Obavijesti

News

Komentari 59

Vatreni govori Relkovića: Za naše glave možda imaju metak

Vatreni govori Relkovića: Za naše glave možda imaju metak
1

Ivica Relković, savjetnik ministra Ivana Kovačića, pojavio se na skupu potpore generalima kojima je dan prije izrečena haaška presuda. Oštro je napadao tadašnju HDZ-ovu vladu...

VIDEO

Ivica Relković ovih se dana našao u središtu pozornosti nakon "hoću-neću" ostavke ministra Ivana Kovačića. Relković je naime njegov savjetnik za poslove unutarnje politike. 

- Molim vas da nađete iz moje mladosti jesam li ispjevao ijedan redak bilo kakve ustaške pjesme, pretražite moj život. Jesam li ikada izrekao sintagmu koju sada neću izreći, vi znate koju. Ja bi taj problem riješio na prvom sastanku. Ali Bauk je imao četiri godine. Sve prijašnje vlade, lijeve, desne...Neka Bauk pronađe snimke svojih prijatelja i zastupnika kako pjevaju neke pjesme, pozvao je Relković tijekom današnjeg Kovačićevog obraćanja medijima.

Međutim, Ivica Relković puno je više od Kovačićevog savjetnika. Tajnovit i samozatajan, djeluje iz sjene, ali njegov životni put je itekako zanimljiv. Mnogi ga znaju kao osobu koja je izmislila Most i Božu Petrova, ali priča je daleko šira. Taj čovjek je snažno uvjeren da može kontrolirati ponašanje većih skupina ljudi , kaže nam sugovornik koji je više puta razgovarao s Ivicom Relkovićem, stvarnim Mostovim liderom, koji je donedavno djelovao iz sjene, ali će 11. rujna ove godine izaći na izbore, piše Express.

Krenuo pješke u Međugorje pa završio u logoru

Ivica Relković je u jeku rata, 1991. godine, taj je vjernik, laik, asket, pješice krenuo na hodočašće od Zagreba do Međugorja, ravno preko predjela pod okupacijom. Tu ga je logika jedini put iznenadila - Relkovića su pobunjeni Srbi uhitili i strpali u logor, gdje je proveo 113 dana. Onda je razmijenjen.

Relković je prije sedam godina shvatio većinu stvari - da su Hrvati umorni od bipolarizma, da tragaju za alternativom, ali i to da je s U ime obitelji, Hrastom i Grozdom radio sistemsku pogrešku - nije skrivao snažan vjerski naboj, a nije imao ni manekena koji će izvući ljude na birališta.

Kako je shvatio da su HDZ i SDP na silaznoj putanji, ideja o odustajanju od vidljive ideologije nametala se takoreći sama po sebi jer je trebalo hvatati i desno i lijevo. A onda se pojavio idealan promotor ideje - Božo Petrov . Slatkorječiv, s poštenim licem, nalik na Juliena Sorela iz Stendhalova romana “Crveno i crno” ili mr. Smitha koji ide u Washington iz filma Franka Capre - Petrov je bio idealan “ribar ljudskih duša”. 

Relković ga je nahranio softverom, odredio mu koordinate, koje je ovaj naučio poput papige, i - avantura je mogla početi. Plan je jasan: bacit ćemo mreže i lijevo i desno, pokupiti protestne glasove iz oba bazena, a onda u četverogodišnjem mandatu krenuti s implementacijom ideja koje bez ove maske nikad ne bi dobile više od postotak-dva, što se vidi i po rezultatu Željke Markić, koja je dobila 1700 glasova...

'Tražili su da psujem Kuharića, odbio sam...'

U travnju 2011. Relković se ispred HRAST-a pojavio na Skupu za domovinu održanom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dan nakon izricanja prve haaške presude hrvatskim generalima. Tamo je, između ostalog, prozivao i HDZ s kojim je Most danas u koaliciji:

- Ostanite dvostruko mirni i dvostruko dostojanstveni. Tako ćemo ih pobijediti do kraja. Oni žele vaš nemir kao zadnju šansu da ostanu gore. Hrvatska je iznad HDZ-a! Pozivam preostale časne ljude iz te stranke da ju hitno napuste i vrate se u Hrvatsku. Svjestan sam da dok ovdje stojim, ili gdje budemo stajali, da je na Gornjem gradu možda kupljen metak za naše glave. Ja čekam poziv iz Haaškog suda jer, priznajem, jednog dana kada stražar nije gledao ukrao sam krišku kruha zbog koje mi Haag može suditi jer umanjio sam borbenu spremnost druge strane. Hvala vam, ukradimo pobjedu na izborima, budimo onaj pozitivni biblijski lopov, gorljivo je vikao Relković.

