Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
25 komentara

Rijeka pod blokadom: Bombu ukrcali na kamion pa je uništili

Saveznička avijacija u Drugom svjetskom ratu gađala je lokacije po Rijeci, a zbog loše navigacije i visine bombe nisu bile precizne, pa su padale i po okolnim kućama

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
25 komentara

Radnici na gradilištu bivše tvornice u Izviđačkoj ulici na riječkoj Kantridi u ponedjeljak su tijekom radova našli avionsku bombu.

Ona je najvjerojatnije bačena iz savezničkih zrakoplova tijekom bombardiranja Rijeke u posljednjih 20 mjeseci Drugog svjetskog rata. Nakon otkrića bombe radnici su odmah prekinuli s radovima na gradilištu. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pozvali su policiju, koja je ogradila mjesto pronalaska. Policija je već u srijedu upozorila građane koji žive na riječkoj Kantridi kako će bombu ukloniti u četvrtak ujutro. Na terenu su danas bile i sve nadležne službe grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, civilne zaštite, vatrogasaca, Hitne pomoći i Crvenoga križa.

Sve okolne ceste od 8 sati su bile blokirane, a građani koji žive u blizini bili su evakuirani. Prema uputama policije, građani su se pridržavali sigurnosnih mjera, koje su podrazumijevale da se u navedeno vrijeme ne kreću ulicama, ne izlaze iz svojih domova, zatvore sve prozore i spuste rolete. 

RADOVI OBUSTAVLJENI Na gradilištu u Rijeci pronašli su zaostalu avionsku bombu

Bombu su kranom prebacili u kamion te je posuli zemljom. Uz policijsku pratnju kamionom su je prevezli prema rtu Kamenjak. Tamo su je u poslijepodnevnim satima uništili. 

Bombe iz svojih zrakoplova na Rijeku su bacali saveznički zrakoplovi kako bi uništili industrijske pogone. Zbog nepreciznosti i leta na velikim visinama bombe su padale i po okolnim naseljima te drugim dijelovima grada.

Savezničko bombardiranje Rijeke i okolice trajalo je od 1943. do 1945. godine.

Cilj bombardiranja bio je uništiti prvo talijanska, a nakon njene kapitulacije i njemačka uporišta na Kvarneru. Istodobno su uporište u Senju imali partizani, koji su u grad željeli ući s pješaštvom. Bombardiranje je trebalo slomiti otpor okupatora i omogućiti im lakše oslobođenje grada. U bombardiranjima je poginulo najmanje 200 civila, od čega desetero djece u dobi između jedne i 14 godina.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL Teže je oštećeno ili uništeno 1700 zgrada te je do kraja Drugog svjetskog rata uništeno više od tri četvrtine grada. Rijeka je neprekidno bila bombardirana 20 mjeseci, tijekom kojih su Saveznici bombardirali rafineriju, brodogradilište, Torpedo, skladišta drva i željeznička skladišta, lučka postrojenja, gatove, brodove tegljače, stambene zgrade u središtu grada, naselja na Kantridi, Kalvariji, Turniću, ali i u Opatiji. 

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL Najrazornije bombardiranje u 1945. godini zbilo se 20. veljače, kad je 110 bombardera ispustilo desetke tona bombi na riječko brodogradilište, sud, zatvor, Palaču Jadran te zgradu Rimske banke (Banco di Roma), kasnije zgradu gradske uprave. 

Stanovništvo Rijeke živjelo je u velikom strahu i nemiru. Svakodnevno su Talijani slali i svoj zrakoplov kako bi mislili da će ih i oni bombardirati. Saveznici su u svojim bombardiranjima oštetili ili potopili i nekolicinu njemačkih i talijanskih razarača te drugog ratnog brodovlja. 

'SAMOUBILAČKA MISIJA' Ovako je izgledalo potapanje nacističkog broda u Rijeci '45

Najpoznatiji je slučaj potapanja njemačkog minopolagača “Kiebitza”, u kojem je poginulo 125 ljudi, većinom njemačkih vojnika smještenih na brodu ili u riječkoj luci.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message