Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
93 komentara

Hrvatska izgubila: Gavriloviću će platiti 198,5 milijuna eura?!

Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washington "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović"

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
93 komentara

Tvrtka Gavrilović u petak je priopćila da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Republike Hrvatske, donijelo pravorijek kojim je "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović".

Arbitražno vijeće pravorijek je donijelo 26. srpnja, navodi se u priopćenju te petrinjske tvrtke, koje potpisuju Gjuro Gavrilović kao vlasnik i Georg Gavrilović kao član Uprave Gavrilovića. 

Gavrilović je arbitražni postupak protiv hrvatske države pred ICSID-om pokrenuo krajem 2012. godine, a radi zaštite stranog ulaganja te je tražio naknadu štete u iznosu od 198,5 milijuna eura, temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Hrvatska sklopila s Austrijom.

"Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije", kaže se u priopćenju tvrtke i samog Gjure Gavrilovića.

Također se navodi kako je "investicija učinjena u skladu sa važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću".

Nakon 25 godina bezuspješnog pokušaja da svoja prava zaštite pred nadležnim tijelima republike Hrvatske i svih podnesenih pritisaka, uključujući i vođenje neosnovanih kaznenih postupaka, tvrtka Gavrilović d.o.o. i Gjuro Gavrilović ovaj pravorijek doživljavaju "prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja", ističe se u priopćenju.

Tvrtka Gavrilović i Gjuro Gavrilović, kako se navodi, nadaju se da navedeni pravorijek predstavlja osnovu za daljnji nesmetani rad tvrtke.

Priopćenje tvrtke Gavrilovič pročitajte u cijelosti.

"Dana 26.07.2018. Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu, u postupku pokrenutom na zahtjev Gjure Gavrilovića i društva Gavrilović d.o.o. protiv Republike Hrvatske, donijelo je pravorijek kojim je jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu društva Gavrilović d.o.o..
 
Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović, tijekom stečaja uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije. Investicija je učinjena u skladu sa važećim zakonima i nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka se isključivo mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću.
 
Nakon 23 godina bezuspješnih pokušaja da svoja prava zaštite pred nadležnim tijelima Republike Hrvatske i svih podnesenih pritisaka (uključujući i vođenje neosnovanih kaznenih postupaka) društvo Gavrilović d.o.o. i Gjuro Gavrilović ovaj pravorijek doživljavaju prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja. 
 
Društvo Gavrilović d.o.o. i Gjuro Gavrilović izražavaju nadu da ovaj pravorijek predstavlja osnovu za daljnji nesmetan razvoj društva Gavrilović d.o.o. i njenog 328 godišnjeg doprinosa široj javnosti te budućnosti obitelji Gavrilović lišenu pritisaka i neizvjesnosti."

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message