Tijekom skupa ispričao je i svoj boravak u logoru rekavši kako su ga tražili da psuje tadašnjeg kardinala Kuharića, papu Ivana Pavla II i Hrvatsku. On je to, kako kaže, odbio:

- I što mislite što su mi učinili? Nisu me se usudili ni taknuti jer sam bio miran. Rekao sam im: Dajem život, ali to neću učiniti! Odbijao sam sve poslušnosti i nikad nisam dobio batina. 

U govoru se dotaknuo i "najvećih neprijatelja" kao i malih stranaka: 

- Imamo velikog neprijatelja, a to je nesloga. Ako smo mi ovdje složni, ne bojte se onih na dva brda i nikoga iz svijeta. Treba ugasiti sve male stranke koje tvrde da su domoljubne, a nisu se u stanju ugasiti i ujediniti. Ona stranka koja se ne ugasi, ona je zapravo podmetnuta. Ako ste osnovali stranku radi Hrvatske, radi Hrvatske ju i ugasite. Što će nam stotine stranaka, a nemamo Hrvatsku...

Još prije sedam godina Relković je jasno najavio platformu koja će svoj vidljivi izraz dobiti u Petrovljevoj prisezi u Metkoviću, i kasnijoj ovjeri kod javnog bilježnika, da Most neće koalirati ni s desnima ni s lijevima. 

'Naš projekt je nacionalno dublji od površnog HDZ-a'

Evo Relkovićeve najave te ideje 2010. godine, tada još s Obiteljskom strankom

. - Željeli smo da novoosnovana stranka u sebi ima startni potencijal odmah u razini politički relevantnih stranaka, a da u svojoj viziji prva od svih stranaka osnovanih u ovih dvadesetak godina ima, nakon HDZ-a i SDP-a, političku drskost nekog budućeg mogućeg izbornog pobjednika. Zato Obiteljska stranka (OS) ima jasno razlikovno ime u odnosu i na HDZ i na SDP. Naše ime i naš politički projekt u startu se prema tim dvjema strankama ne odnosi kao prema jednom od potencijalnih partnera za neku sutrašnju koaliciju, kao što to u sebi nose sve druge politički relevantne stranke. I HDZ i SDP su od nas jednako daleko, i to toliko da su one jedna drugoj bitno bliže nego što smo mi idejno bliski ijednoj od njih. Naš projekt je nacionalno dublji od nacionalno dezorijentiranog površnog HDZ-a i socijalno svjesniji od socijalno iskorijenjenog SDP-a."

Most je s 19 mandata i sudjelovanjem u vladi učinio nekoliko važnih stvari, među ostalim, pretvorio je HRT u relej Kaptola i snažno pridonio miniranju Kurikularne reforme. Zato je Relković, čini se, odlučio izaći na izbore i ući u Sabor, no on se – kao ni Petrov i Grmoja – na ovim izborima više neće moći prikazivati kao ideološki neutralni “mi smo samo za reforme klub”, nego će morati jasno istaknuti svoju zastavu. A iz Relkovićevih ranijih istupa jasno se vidi kako ta zastava izgleda.

- Hajde, neka tijekom jeseni kulturno, bez rušenja i bagera, izmjeste spomenik u Srbu u neki povijesni muzej. Hajde, neka ukinu Zakon o suzbijanju diskriminacije po kojem se danas u Hrvatskoj sudi prvoj vjeroučiteljici. Hajde neka uvedu Grozdov program u osnovne i srednje škole bez obzira na količinu galame koju će proizvesti marginalne agresivne udruge... Hoće li išta od toga iskreno učinit i ‘pokajnički HDZ’. Neće. Ponavljam: preostaje tek predizborni maskenbal l. Ali nije to sve. Neki mediji ovih dana nagađaju da bi HDZ pred sljedeće izbore mogao izvesti i prvog osumnjičenika za partizansko- komunističke zločine s kraja Drugog svjetskog rata . Ni to nije iskreno. Mi smo dvije godine radili na tim pitanjima (a dio mlađih članova nastavit će to i dalje), ali nitko iz tog HDZ-a nikad iskreno nije javno ozbiljno podržao istraživanja masovnih grobnica i zločina s kraja rata. Uostalom, imali su godina i godina da to pitanje zakonodavno urede, a oni su nakon četiri godine skrivanja u saborskim hodnicima sad, pred izbore, našli vremena da napokon stave na stol Zakon o masovnim grobištima. Sve što žele je jedna epizodna priča u kojoj će odjednom pokazati svoje nacionalne ‘mišiće’ i poslije tog izbornog ‘spina’ zaboraviti na tu temu iduće četiri godine. Takav fenomen je već poznat i stručno se naziva deja vu, rekao je Relković 2010. godine. 

Slične stavove dijeli i Nikola Grmoja. Stipe Gabrić Jambo tvrdi kako je obitelj Nikole Grmoje bila duboko inficirana vjerskom sektom Lucija iz Čapljine, koja je djelovala u dolini Neretve i temeljito varala ljude.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa