Obavijesti

News

Komentari 3

RH i Mađarska od 1. srpnja zajedno kontroliraju granicu

RH i Mađarska od 1. srpnja zajedno kontroliraju granicu
1

Ministar unutarnjih poslova i veleposlanik Mađarske potpisali su u utorak protokol koji se odnosi na uspostavu zajedničke granične kontrole, s jednim zaustavljanjem

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Gábor Iván potpisali su u utorak protokol koji se odnosi na uspostavu zajedničke granične kontrole, s jednim zaustavljanjem, na granici s Mađarskom.

Priopćenje MUP-a donosimo u cijelosti:

"Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Gábor Iván potpisali su u utorak, 25. lipnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova Protokol o izmjenama i dopunama Protokola između Vlade Republike Hrvatske  i Vlade Republike Mađarske o provedbi Ugovora između Hrvatske i Mađarske o obavljanju granične kontrole u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu.

Protokol se odnosi na uspostavu zajedničke granične kontrole, s jednim zaustavljanjem, na granici s Mađarskom (One stop control), a na potpisivanju Protokola bila su izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije na čelu s glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem, te Regina Fógel, predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova i László Tarr, policijski ataše Republike Mađarske u Hrvatskoj.

- Zajednička granična kontrola na jednom mjestu će biti velika pomoć putnicima, ali ne treba zaboraviti i smanjenje troškova i racionalizaciju. Ovo je nastavak dobre suradnje hrvatske i mađarske policije koja će raditi zajedno, razmjenjivati informacije i iskustva - rekao je među ostalim ministar Ranko Ostojić.

Mađarski veleposlanik Gábor Iván je rekao je da je njegovoj zemlji bilo potrebno dvije i pol godine da postane dio Schengenskog prostora, te da se nada da će Hrvatskoj trebati i manje, te je ponudio i stručnu pomoć po tom pitanju. 

Na zajedničkoj državnoj granici s Mađarskom određeno je 15 graničnih prijelaza. Od toga je u funkciji 10 graničnih prijelaza, dok 5 graničnih prijelaza za pogranični promet nisu u funkciji. U novoj Uredbi o graničnim prijelazima Republike Hrvatske (od 1. srpnja 2013. godine), koju donosi Vlada Republike Hrvatske, biti će i formalno ukinuti i prekategorizirat će se u stalni granične prijelaze za međunarodni promet putnika. 

Hrvatski policijski službenici na 3 granična prijelaza već zajednički obavljaju graničnu kontrolu na mađarskom teritoriju (cestovni GP Goričan II-Letenje, željeznički GP Kotoriba-Murakerestur, željeznički GP Koprivnica-Đekenješ) te na ovim graničnim prijelazima uvođenje sustava obavljanja granične kontrole na jednom mjestu ne bi zahtijevalo dodatne aktivnosti ili troškove.

Infrastruktura na mađarskoj strani, kao i kompletni radni prostori bolje odgovara Schengenskim uvjetima, npr. postoje odvojene trake i pristup Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), tako da su  krajem siječnja 2013. godine, na razini eksperata MUP-a RH i MUP-a Mađarske, dovršeni razgovori  te je utvrđen prijedlog graničnih prijelaza na kojima će se uspostaviti obavljanje granične kontrole na jednom mjestu i to na mađarskom teritoriju, osim tri iznimke. 

Iznimka su međunarodni granični prijelazi Terezino Polje – Barč i Donji Miholjac – Dravasabolč, gdje će svaka država graničnu kontrolu obavljati kao i do sada na svom teritoriju, te međunarodni granični prijelaz Goričan – Letenje I, gdje će se zajednička granična kontrola putničkog prometa obavljati na hrvatskom teritoriju, dok će se granična kontrola kamionskog prometa obavljati odvojeno, dakle kao i do sada, svaka država će obavljati graničnu kontrolu na svom teritoriju.

Potpisivanju sporazuma čiji je pravni temelj Uredba (EZ-a) br. 562/2006 Europskog parlamenta i vijeća od 15. ožujka 2006. godine kojim se utvrđuje Kodeks Zajednice o pravilima za kretanje osoba preko granica, a koji definira mogućnost obavljanja zajedničke granične kontrole na kopnenim graničnim prijelazima, u vezi s čim države članice mogu sklopiti bilateralne ugovore".



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa