Obavijesti

News

Komentari 10

Rijeci devet novih niskopodnih autobusa, vrijedni 19,4 mil. kn

Rijeci devet novih niskopodnih autobusa, vrijedni 19,4 mil. kn
5

Novcem Europske unije, u sklopu projekta urbane aglomeracije Rijeke, u kojemu sudjeluje Rijeka i devet susjednih gradova i općina, bit će nabavljena još 32 nova autobusa

VIDEO

Devet novih niskopodnih tzv. solo autobusa Komunalnog društva Autotroleja, vrijednih 19,4 milijuna kuna, kojim će se koristiti u Rijeci i okolici, a nabavljeni su u sklopu europskog projekta "No regret", predstavljeni su u petak na riječkom Korzu.

Pokretanje videa...

01:31

To je prvih devet od 22 autobusa Autotroleja, vrijednih 48,5 milijuna kuna, koji se nabavljaju u sklopu EU projekta "No regret". Osim devet niskopodnih tzv. solo autobusa, Autotrolej nabavlja još četiri zglobna, gradska niskopodna autobusa te devet "solo vozila".

Najveći dio nepovratnog novca, 38 milijuna kuna, osiguran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je oko devet milijuna kuna, a Autotrolej nešto više od 700 tisuća.

Novcem Europske unije, u sklopu projekta urbane aglomeracije Rijeke, u kojemu sudjeluje Rijeka i devet susjednih gradova i općina, bit će nabavljena još 32 nova autobusa – sedam zglobnih, gradskih vozila, 10 minibuseva i 15 solo vozila. Ukupna vrijednost tog projekta je 63,7 milijuna kuna, od čega će 85 posto biti osigurano iz europskoga Kohezijskog fonda, a 15 posto osigurat će Autotrolej.

Nakon nabave 54 nova vozila, prosječna starost voznog parka Autotroleja bit će šest godina. Ta je tvrtka posljednjih nekoliko godina nabavila i 40 autobusa na stlačeni prirodni plin, vrijednih gotovo 74 milijuna kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je ministarstvo potkraj 2017. krenulo s programom nabave novih autobusa kako bi se osuvremenio vozni park javnih gradskih prijevoznika u devet velikih hrvatskih gradova.

Program je vrijedan 315 milijuna kuna, a ukupno će se nabaviti 187 autobusa za Rijeku, Split, Zadar, Sisak, Zagreb, Dubrovnik, Pulu, Osijek i Vinkovce.

Dosad je isporučeno 127 novih autobusa u Zadru, Splitu, Rijeci, rekao je Butković. Dodao je da je posebnost tog programa što se 85 posto novca osigurava iz Europe, a ostatak iz državnog proračuna te da je ovaj program pokazao da su glavni prioriteti sigurnost građana, udobnost i ekološka zaštita. Za studeni je najavio još jedan, sličan javni poziv za financiranje.

Dolazak tih autobusa znači pretpostavke za bolje usluge, rekao je direktor Autotroleja Alberto Kontuš, koji je potvrdio da Autotrolej sada ima dovoljno vozača i da je taj problem riješen.

Autobuse je dobavila Auto Hrvatska, a njezin glavni izvršni direktor Bogdan Tihava je rekao kako mu je drago da je njegova tvrtka  pobijedila na zahtjevnom natječaju.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavio je da će još 13 autobusa stići u listopadu, a sljedeće godine još 32, te da će Autotrolej u godinu dana dobiti 54 nova autobusa. Rekao je da je problema s autobusima bilo zbog njihove starosti te da će starost voznog parka uskoro biti znatno manja. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca