Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1389 komentara

Zgrada Vlade u Sarajevu cijela izgorjela, zapaljen i Arhiv BiH

Prosvjednici su zapalili zgradu Vlade i Općine u Tuzli. U Sarajevu su zapalili zgradu Predsjedništva BiH i Vlade. U Mostaru su zapalili zgradu Vlade, Vijećnice, HDZ-a...

Marko Perić
Foto: Marko Perić
1389 komentara

Nakon velikih prosvjeda u Tuzli koji su u četvrtak izmakli kontroli, za petak su najavljeni novi prosvjedi u brojnim gradovima diljem BiH. Već u četvrtak prosvjedi su zabilježeni i na ulicama Sarajeva, Mostara, Prijedora, Kaknja, Zenice i Bihaća. O kako ozbiljnoj situaciji se radi pokazuje i činjenica da je u Tuzli nastava u osnovnim i srednjim školama za petak otkazana, što znači da se opet može očekivati eskalacija nasilja. 

Podsjetimo, prosvjedi u Tuzli započeli su u srijedu na inicijativu neformalne Facebook grupe '50.000 ljudi na ulici za bolje sutra' koje predvodi Grupa građana koja se nazvala UDAR. Prosvjednici traže ostavku vlade, a u četvrtak su imali i novi zahtjev. Zahtijevali su da se iz pritvora pusti 27 prosvjednika koji su uhićeni u srijedu. 

No, u četvrtak navečer prosvjednici su počeli pljačkati trgovine i bacali kamenje na policiju nakon čega su izbili sukobi. Navodno je policija upadala građanima u stanove te ih tukla u kafićima.  

Do 20 sati u Službu hitne medicinske pomoći primljena su 102 policajca s težim ozljedama, a jedan pripadnik interventne policije je u životnoj opasnosti. U bolnicu je primljeno i 28 civila s lakšim ozljedama

Iz pritvora je pušten osnivač neformalne Facebook grupe "UDAR" i jedan od inicijatora prosvjeda u Tuzli Aldin Širanović. Nakon puštanja iz pritvora kazao je da ga je policija zlostavljala. Ponovio je svoju poruku građanima BiH, pozivajući ih na demokratsku borbu.  

- Ne podržavam nasilje, paljevine, krađe i ostalo, ali podržavam svaki vid demokratske borbe kroz izlazak što više naroda na ulicu i zahtijevanje prava od vladajućih struktura -  poručio je Širanović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message