Obavijesti

News

Komentari 73

Riječani podržavaju Huanita: Omogućite kanabis za oboljele

Riječani podržavaju Huanita: Omogućite kanabis za oboljele
10

Kanabis jest proglašen lijekom, ali je sve ostalo samo na papiru. Preskup je, teško se može dobiti preporuka liječnika, na tržištu su dostupna dva preparata, a oni koji ih koriste kažu da nisu dovoljno dobri

VIDEO

Toplo se nadam da će nadam da će hrvatska država, Vlada, Ministarstvo zdravlja naći načina da omogući oboljelima kojima kanabis može pomoći dostupan lijek. A suprotnom, ako im to ne omogući, da se onda barem odrekne vlastite želje za kontrolom pa im omogući da sami zasade par biljaka... Ako im već ne žele pomoći neka im bar ne odmažu, poručili su okupljeni u četvrtak s prosvjeda podrške Huanitu Luksetiću, osuđenom na dvije godine zbog uzgoja marihuane za liječenje multiple skleroze.   

'Uzgojio previše marihuane': Luksetiću dvije godine zatvora
'Uzgojio previše marihuane': Luksetiću dvije godine zatvora

Prosvjed na riječkom Trgu 128. brigade pod nazivom #osuditeimene organiziralo je Društvo oboljelih od multiple skleroze koje se zalaže za pravu legalizaciju korištenja odnosno uzgoja konoplje u medicinske svrhe.

Iako je kanabis u Hrvatskoj formalno dozvoljen on je mnogima kojima treba zapravo nedostupan. Kako kaže Ognjen Brborović, koji je sudjelovao u radu povjerenstva za medicinsku marihuanu, kanabis jest proglašen lijekom, ali je sve ostalo samo na papiru. Preskup je, teško se može dobiti preporuka liječnika, na tržištu su dostupna dva preparata, a oni koji ih koriste kažu da nisu dovoljno dobri.

Svoju podršku Luksetiću, oboljelom od multiple skleroze, na prosvjedu je jasno izrazio aktivist i promotor kanabisovog ulja Rick Simpson. 

‘Nije mogao stajati, a ulje kanabisa ga je vratilo u život’
‘Nije mogao stajati, a ulje kanabisa ga je vratilo u život’

- Ono što se trenutno dešava jest da sve vlade pokazuju svoje pravo lice. Kada govorimo o slučajevima poput Huanita, koji je prošao sve mogućnosti u potrazi za lijekom, od suvremenih ljekova, do pet tisuća uboda pčela, pokušavajući si pomoći po njihovim pravilima. I onda je našao ekstrakt kanabisa, koji ga je gotovo doveo do potpunog oporavka. Ružno je što jedan legalni sistem čovjeku uskraćuje biljku koja je oduvjek čovjekov najbolji prijatelj, najsigurniji lijek kroz tisuće godina, biljka koja je, usput rečeno, do 50-tih godina bila jedna od najvećih usjeva u bivšoj Jugoslaviji. No najednom je zabranjena, a sve zbog novca i pohlepe skojima naše vlade liježu. Zato probudimo se i ustanimo, zahtjevajmo slobodu korištenja biljaka koje su bogom dane da se njima izliječimo - poručio je čovjek koji je izliječio više od pet tisuća ljudi od raka.

Huanitova mama Zlata apelirala je na društvo, državu i pravosuđe da oslobode njenog sina.

- Imam najboljeg sina kojeg jedna majka može imati i ne mogu prihvatiti od našeg društva, države i pravosuđa da osude jedno takvo dijete, koje u životu nikom nije naudilo niti ikad imalo ikakvih prekršajnih prijava, a kamoli da uzgaja neku drogu. Mojem djetetu brani se pravo na lijek, na život. A sve zbog jedne biljke. Stoga molim cijelu državu, od vrha i predsjednice do ministra, svih u saboru, da se malo zamisle i zapitaju jeli moguće da i oni sutra dođu u ovu situaciju. A razboljeti se nažalost možemo svi. Samo želim da svakome samo jedan tračak proradi, da se bolesnog čovjeka ne uhićuje i ne zatvara zato što sam sebi pomaže - apelirala je mama Zlata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a