Obavijesti

News

Komentari 13

Revolucija u ortopediji: 'Hrvati, od nosa ću vam raditi koljena!'

Revolucija u ortopediji: 'Hrvati, od nosa ću vam raditi koljena!'
4

PRVI PACIJENTI: 27 Hrvata će dobiti novo i zdravo koljeno od hrskavice koja im je uzeta iz nosa i umnožena u laboratoriju. Sve financira Europska komisija s 5,2 milijuna eura

VIDEO

Zagrebački KB Sveti Duh postat će dio velikog i revolucionarnog europskog kliničkog ispitivanja iz područja biomedicine. Uskoro će 27 pacijenata biti operirano tako da će im liječnici uzgojenu hrskavicu iz nosa ugraditi u koljeno.

Ova klinička studija naziva se Bio Chip, a financira je Europska komisija s 5,2 milijuna eura.

15 godina istraživanja

Prvih deset pacijenata ovom je metodom operirano u švicarskom Baselu, a zahvaljujući suradnji sa švicarskim kolegama, upravo su naši liječnici dobili čast da odrade sljedeću fazu studije.

- Minimalno invazivnim i bezbolnim postupkom u lokalnoj anesteziji uzimamo komadić hrskavice iz nosa pacijenta. Nakon enzimske razgradnje stanice hrskavice umnažamo kako bismo dobili milijune takvih stanica. Potom ih u strogo kontroliranim laboratorijskim uvjetima nasađujemo na kolagensku membranu te one počinju stvarati novo tkivo. Nakon dva do četiri tjedna to novo tkivo ugrađujemo u oštećeno koljeno - tumači prof. dr. Alan Ivković, ortoped iz KB-a Sveti Duh u Zagrebu.

Iznimno brz oporavak

Ova tehnologija razvijala se punih 15 godina te je obavljeno bezbroj laboratorijskih testiranja i drugih predradnji kako bi metoda napokon mogla doći u fazu kliničkog ispitivanja.

Komadić nosne hrskavice veličine 6x6 milimetara, kažu liječnici, u sebi sadrži nevjerojatan potencijal umnažanja. Posebnim laboratorijskim uzgojem dobiju se milijuni zdravih stanica, koje će stvoriti novu hrskavicu spremnu za transplantaciju u oštećeno koljeno pacijenta. Zrela hrskavica, spremna za ugradnju, u posebnoj se tekućini prevozi od laboratorija do operacijske sale, a važno je napomenuti da se savršeno podudara s prirodnim tkivom pacijenta. Za samo nekoliko minuta ona u operacijskoj sali postaje novi dio koljena, a kroz sljedeće tjedne i mjesece integrirat će se u zdravo tkivo pacijenta te u potpunosti preuzeti svoju ulogu u zdravom funkcioniranju koljena.



Ovaj postupak namijenjen je ljudima mlađe i srednje dobi kod kojih se počinju javljati manja i lokalizirana oštećenja hrskavice. Prije je svatko zbog ovih zdravstvenih problema morao proći dvije ili više operacija tijekom života, a stanje mu je iznimno otežavalo život.
Zahvaljujući novoj metodi, pacijenti će se moći u minimalnom vremenu vratiti svojim aktivnostima i obvezama. Nakon zahvata potrebna je rehabilitacija koju je osmislio dr. Damir Hudetz s KB-a Sveti Duh, a napravljena je i videoplatforma putem koje će pacijenti moći svakodnevno vježbati u svom domu, uz redovitu bolničku kontrolu i savjete ortopeda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...