Obavijesti

News

Komentari 0

Republikanci optimistični oko Kavanaugha: Imaju većinu

Republikanci optimistični oko Kavanaugha: Imaju većinu
1

Republikanci imaju tijesnu većinu u Senatu, što znači da bi njihovi glasovi mogli biti ključni za potvrđivanje Kavanaugha na doživotni položaj u Vrhovnom sudu

VIDEO

Samouvjerenost republikanaca da bi Brett Kavanaugh mogao dobiti povjerenje Senata da postane sudac Vrhovnog suda porasla je u četvrtak nakon pozitivnog mišljenja dvoje neodlučnih senatora o izvješću FBI-a o optužbama protiv Kavanaugha za seksualno napastovanje.

Izvješće, koje je Bijela kuća usred noći poslala senatskom odboru za pravosuđe, demokrati su odbacili kao "razvodnjeno".

Izvješće FBI-a nije objavljeno, a senatori su ga mogli pročitati iza zatvorenih vrata u sigurnoj sobi na Capitol Hillu, bez pisanja bilješki i kopiranja.

Anketa: Sve više Amerikanaca je protiv Bretta Kavanaugha
Anketa: Sve više Amerikanaca je protiv Bretta Kavanaugha

Predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da je izvješće pokazalo kako su optužbe protiv njegova kandidata za Vrhovni sud bile "posve neutemeljene".

Čini se da je i reakcija na izvješće dvoje republikanskih senatora, Jeffa Flakea i Susan Collins pokazala da više nemaju rezerve u pogledu Kavanaugha.

Republikanci imaju tijesnu većinu u Senatu, što znači da bi njihovi glasovi mogli biti ključni za potvrđivanje Kavanaugha na doživotni položaj u Vrhovnom sudu.

Collins kaže da je istraga bila temeljita, a Flake da više ne vidi kompromitirajućih informacija protiv Kavanaugha, iako izvješće "još uvijek čita".

Demokrati se otpočetka protive republikanskom kandidatu predsjednika Donalda Trumpa. Potvrdi li ga Senat, republikanci će dobiti jači kontrolu nad Vrhovnim sudom.

Članovi senatskog Pravosudnog odbora glasali su u petak u korist Kavanaughove nominacije, no glasanje cijeloga Senata o potvrdi odgođeno je za tjedan dana nakon što je Trump popustio pod pritiskom umjerenih članova svoje Republikanske stranke za provođenje istrage FBI-ja.   

Kavanaugh: Nije istina da sam pokušao silovati profesoricu...
Kavanaugh: Nije istina da sam pokušao silovati profesoricu...

Dan nakon saslušanja suca, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, koja nije dala nikakve dokaze za to, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Kandidate za Vrhovni sud mora potvrditi Senat, a Trumpovi republikanci kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 naprema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu.

Ovaj slučaj se pojavio samo nekoliko tjedana uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata koji se održavaju 6. studenog i na kojima će demokrati pokušati preuzeti kontrolu Kongresa od republikanaca. 

Kavanaughovo imenovanje bi zacementiralo konzervativnu premoć u Vrhovnom sudu.

Profesorica o Kavanaughu: Mislila sam da će me silovati
Profesorica o Kavanaughu: Mislila sam da će me silovati

Imenovanja u to tijelo u kojem sjedi 9 članova važna su jer su doživotna, a u njemu se donose odluke o spornim pitanjima poput pobačaja, kontrole naoružanja, smrtne kazne i vjerskih prava. 

Suca Anthonyja Kennedyja kojeg bi Kavanaugh trebao zamijeniti imenovao je konzervativni predsjednik Ronald Reagan 1987., zbog čega bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebao ostati isti. 

No Trump, po pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju liberalnih sutkinja  u tom tijelu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.