News

Komentari 9

Ribarska inspekcija utvrdila: 'Za pomor ribe u Stobreču kriva je havarija na ribarskom brodu...'

Ribarska inspekcija utvrdila: 'Za pomor ribe u Stobreču kriva je havarija na ribarskom brodu...'

Ova godina stvarno je ekstremna što se tiče temperature Jadrana, vidjet ćemo hoće li se ona ukupna još povećati kad se interpretiraju svi podaci - zabrinuta je oceanografkinja Jelena Kurtović Mrčelić

Veće količine uginulih riba cipala isplivale su u utorak u blizini plaže u Stobreču gdje je nakon dojave stigla ribarska inspekcija kako bi obavila očevid, a pretpostavlja se da je do pomora došlo zbog povišene temperature mora i nadostatka kisika.   

Ova godina stvarno je ekstremna što se tiče temperature Jadrana, vidjet ćemo hoće li se ona ukupna još povećati kad se interpretiraju svi podaci - zabrinuta je oceanografkinja Jelena Kurtović Mrčelić iz Javne ustanove 'More i krš', povodom prizora iz Stobreča, gdje su u utorak kod plaže pronađene uginule ribe.

Ribarska inspekcija istragom je utvrdila da je za sve kriva havarija na ribarskom brodu.

- Slijedom utvrđene veće količine uginule ribe u akvatoriju Stobreča ribarska inspekcija je pokrenula istragu te do sada utvrdila kako je uginula riba dio ulova iz gospodarskog ribolova, koji je završio u moru zbog pucanja mrežnog tega ribolovnog alata, okružujuće mreže ciplarice. Do havarije je došlo u akvatoriju Podstrane između 4 i 6 sati 5. srpnja 2022. uslijed zapinjanja mreže za dno - stoji u njihovom odgovoru za Slobodnu Dalmaciju uz napomenu da će istražiti sve okolnosti događaja i postupiti u skladu sa svojim ovlastima.

Razjasnili su i čija je obaveza čišćenje plaže od uginule ribe koja se dan kasnije 'prelila' duž splitske obale, dok su preostalu na stobrečkoj plaži kupači sami uklanjali, ističući kako su nadležne službe o svemu pravovremeno obaviještene.

- Preko službe 112 o uginuću su obaviještene nadležne komunalne službe. Na svim javnim površinama zbrinjavanje provodi lokalna uprava, osim na koncesioniranim plažama kada provodi koncesionar - poručili su.

Najčitaniji članci