Zagrebu. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu