Obavijesti

News

Komentari 0

Riječki KBC dobio nove uređaje za 2,7 milijuna eura: 'Ovo znači brže dijagnoze i brži oporavak'

Riječki KBC dobio nove uređaje za 2,7 milijuna eura: 'Ovo znači brže dijagnoze i brži oporavak'
4

Prednosti su višestruke. Za pacijente, brže postavljanje dijagnoze, brži oporavak i najbolji mogući ishodi liječenja, a za djelatnike bolji uvjeti rada i provođenje suvremenih metoda u skladu s najnovijim svjetskim trendovima, rekao je Vili Beroš

VIDEO

Danas svjedočimo realizaciji kapitalnih projekata medicinske opreme u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u ukupnom iznosu preko 2.7 milijuna eura osiguranih iz državnog proračuna. Novim uređajima SPECT sa CT kamerom, novoopremljenim laboratorijem za bronhoskopiju i angio-salom sa CBCT-om, omogućujemo pacijentima KBC-a Rijeka najsuvremenije dijagnostičke i terapijske metode koje obuhvaćaju širok raspon bolesti, od onkoloških dijagnoza, kardiovaskularnih bolesti, bolesti štitnjače, metaboličkih bolesti, upalnih bolesti i mnogih drugih. Prednosti su višestruke. Za pacijente, brže postavljanje dijagnoze, brži oporavak i najbolji mogući ishodi liječenja, a za djelatnike bolji uvjeti rada i provođenje suvremenih metoda u skladu s najnovijim svjetskim trendovima, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjem predstavljanju kapitalnih projekata osiguranih iz državnog proračuna. 

Obilazeći novoopremljene kliničke zavode KBC-a Rijeka s novim uređajima koji stavljaju KBC Rijeku uz bok s najsuvremenijim centrima u Europi i svijetu, rekao je kako ovaj projekt pokazuje snažnu partnersku suradnju Vlade i KBC-a Rijeka te se njime čini još jedan reformski iskorak prema moderniziranom i održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu.

- Dodatni značaj ovim ulaganjima daje 600.000 građana koji gravitiraju prema KBC-u Rijeka te više stotina tisuća posjetitelja u našoj županiji godišnje, od kojih je najviše u srpnju i kolovozu. Kada se tome pridoda zbirni podatak od gotovo 110.000 godišnje obrađenih hitnih pacijenata u OHBP jedinicama Rijeka, Sušak i Kantrida, reformski iskorak ove Vlade i KBC-a Rijeka još je i veći. Dizanjem ljestvice u pružanju medicinskih usluga u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu, Zavodu za pulmologiju Klinike za internu medicinu te Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju doslovno donosimo najbolje od svjetske medicine u KBC Rijeka - kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Jedan od značajnijih noviteta je angio-sala sa CBCT-om za potrebe intervencijske radiologije koja pruža najsuvremenije dijagnostičke terapijske metode bez kirurškog reza namijenjene širokom rasponu bolesti, od intervencija kod akutnog moždanog udara, tumora uključujući sve regije tijela.

Rijeka: Predstavljanje kapitalnih projekata u KBC-u Rijeka

- Upravo intervencijska radiologija u Rijeci godinama njeguje međunarodnu suradnju sa centrima izvrsnosti izvan Republike Hrvatske i provodi vrlo posjećene edukacije te će ovo biti dodatni iskorak tom rasadniku znanja -objasnio je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Damir Miletić.

Da se unutar 7 dana može obaviti kompletna obrada, od postavljanja sumnje na tumor pluća do CT-a i adekvatne terapije zaslužan je tim pročelnika Zavoda za pulmologiju dr. Igora Barkovića uz novoopremljeni bronhoskopski laboratorij koji ide u korak s Nacionalnim programom za probir i rano otkrivanje raka pluća, poznatim kao uspješan primjer prakse ostalih zemalja EU.

Naprednu karakteristiku preciznog lociranja žarišta bolesti istaknuo je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu Domagoj Kustić predstavljanjem uređaja SPECT/CT, koji kombinira nuklearnu i radiološku metodu te uz slojevito snimanje CT-a s niskom razinom zračenja dobiva se slikovna dijagnostika koja je prednost više u ciljanoj dijagnostici niza bolesti.

Rijeka: Predstavljanje kapitalnih projekata u KBC-u Rijeka

- Sveobuhvatni, multidisciplinarni pristup sustavno se pokazuje kao najbolji model u postizanju rezultata, ne samo u medicinskoj struci već i na ostalim razinama društva. Pandemija, potresi, poplave, socio-ekonomski izazovi, osim što testiraju naše granice, potiču nas da izađemo iz zone komfora i iznalazimo nova rješenja. Vlada i zdravstvena administracija pokazuje na konkretnim primjerima da je to moguće. Sagledavajući samo PG županiju, jedan od pozitivnih pokazatelja u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava je onko-uputnica koja je već u Pilot – projektu i smanjuje vrijeme čekanja ispod četiri dana. Slijedi uspostava i na nacionalnoj razini uz ostale aktivnosti kojima smo pokrenuli nezaustavljivi val reformskih mjera prema još zdravijoj i održivoj Hrvatskoj - zaključuje Beroš.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...